17. joulukuuta 2017

Ekohippimutsi -wannabe:n Joululahjahitti!

Alle viikko jouluun! Tili hupenee ja aika vaan lentää. Tontut hyppii ja lapsiin ei todellakaan tehoa enää Joulupukilla kiristys. Kuullostaa tutulta. Tämän kaiken lisäksi meillä räjähti uunista lasi. Mitäpä veikkaatte saako sen korjattua näin jouluviikolla? Ei siinä, ei tässä mitään stressiä vielä ollutkaan. Kaiken saa valmiina ja sitä rataa?Mutta, alle viikko jouluun, ja niiltä rakkailta ystäviltä, läheisiltä ja ehkä päiväkodin aikuisilta puuttuu vielä se muistaminen?  Mun mielestä ne rakkaudella  itsetehdyt lahjat vaan on parhaita, ja niitä mä ainakin arvostan eniten. (Ellei ulkomaan matkaa kera lastenvahdin lasketa.)

Me tehtiin luonnonmukaista Marseille-pyykinpesunestettä, ja pyykkietikkaa. Ihanan helppoa, ja todellakin kuluvaa. 
Mutta miksi? Oliiviöljysaippua on 100% luonnontuotetta, joten siitä pitää iho, vaatteet ja luonto. Erityisesti pienten vauvojen pyykki ihan huutaa sitä. Samoin allergikot.

Tässä linkki minun postaukseeni oliiviöljysaippuasta ohjeineen, ja vinkit mistä tunnistaa sen ihan oikeasti aidon Marseillen.
Miksi pyykkietikka? Itse en ole käyttänyt huuhteluainetta reiluun kymmeneen vuoteen. Huuhteluaine pitää pyykin sileänä ja pehmeänä, sillä se sulkee kankaan kuidut. Kun kankaan kuidut sulkeutuvat, tarkoittaa se sitä, ettei se kangas myöskään sen jälkeen peseydy kunnolla. Tämän vuoksi mm. teknisiä vaatteita ei suositella pestävän huuhteluaineen kera. Siinä häviää se hengittävyys.
Etikka taas pehmittää pyykin ja kirkastaa värejä. Se pitää samalla huolta myös pyykinpesukoneesta poistamalla kalkkeumia.
Etikka itsessään tuoksuu melko voimakkaalle, ja se pelästyttää herkästi ensikertalaiset. Tämän vuoksi etikkaan lisätään tippoja eteeristä öljyä, joka peittää etikan pistävän hajun. Itse pyykkiin jää todella mieto tuoksu, ei lainkaan häiritsevä. Tippoja lisäämällä toki tuoksua saa enemmän.

Pyykkietikkaa myydään myös valmiina, mutta niiden litrahinta järkytti mun mieltä senverran, että tyydyn mielelläni näihin kotitekoisiin.

Itse laitan pyykkietikkaan 5dl väkiviinaetikkaa ja 20 tippaa eteeristä öljyä. 
Mulla on käytössä  Ruohonjuuresta ostetut piparminttu, appelsiini ja teepuu.

Pullojen kylkeen laitan ohjeen. 
Käytä näitä kuin tavallisia pesuaineita. Sameampi on pesuun, ja kirkas huuhteluun. Ravistele kunnolla ennen jokaista käyttöä.  Lorauta noin 0.5dl molempia koneelliseen.
Älä käytä villan kanssa, sillä saippua ja villa eivät sovi yhteen.

 

Pyykkäreille vielä vinkiksi, että pesemällä konetta välillä maximi lämmöllä tyhjänä etikan kera, saat poistettua reilusti kalkkeumia, ja kone saa lisää käyttöikää.

*Pullot ovat Ikeasta, etiketit ja narut Flying Tigeristä.

Ida


5 kommenttia:

 1. Enpä oo tämmösestä kuullut aijemmin, todella mielenkiintoista ja mahtava lahjaidea! 👍🏼

  VastaaPoista
 2. Kiitos todella hyödyllisistä vinkeistä. Minulle ihan uusi juttu tämä pyykkietikka.

  Itse en ole myöskään käyttänyt huuhteluainetta enää vuosiin.

  VastaaPoista
 3. Pyykkietikka on niin maailman paras keksintö! Viime vuonna tein pyykkietikkaa ystävänpäivälahjaksi muutamille ystäville.

  VastaaPoista
 4. tää on mullakin suunnitelmissa parille kaverille! :) noi pullot on ihanat, ite etin kirpparilta, huonolla menestyksellä :D

  VastaaPoista
 5. En saisi aikaiseksi - mutta toisaalta sen jälkeen kun lähipiirin lapsetkin kasvoivat aikuisiksi, niin olemme skipanneet puolin ja toisin joululahjat: kaikilla kun tuntuu aina olevan liikaa tavaraa kuitenkin. Mutta toki, jossain tilanteissa lahjat ovat paikallaan ja silloin itsetehdyt kertovat kyllä, että asiaa on ajateltu ja siihen panostettu!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤