20. helmikuuta 2018

Testiin edullinen, nopea, helppo ja vegaaninen koko perheen spagetti.

Miltäs kuulostaisi jos mä kertoisin, että sä voisit ruokkia kahdeksan (- kuusi annoskoosta riippuen) henkeä vähän alle kolmella eurolla?
Vegaanisesti, maukkaasti ja nopeasti niin että yhden annoksen hinnaksi tulee noin 0,40€ euroa.

Hinnat on laskettu netistä haetuilla kilohinnoilla. Tuotemerkki ja ostopaikka varmasti heittelevät summia hieman suuntaan jos toiseen. Omani on ostettu (tietty) sieltä saksalaisesta liikkeestä.
Tarvitset:
-Kaurakermaa 2dl (1,09€)
(tai kauramaitoa ja (kik)herneitä blenderissä sekaisin ja saat oikein hyvän "kerman")
-Tummaa soijarouhetta 2dl (3,05/500g, 200g)
-1 sipulin (1,29€/kg, 55g)
-1 valkosipulinkynnen (7,29€/kg, 3,5g)
-0,5-1dl tomaattipyrettä (1€/200g, 100g)
-1 kasvisliemikuution (0,69€/12kpl)
-3dl vettä
-suolaa
-pippuria 
-ruokaöljyä
-spagettia (1,25€/500g, 200g)


Aikaa 10 minuuttia

Laita vesi kiehumaan ja spagetit kyytiin.
Kun spagetti kypsyy kuumenna 3dl vettä mikrossa ja sekoita siihen liemikuutio.
Paista kuumalla pannulla öljyssä soijaa ja sipuleita ja lisää tomaattipyre. Sekoita hyvin ja lisää sitten kasvisliemi kunnolla sekoittaen. Lisää lopuksi kaurakerma ja mausteita maun mukaan. Sekoita spagetin joukkoon ja tarjoile kasvisten kera. 
Meidän pöydässä kaikkien lautaset tyhjenivät ennätysvauhtia ketsuppipullon kera. Itse lisäsin vielä hieman chilikastiketta omaani. Neljävuotias toivoi eilistä "namispagettia" vielä aamiaiseksi seuraavana päivänä.
Mutta jos kaipaat lihaisempaa makua, käytä ihmeessä lihalientä. Kunhan  samassa pöydässä ei istu vegaaneja. 
Me ollaan pikkuhiljaa työnnetty suurin osa maitotuotteista syrjään ja alettu syömään enemmän kasviksia ilman sen suurempaa stressiä sopivan pienin askelin ja voin kyllä sanoa, että se oli mielestäni viime syksyn parhaita ideoita meidän porukalta. Kauppalaskut sekä iho kiittävät. 

Soijarouhe on teksturoitua kasviproteiinia. Se on vaaleaa tai tummaa soijasta tehtyä rouhetta, joka syntyy soijaöljyn uuttamisen sivutuotteesta, rasvattomasta soijajauhosta. Soijapavuista kylmäpuristetaan öljy pois ja haihdutetaan vesi. Jäljelle jää erittäin proteiinipitoinen osa joka säilyy erittäin hyvin sekä kypsyy. Tavanomaisesti soijarouheessa on 52% proteiinia. Siinä on lisäksi runsaasti kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Rouhe ei sisällä lisä- eikä säilöntäaineita, mutta sen valmistuksessa käytetään heksaania (hiilivety) joka poistetaan täysin haihduttamalla.
Lähde: Wikipedia

Parasta tuossa soijarouheessa muuten on se, että se säilyy ikuisuuden. Aina löytyy siis hätävara kaapista jos sulla sitä siellä on. Ollaan kokeiltu näitä myös nachojen ja tortilloiden  kanssa ja ne toimivat ihmeen hyvin kunhan ne vain maustaa hyvin jollain fajitas tai tacomausteseoksella.
Huonoa soijarouheessa on sen tuotanto. Etsin edelleen kuumeisesti kyseistä tuotetta luomuna tai  eettisesti kasvatettuna ja tuotettuna. Kaikki vinkit otetaan siis lämmöllä vastaan.
Jatkuvan kysynnän kasvamisen vuoksi soijanviljelysmaat  valtaavat alaa  Amazonin sademetsiltä. Se on siis suurin epäsuora syy joka aiheuttaa Amazonilla metsäkatoa.
Huom! MUOKKAUS Kiitos kaunis teidän valppaiden lukijoiden. Suuri osa ihmisille tarkoitetusta soijasta tuodaan Suomeen Kanadasta ja USA:sta. Ei Amazonin alueelta. Siellä suurtuotettu soija menee suurimmaksi osaksi eläinten rehuksi.
Soija. Hyvä vai huono? Sano sinä se.

Seuraatko meitä jo facebookissa ja instagramissa?  Ellet, niin hyppää mukaan iloiseen remmiin linkeistä.
Ja ps. Piditkö kirjoituksesta? Ehkä haluaisit jakaa sen myös ystäviesi luettavaksi? Sen voit tehdä alla olevasta Facebook jakonapista.

Ida


8 kommenttia:

 1. Tämä pitää kokeilla! Meillä käytetään soijarouhetta melko paljon jauhelihan jatkeena, jossa se nostaa proteiinipitoisuutta ja laskee rasvan määrää. Toimii! Ja menee "krantummallekin".

  VastaaPoista
 2. Soijarouhe kuuluu kyllä omiin suosikkeihin sen monipuolisuuden ja edullisuuden vuoksi :) Amazonin sademetsissä kasvatettava soija muuten menee lähes poikkeuksetta eläintuotannon rehuksi ja Suomessa myytävät rouheet/palat on yleensä tuotettu Euroopassa. Soijaa voi siis huoletta syödä, sillä se on paljon ympäristöystävällisempää lihaan verrattuna :)

  VastaaPoista
 3. Laitan reseptin talteen, tätä pitää kokeilla! Kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta!

  VastaaPoista
 4. Pitääpä kokeilla. Meillä tosin soijan tilalla käytetään härkistä, kun soija ei tän isin pakille sovi

  VastaaPoista
 5. Juuri näin. Rehunkasvatus ja laidunmaat vievät tilaa sademetsältä, ja lisääntyvä lihankulutus on syynä tähän! Korjaisitko tekstiin, instagramissa sama virhe!

  VastaaPoista
 6. Tätä pitää kokeilla!! :) Yhteen aikaan käytin paljon soijarouhetta. Se on jotenkin jäänyt, eikä meillä ole käytetty soijarouhetta tai -suikaleita muutamaan vuoteen, vaikka kasvisruokien tekemistä olen lisännyt paljon. Asia pitää ensi tilassa korjata. :)

  VastaaPoista
 7. Hei siis tätä täytyy ehdottomasti kokeilla, ihan vaan jo sen takia kun se on noin edullinen! Meidän perheessä menee ruokaan rahaa luvattoman paljon..

  VastaaPoista
 8. Meillä syödään soijarouhetta muutaman kerran kuukaudessa. Jostain olen lukenut sen häiritsevän etenkin poikien hornonitoimintaa tai jotain. Enpä ole asiaan sen enempää perehtynyt. Itse syön nyt ekopaaston ajan lakto-ovo-kasvisruokaa. Muu perhe syö sekaruokaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤