1. marraskuuta 2017

Helppo, huoleton ja herkullinen vinkki isänpäivään.
Isänpäivä on juhlapäivä, jota vietetään kaikkien ihanien isien kunniaksi ja muistoksi. Suomessa ja  muissa Pohjoismaissa (Tanskaa lukuunottamatta) päivää vietetään marraskuun toisena sunnuntaina, tasan puoli vuotta  äitienpäivän jälkeen. Helppo muistisääntö, sanoisinko.   
Muualla maailmassa ajankohta vaihtelee.
Isänpäivä on ollut Suomessa vakiintunut liputuspäivä vuodesta 1987. Eli tänävuonna isänpäivää on liputettu jo kolmekymmentä vuotta!

Isänpäivän idea kehittyi Yhdysvalloissa pian äitienpäivän vanavedessä. 1940-luvun lopulla pohjoismaiset kauppiaat ehdottivat päivän viettämistä marraskuun toisena sunnuntaina, jolloin kaupoissa on vielä hiljaista ennen joulusesonkia.

Meillä isänpäivän  perinteisiin kuuluu aamiainen, ja lasten tekemät kortit. Jotain pieniä lahjoja ollaan annettu myös, mutta yleensä meidän perhe panostaa eniten siihen ruokapuoleen. Pidetään hauskaa koko perheen kesken, ja arvostetaan sitä isiä ja kerrotaan kuinka paljon me siitä tykätään.

Tänä vuonna suunnitelmissa on vaihtaa hieno illallinen runsaaseen brunssiin. Me ollaan kutsuttu yleensä koko perhe meille syömään hyvin, mutta nyt ajattelin, että tehdäänkin herkullinen sunnuntaibrunssi mimosineen. Nam. Me rakastetaan kampasimpukoita ja chilejä, mutta pappa on enemmän pihviä ja perunoita -tyyppiä,  joten brunssi on helppo ja varma.
Syödään sitten illalla niitä kampasimpukoita ja valkosipulileipää neljästään, mutta aloitetaan juhlapäivä turvallisella ja runsaalla herkkubrunssilla koko jengin voimin. Kotona.

Tokihan sitä voisi ottaa vielä iisimmin, ja varata paikat jostain huikeasta ravintolasta, mutta me venytetään näin joulun alla vielä penniä, ja toteutetaan päivä meidän kotona.

Brunssin luonteeseen kuuluu vapaamuotoisuus ja mutkattomuus, joten ruokapöydän ympärillä liikkuminen, vapaa seurustelu ja paikkojen vaihtaminen kuuluvat asiaan. Toimii lapsiperheessä. Brunssi on yleensä noutopöytä, ja aikaa varataan reilusti. Ainakin kaksi tuntia. Yleisin aika brunssille on 11-15. Aamulla kahvit ja joku pieni nassuun, ja odottamaan kunnon brunssia, jolla sitten jaksaakin ihan illalliselle saakka.

Mitä meidän brunssilla on ainakin  oltava:

Mimosat aikuisille
-1osa appelsiinimehua ja 2 osaa kuivaa kuohuviiniä
lapsille tietty mehuversiot

-croissantteja
(Ne tölkkiversiot täytettynä juustolla on hyviä ja helppoja!)
-tuoretta leipää
(ellei itse nappaa laipasta, lidlin paistopisteen kautta.)
-kuumaa kahvia
-tuoremehuja
-munia
(muutamalla eri tavalla, et on kaikille jotakin.)
-pekonia
-hedelmiä
-kasviksia
-juustoja
-leikkeleitä
-nakkeja ja lihapullia
(mukamas lapsille) 
-jotain kalaa
(mätimoussea ja saaristolaisleipää!)
-herkkuja
(suklaata, nannaa, kakkua, lettuja, ihan mitä vaan!)

Ja fiiliksen mukaan ihan mitä vaan! Brunssihan on aamiaisen ja lounaan sekoitus, joten mielikuvituksella ei ole rajaa! 

Nappaa tästä helppo ja huoleton isänpäivä yllätys, vai onko teillä jo omat kaavat käytössä isänpäivän viettoon? Mitkä?

Maailman paras isi ansaitsee vain parasta.


Ida


5 kommenttia:

 1. Meillä on myös brunssi kakkuineen mutta aika minibrunssi. Hävikistä teen jotain herkullista illalliselle. Sitten saunomaan ja uimaan. Mies tahtoo viettää aikaa poikansa kanssa joten mulle jää omaa aikaa :D

  VastaaPoista
 2. Brunssi oliskin kiva idea! Meillä oli vähän aikaa sitten pojan 10v synttäribrunssi ja me kaikki tykättiin.

  VastaaPoista
 3. Brunssi oliskin kiva idea! Meillä oli vähän aikaa sitten pojan 10v synttäribrunssi ja me kaikki tykättiin.

  VastaaPoista
 4. Brunssi on superhyvä idea juhlistaa isänpäivää :) Viemme veljeni kanssa oman isämme syömään brunssia ravintolaan koska se meillä vähän sellainen perinne vuosien takaa. Hyvää ruokaa rauhassa syöden ja yhdessä oloa. Kaikki viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin :)

  VastaaPoista
 5. Brunssi on kyllä ihana ajatus! Voisikin harkita sitä myös loppuvuoden synttäreille.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤