3. tammikuuta 2018

Miten saada ennakkoluuloiset ipanat syömään enemmän kasviksia?

Useasti sitä törmää kyselyihin ja keskusteluihin aiheesta, että miten sitä saada lapset syömään enemmän satokauden kasviksia? Tai no ihan vaan vaikka kasviksia? Edes tomaattia?

Tekis mieli sanoa että no hei helposti. Sen kun syötät, et anna vaihtoehtoja.  Kyllä se lapsi syö kun  sillä on nälkä? 


Välillä me leikitään ravintolaa, jossa pojilla on ihan oma pöytä.


No tavallaan joo, mutta mä  tykkään tehdä siitä ruokailusta kaikkia miellyttävän kokemuksen, sellaisen koko perheen herkkuhetken, enkä väkinäistä tankkauspistettä.
Meidän pojat ovat aina olleet hieman ennakkoluuloisia ruuan suhteen, mutta maistavat kyllä pienen tarinoinnin jälkeen (lähes)kaikkea. Ultimaattinen lemppari koko neljävuotiaan äitiysurani aikana on spaghetti erilaisilla kastikkeilla.  Mutta se spagu on se juttu. Kastikkeella oikeestaan oo niin väliä..
Välillä koitetaan toki myös riisiä ja perunaa, mutta ei ne samalla tavalla meillä uppoa miten pastat.


Paras punainen ellei mansikkaa lasketa.


Esimerkiksi vegelasagne uppoaa dinosauruslasagnena ihan  satavarmasti, ja dippaamalla menee helposti kurkku jos toinenkin leffaa katsoessa. Hernefalafelit myydään meidän perheessä myöskin lohikäärmepihveinä. Suosittelen testaamaan, linkeistä pääset mun omiin resepteihin throw backinä. 

Mutta miten kadottaa nälkäisiin (ennakkoluuloisiin) suihin vaikka varsiselleri tai munakoiso?

Blenderiin! Ihan kaiken voi laittaa blenderiin, ja tehdä siitä maukasta pastakastiketta.
Esikoisen lemppariin tulee porkkanaa, kookosmaitoa, valkosipulia, chiliä ja appelsiinia.
Kuopuksen versioon taas laitetaan kauramaitoa, paprikaa, tomaattia ja valkosipulia.


Blendattu sose kiehautetaan pannulla, ja joukkoon lisätään spaghetti. Maustetaan vielä suolalla ja pippurilla, ja raastetaan pöydässä pintaan parmesania. Aika harvoin se kaipaa lisäksi lihaa, vaikka poikien isän mielestä kaikkeen voisi aina lisätä vähän pekonia. Tai oikeastaan mitä enemmän sitä parempi.

Tässä vähän listaa mitä kaikkea me sinne blenderiin ollaan heitetty. Kaikkia aina vähän sekaisin riippuen jääkaapin sisällöstä.

-tomaatti
-paprika
-porkkana
-munakoiso
-varsiselleri
-kesäkurpitsa
-herkkusienet
-lehtikaali
-mustakaali
-pinaatti
-valkosipuli
-chili
-kukka- ja parsakaali
-sitruuna
-appelsiini
-mandariini
-päärynä
-kookosmaito
-kauramaito
-mantelimaito


selleri, porkkana, appelsiini, chili, sipuli, valkosipuli ja kookosmaito.


Ihan mitä vaan kasviksia, hedelmiä unohtamatta. Kesällä me käytetään paljon yrttejä, mutta talvella ne yleensä jää aika vähälle meidän keittiössä.
Miksi? Kasviksia saa suht edullisesti, ne säilyvät hyvin ja niiden valmistaminen on todella nopeaa. Todellista pikaruokaa sanoisinko.


Pinaatti, valkosipuli, sipuli, vuohenjuusto, kauramaito.


Jos pelkkä vegepasta tuntuu tylsältä, on se heti ihan uus ruoka kun sä ruskistat siihen vähän broiskua tai vaikka katkarapuja päälle. Poikien mielestä paras kana on keitetyt ja sitten ruskistetut soijasuikaleet. Eikä muuten pilaannu heti kuivakaapissa ne suikaleet.  En väittänyt kanaksi, mutten mä sitä luuloa kyllä korjannutkaan..

Aamulla mä taas heitän smoothien joukkoon pakkasesta banaania, pinaattia ja mustikoita. Mustikoita ihan sen takia, että se peittää sen vihreän värin minkä pinaatti antaa. Huoneenlämmöstä vielä yks appelsiini ja jääkaapista kauramaitoa. Toimii!
Banaanit on pakkasessa sen vuoksi, että meillä ne ehtii useasti tummua, ja jäisenä niistä tulee ihanan kermanen koostumus.

Mites teidän perheessä, uppooko kasvikset ihan helposti, vai pitääkö kikkailla?

Ida


11 kommenttia:

  1. Ihan loistavia juttuja olet keksinyt! Fiksu myös antaa ruokalajeille hauskoja nimiä. Hymyilytti miltä ma htaisi maistu syödä sun dinosauruslasagne tai lohikäärmepihvejä :) Ihan varmasti uppoavat lapsiin kun minäkin kiinnostuin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha kiitos! 😘 ne on oikeati hyviä!
      Aikuisempaan makuun vähän enemmän chiliä niin avot!

      Poista
  2. Hei, kiitti vinkeistä! Meillä on todella valikoiva poika, joka tuntuu välillä käyvän tuulivoimalla, sillä niin vähän ruokaa häneen uppoaa! Olen ajanut itseni hulluuden partaalle yrittämällä miettiä (ja tuputtaa) sopivia ruokia. Kaikki vinkit ovat siis enemmän kuin tervetulleita!

    Oon huomannu, että paras tapa saada kasvikset uppoamaan on tosiaan blenderi! Toisinaan (tosi harvoin) suostuu tosin syömtään kurkkua ja tomaattia ihan sellaisenaan. Ah, ehkäpä vielä joskus tähän tulee helpostusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä mennän välill sillä samalla tuulivoimalla, lähinnä uhman takia. 🙄 mutta onneksi tarinat vahvoista isoista pojista lähtee hyvin lentoon porkkanoilla. Hammaslääkärikin tykkää ja komppaa. 😂

      Poista
  3. Tosi kivoja vinkkejä! Tuli innostus ruveta itsellekin kokkailemaan vegepastaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Kukkaro, mieli ja kroppa kiittää ❤️

      Poista
  4. Kiitos! Tämä menee kokeiluun (ehkä jo huomenna). Helppoja lapsille uppoavia kasviruokia ei ole vielä valikoimassa yhtään liikaa. T googlettamalla blogiisi eksynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei huippua kuulla! 🙌🏻 Toivottavasti maistuvat.

      Poista
  5. Hehee... Olin just ajatellut kirjoittaa samasta aiheesta! :D Ja kirjoitinkin!

    https://eathooplove.blogspot.fi/2018/01/miten-saada-taapero-syomaan-enemman.html

    P.S. Mielestäni kommentoin muuten sulle jo aiemminkin, mutta se on vissiin hävinnyt jonnekin...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤