6. helmikuuta 2016

Ystävälle näkkäri?

Kohta se jo on. Helmikuun puoliväli, ystävänpäivä. <3

Aina annetaan lahjaksi suklaatia ja herkkuja, niin mietin miksei välillä jotain terveellistä ja hyvää?

Sain taannoin ystävältäni ohjeen gluteenittomaan näkkileipään. Ei ehkä kuulosta just siltä et hitto pakko kokeilla!
Mutta trust me, kannattaa. Ihanan suolainen terveysherkku maistuu taatusti teen kanssa, tai hyvän salaatin kaverina.



HERKKUNÄKKÄRI
2dl maissijauhoja
1dl auringonkukansiemeniä
0.5dl pellavansiemeniä
0.5dl seesaminsiemeniä
0.5dl kurpitsasiemeniä
2.5dl kiehuvaa vettä
0.5dl öljyä (käytin ihan perus rypsiöljyä, 
mutta kookos- ja avokadoöljyä ajattelin myös kokeilla.
suolaa

Kuumenna uuni 150 asteeseen, 160 jos sinulla ei ole kiertoilmauunia.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään,
 ja lisää joukkoon kiehuva vesi ja öljy.
Sekoita tasaiseksi.
Kaada ja painele massa uunipellille (jonka päällä on tietenkin leivinpaperi)
 ja painele taikina mahdollisimman ohuelti pellille.
 Apuna kannattanee käyttää kumihanskaa, tai muovipussia. 
Ripottele pinnalle reippaasti suolaa, ja laita uuniin noin 45 minuutiksi.
Anna jäähtyä kylmäksi ja syö. <3







Jottei nyt kuitenkaan liian terveelliseksi aleta, lupasin myös jakaa maailman parhaan foccacian ohjeen.
se on niin rasvaista ja suolaista että! Ihan täydellinen match made in heaven tomaatti-vuohenjuustokeiton kanssa. Tämän kanssa pitää vain muistaa, että taikina vaatii yön jääkaapissa.


FOCACCIA

        11dl (durum) vehnäjauhoja
        2rkl merisuolaa
        1pkt hiivaa
        5dl vettä
        1.5dl oliiviöljyä
 (jos laitat auringonkuivattamiatomaatteja, käytä ehdottomasti sen öljy!)
        1dl valkkaria (skumppa käy myös, 
pahassa tapauksessa myös omenamehu)
        aurinkokuivattuatomaattia, rosmariinia, valkosipulia, chiliä,  oliiveja, juustoa....






        Mittaa jauhot ISOON kulhoon lisää suola. Tee keskelle 'kuoppa'.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liota sinne hiiva. Kaada vesi kuoppaan. 
Mittaa valkkari ja öljy valmiiksi viereen (erikseen.) 
Alusta vesi jauhoihin lisäten vuorotellen valkkaria ja öljyä.
  Tässä kohtaa itse lisäsin 4 murskattua valkosipulinkynttä,
 rosmariinia ja aurinkokuivattuatomaattia.       
 Vaivaa taikinaa reippaasti käsin vähintään 5 minuuttia. Kelmuta--> jääkaappiin yön yli.







        Seuraavana päivänä, ota syvä uunipelti, sihen leivinpaperi ja voitele se oliiviöljyllä. 
Levitä taikina pellille, liina päälle ja anna kohota 2 tuntia.
        Painele pieniä koloja leipään, ja pirskottele pinnalle reippaasti öljyä, suolaa ja mitä sitten mausteita tahdotkin.
        Uuni 200 astetta noin 30 minuuttia, jos näyttää turhan tummalta, laita foliota päälle.







Hyvää ystävänpäivää rakkaat ystävät <3 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi. ❤