12. kesäkuuta 2018

Se täydellisen lasagnen ohje:

Meidän koko perhe rakastaa hyvää ruokaa, mutta valitettavasti ihan aina se hyvä ruoka ei kohtaa mun ajatus- ja arvomaailman kanssa, sillä tykkään että ne raaka-aineet olisi eettisiä ja hyviä, laadusta kuitenkaan tinkimättä.






Yksi mun lapsuusajan herkuista on rehellinen lasagne. Se voi olla kasvis, gluteeniton tai ihan se tavallinen raguversio, yleensä aina se on herkkua, sillä aitoon lasagneen tulee auttamatta aina parmesania sekä mozzarellaa.

Muistatko sinä, kun viime talvena (2017) nousi kohu parmesan- ja grana padanojuustoa tuottavista lehmistä, ja niiden uskomattoman kurjista oloista elää ja tuottaa sitä täydellistä juustoa. Ne kuvat ja videot piirtyivät jonnekin syvälle mun verkkokalvoja, ja sen jälkeen olen ollut todella tarkkana juustojeni kanssa. Jos juustoa ostan, on sen oltava luomua, ja kaikkein mieluiten suomalaista sellaista.

Mutta millä korvata Italialaisen reseptin mozzarella sekä parmesan? Mahdoton tehtävä, kunnes kokeilin kotimaista vuohen gran reserve -juustoa. Se sopii täydellisesti korvaamaan parmesanin, ja se on jopa edullisempaa mitä aito parmesan tai grana padano.
Mozzarellan taas korvaa saman palkitun suomalaisen tuottajan vapaan lehmän Mozzarella.
Molemmat juustoista ovat  laktoosittomia.

Ainekset (6 hengelle) Valmistusaika 1h 30min
Ohje on muokattu Nonnan lasagne -ohjeesta.

n. 12 lasagnelevyä

Jauhelihakastike:
Kotimaista naudan (tai lampaan) luomujauhelihaa 400 g
(oliivi)öljyä 3-4 rkl
sipulia 1 kpl
porkkanaa 1 kpl
2  tölkkiä tomaattimurskaa (800 g)
vettä 3 dl
kasvis- tai lihaliemikuutio
valkosipulia 1 kynsi
sokeria 2 tl
muskottipähkinää 1 tl
karkea suolaa 2 tl
mustapippuria 1 tl
tuoretta basilikaa 1 ruukku
vuohen GR-juustoa 50 g
vapaan lehmän Mozzarella-juustoa 300 g

1. Silppua sipulit. Kuori porkkana ja paloittele se neljään osaan.
2. Ruskista jauheliha, sipulit ja porkkana oliiviöljyssä.
3. Lisää tomaattimurskat, vesi ja liemikuutio ja mausta vastajauhetulla mustapippurilla, muskottipähkinällä, basilikalla ja sokerilla.
4. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia.
5. Nouki porkkananpalat kastikkeesta pois ja mausta maun mukaan suolalla.

Valkokastike:
voi 50 g
vehnäjauho 3 rkl
maito (kasvimaidot sopivat kaikki oikein hyvin) 5 dl
muskottipähkinä 1 tl
karkea suola 1½ tl
mustapippuri rouhittu 1 tl
vuohen GR-juusto 3 rkl

1. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon tasaiseksi seokseksi.
2. Lisää maito koko ajan sekoittaen ja kuumenna hämmentäen, kunnes seos sakenee.
3. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja juustolla.

VINKKI!
Lasagnelevyt! Jos vuokasi ei ole täydellisesti mitoitettu ja särmä niille lasagnelevyille, menee sulla melko varmasti hermo aika nopeasti siihen asetteluun. Tästä ja muutamasta muustakin syystä lasagnelevyt kannattaa esikeittää ennen latomista.
Ota suuri kattila ja keitä siellä vettä. Lisää reilusti suolaa, ja laita muutama lasagnelevyä kiehumaan noin minuutiksi. Nouki ylös reikäkauhalla ja laita yksitellen liinan päälle kuivumaan. Levyjen ei tarvitse olla kypsiä, vaan sopivan joustavia, etteivät reunat halkeile  niitä vuokaan mallatessa.
Voit laittaa siksi aikaa aina uudet levyt kiehumaan, kun täytät edellistä kierrosta.
Levyt imevät näin enemmän makua itseensä, asettelu on helppoa ja lopputulos on kaunis. Voit myös lyhentää uunissa oloaikaa huomattavasti.






Lasagne:

1. Voitele lasagnevuoka voilla ja laita pohjalle vähän jauhelihakastiketta.
2. Lado päälle kerros lasagnelevyjä ja lisää levyjen päälle jauheliha- ja valkokastiketta nokareina, vähän mozzarellaa ja vuohen gr -juustoa.
3. Lado toinen kerros lasagnelevyjä ja lisää päälle saman verran kastikkeita ja juustoja.
4. Lado kolmas kerros lasagnelevyjä ja lisää loput kastikkeesta ja hieman runsaammin juustoja kuin aiemmin.
5. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. (45 jos et esikeittänyt levyjä)
 Ota valmis lasagne uunista ja anna sen vetäytyä hetki ennen tarjoamista.

Lasagne on parasta uunituoreena, mutta tämä lasagne maistuu myös seuraavana päivänä lämmitettynä taivaalliselta!



Tiesitkö, että Lasagne on syntynyt Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan maakunnassa luultavasti 1400-luvulla. Sana lasagna on ilmeisesti johdettu kreikkalaisten yöastiaa eli pottaa merkitsevästä sanasta, joka on siirtynyt latinaan muodossa lasanum ja tarkoitti antiikin Roomassa keittoastiaa.

Herkullisia lasagnehetkiä,
Ida

5 kommenttia:

  1. Nyt täytyy myöntää etten itse ole ikinä tehnyt lasagnea alusta alkaen - pitäisi ehkä joskus kokeilla, koska on varmasti tuhat kertaa parempaa kuin puolivalmisteilla kikkailut :)

    VastaaPoista
  2. No nyt näyttää kyllä niin herkulta, pakko ottaa ohje talteen :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä idea tuo esikeittäminen, pakko testata kun seuraavan kerran tekee.

    VastaaPoista
  4. Komppaan Melissaan, että aion itsekin kokeilla seuraavalla kerralla tuota esikeittämistä. En ole kuullutkaan, että niin voisi tehdä. Itse teen lasagnea pari kolme kertaa vuodessa ja paljon kerralla. En osa tehdä vain pientä määrää. Sitä riittää sitten pakastimeenkin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤