30. toukokuuta 2017

Värikkäät kaksvuotisjuhlat kuvina.

Meillä juhlittiin viimeviikolla uskomattoman rakasta pientä poikaa. Mun vauva-Vili, (joka mun mielestä syntyi ihan eilen.) Täytti jo kaksivuotta. 
Juhlilla ei ollut teemaa, vaan me rakennettiin juhlat värien ympärille. 
Annetaan kerrankin kuvien puhua puolestaan, mä näpyttelen parhaat ohjeet sitten myöhemmin. 

Yksi lemppari lahjoista! Ikean lasten pöytä ja tuolit.

Huikee synttärilahjavinkki! Ikean lasten ulkokalusteet. Miksei vaikka leikkimökkiin? Eikä ole hinnalla pilattu. Oisko ollut vähän alta 33e.






Me katettiin meidän patiolle nätisti kaikille paikat, sillä päivä oli uskomattoman lämmin. Kunnes vieraat saapuivat. Silloin nousi myrskytuuli, ja roudattiin kimpassa tuolit takas sisälle. 

 
Sliders. Rakastan.


Isoveli piti palloa, et saatiin pallostakin ees yks kuva.




Meillä oli tarjolla itsetehtyjä minihamppareita, jotka kulkevat myös Sliders -nimellä. Meillä oli näitä tarjolla Lukan kolmevuotisjuhlissa, ja jäivät monelle mieleen, joten oli pakko tehdä uusiks. Tällä kertaa tein tuplataikinan, ja silti kaikki meni. Täytteenä oli luomu naudanjauhelihapihvejä, ja (herne)falafelpihvejä. Molemmissa toki aitoa cheddaria lisänä, ja itsetehtyä vadelma-chilimajoneesia.
Multa jäi kakusta yli paseerattua vadelmaa, joten se taipui hienosti vähän erikoisemmaksi majoneesiksi. Mä näpytän nämäkin ohjeet omalle postaukselleen joku toinen kerta. 
Hamppareiden kavereina tarjolla oli yrttinen vihersalaatti, mansikoita, juustoa, hedelmiä ja herkkuja.


raparperi-vadelmamelbaa ja suklaamoussea välissä, ja päällä ihana banaani-marenkikreemi.
   Kakku oli tosi jees. Ei mikään liian makea, vaikka se siltä näyttääkin. Laitan tästäkin enemmän kuvia ja ohjeet tulille.











Tein kaikki tarjottavat itse, ja väsäsin sormet ruvilla koristeita. Mutta ehdottomasti oli kaiken sen arvoista. Juhlat olivat onnistuneet, ja päivänsankari oli oikein onnellinen saamastaan huomiosta ja lahjoista.

Parhaat lahjat olivat Puky:n uusi malli, se kaikkein pienin, muovigrilli ja lasten pihakalusteet patiollle. Kiitos vieraille.



Ida

21. toukokuuta 2017

Enemmän kasviksia osa2: Hernefalafelit ja Tabbouleh

Täällä varsinais-suomessa ollaan saatu nyt nauttia niin upeista keleistä et ei mitään järkeä. Ihanaa! Oon niin fiiliksissä kun aurinko lämmittää ihoa ja sukat voi potkasta sisälle, ja antaa hiekan ja mullan tarttua varpaisiin.

Lue ensimmäinen osa enemmän kasviksia postaussarjasta täältä. Dinosauruslasagne.

Ekaa kertaa patiolla -17



Koska aurinko, mä halusin välttämättä tehdä meillä libanolilaista (ja arabialaista) aurinkoista herkkua! Tää jäi mun mieleen kun poikien täti oli ystävänsä kanssa hoitamassa poikia, ja olivat jättäneet mulle itsetehtyä tabboulehia jääkaappiin. Tuo taivaallinen, vegaaninen lisuke.


Tabbouleh


Tää tabbouleh sopii täydellisesti hernefalafel-pitojen kaveriksi. Eli tein meille ne, tzatzikin ja vihersalaatin. Marinoin vielä kreikkalaistyyppistä juustoa, mutta jos sen (ja tzatzikin) jättää pois, on koko setti ihanasti vegaaninen. Juomaksi tehtiin siideri-vichy-herkut mintulla ja jäisellä raparperilla. Toimii!


Alla on paljon kuvia, ja ohjeet kaikkiin herkkuihin. Mä toivon todella et te kokeilette tätä, sillä tää illallinen oli ihan uskomattoman hyvä. Ihanan tasapainoinen ja aito. Kyllä vege vaan voi olla pöörfekt. vaikka itse sanonkin.

Tabbouleh:
2.5dl bulguria
5dl vettä
5tomaattia
puolikas kurkku
1 kevätsipuli varsineen (talvikautena 1 pieni punasipuli.)
1 ruukku lehtipersiljaa
1 ruukku minttua
suolaa
mustapippuria
puolikkaan sitruunan mehu
2rkl hamppuöljyä (myös oliiviöljy käy.)

Laita bulgur kannelliseen astiaan, ja kaada päälle suolalla maustettu, kiehuva vesi. Sulje kansi ja anna olla 15 minuuttia.
Leikkaa tomaatit niin kuin kuorisit appelsiinia, sillä haluat käyttää vain lihat, ei siemeniä.
(Säästä kodat vaikka keittoa varten!) Pieniä kuutioita!
Sama kurkulle ja sipulille, leikkaa pieniä kuutioita. Hienonna yrtit.
Kun bulgur on turvonnut sen 15 minuuttia, kääntele sitä lusikalla, ja anna jäähtyä.
Sen jälkeen sekoita kaikki ainekset keskenään.
Anna maistua jääkaapissa.

Tomsufileet.

Tabbouleh.

Lemons.

Mistä muualtakaan.. Lidl.


Hernefalafelit:
1 prk kikherneitä (Voit myös käyttää kuivia, mutta niitä pitää ensin liottaa yön yli.)
2 dl hernerouhetta Myssyfarmilta.
2 dl vettä
1 ruukku lehtipersiljaa
1/2 ruukku minttua
4 valkosipulinkynttä
2rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
(Tai tahinia.
Lidlissä ei ollut seesaminsiemeniä, joten tä oli kakkosvaihtoehto ja oikeesti tosi jees!)
1tl juustokuminaa
1tl chiliä/cayannepippuria
1tl kardemummaa
Auringonkukkaöljyä uppopaistamiseen. (Rypsiöljy käy myös)

Laita hernerouhe kannelliseen astiaan ja kaada päälle suolalla maustettua kieuhuvaa vettä, kansi päälle ja anna imeytyä n.10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Huuhtele kikherneet, ja laita kaikki ainekset blenderiin tai astiaan. -Sillä sauvasekoitin on ihan yhtä hyvä kuin blenderi.
Anna turvota vielä noin 30 minuuttia. Jos seos on liian löysää, lisää herneriuhetta, se sitoo nesteet.

Falafelit pitäisi uppopaistaa. Se on himassa aina vähän hankalaa, ja mäkin pyysin Jussin jeesiin. Laita valurautapataan öljyä, ja laita sinne koepala. Kun koepala pysyy pinnalla, on öljy n.170 asteista. Silloin voit laskea levyn tehoa alemmas.
Frittaa palloja kullanruskeiksi. Laita talouspaperille, niin niistä imeytyy turhat öljyt.
Toki voit skippaa frittaamisen, ja paistaa ne pannulla "lettuina", mutta ei se oo sama. Se rapea pinta on se juttu.
Ennen tarjoilua pidin falafeleja uunissa 200 asteessa viitisen minuuttia. (Pitaleipien kavereina.)

Älä heitä käytettyjen yrttien jämiä pois. Vähän multaa alle ja ulos kasvamaan niin saat kohta uudet setit tehtyä.

Ihan huikee tuote! Tä tuli Bestbites-boxista.

Falafelit.

Falafelit.


Tzatsiki:
1 kurkku
5dl turkkilaista jugurttia
3 valkosipulinkynttä
hunajaa
suolaa
mustapippuria

Raasta kurkku ja siivilöi (painele) nesteet pois. Hienonna valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua. (Parasta seuraavana päivänä.)

Tzatziki sopii ihan mihin vain. Se on niin raikas ja hyvä. Yksinkertaisen upee grillikauteen.

+Valmiita pitoja. Jos ois aikaa, voishan nekin tehdä itse.
+Vihersalaattia oman maun mukaan.
+Itsemarinoituakreikkalaistyyppistä juustoa
   -kreikkalaistyyppistä juustoa, hamppuöljyä,sitruunaa,pippuria ja yrttejä.  


Siideri-vichy:
1 osa siideriä
3 osaa vichyä
jäitä
sitruunaa
raparperia
minttua

Toimii.




Kreikkalaistyyppistä juustoa omaan makuun.


Tä ruoka oli oikeesti ihan älyttömän hyvää. Mä taivastelin ihan ääneen, että miten vege voi maistua näin herkulliselta. Tosta setistä ei puuttunut mitään. Toki kesän ekat hellepäivät, eka patiokattaus ja viikonloppu. Prfkt.


Vihersalde.

Pieni herkuttelija.

Nam.

Hernefalafel-pita.

Leivät loppu, ei haittaa!


Iso suositus.
Tabboulehin ja falafelien ohjeet on tehty Soppa365 ohjeisiin tukeutuen.

Ida

18. toukokuuta 2017

Enemmän kasviksia osa 1. -Pinaatti-vuohenjuustotuorelasagne!

Eilen mä kirjoitin, että me downshiftataan, ja lupasin teille meidän kotona  testattuja kasvisruokaohjeita. No nyt tässä tulee se ensimmäinen, olkaa hyvä!


Eikö olekin kaunis?


Meidän nuorempi (kohta 2v.) syö  mitä vaan lautaselle laitetaan, hyvillä mielin. Mutta tuo kolme ja puolivuotias.. Hän on sitä mieltä, että kaikki vihreä on kukkia. Ja hän hän ei kukkia syö! Punaiset, keltaiset ja valkoiset kasvikset kyllä menevät hienosti, mutta vihreä värinä on nyt vaan jostain syystä paha juttu.


Tuo vuohenjuusto on mun mielestä se the vuohenjuusto.


Sain eräältä äidiltä hauskan vinkin. Hän oli omalleen sanonut, että kesäkurpitsa on krokotiilinlihaa, ja johan uppos pienelle lihansyöjälle! Tästä lähti siis ajatus Dinosaurus-lasagneen.
Ja ei, lapselle ei saa valehdella, mutta pidän tätä vielä pienenä valkoisena hyväntahdon huijauksena, ja uskon että fiksu pieni mies kyllä josain kohtaa keksii, ettei niitä ihan oikeasti enää ole olemassakaan.


Tuorepastataikina.


Mitä sä tarvitset tähän lasagneen?

Tuorelasagnetaikina:
n.4dl durum vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1dl vettä
1/4dl ruokaöljyä
suolaa

-Laita munat, vesi, mausteet ja puolet jauhoista yleiskoneeseen, ja anna pyöriä rauhassa.
-Lisää pikkuhiljaa mukaan öljy ja loput jauhoista.
-Anna pyöriä yleiskoneessa (taikinakoukun kanssa) kunnes taikina on tasainen kiinteä, mutta pehmeä pallo. (ainakin 10minuuttia.)
-Anna taikinan olla jääkaapissa vähintään 30min, sen jälkeen sitä on helpompi kaulia. 



Pinaattia. Pinaattia.


Täyte:
Tuoretta pinaattia iso pussi (250g) (tai pakastekuutio.)
3 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
200g vuohenjuustoa (tai fetaa!)
4dl kuohukermaa (myös muut käyvät, itse käytän vain aina kuohua.)
1 iso paprika
2 kypsää avokadoa
1 pieni kesäkurpitsa
5 kypsää tomaattia
pippuria
suolaa

-Freesaa pinaatit ja sipulit kattilassa ja lisää kerma. Lisää suola, ja reilusti mustaapippuria. Anna kiehahtaa.
-Laita seos hieman jäähdyttyään blenderiin, ja lisää vuohenjuusto. Anna pyöriä kunnes seos on täysin tasaista. Itse taisin pyörittää "Smoothie" ohjelman neljä kertaa.

-Leikkaa kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi, ja lisää pinaattikastikkeeseen. --> Tarkista onko tarpeeksi pippuria ja suolaa.

-Jaa pastataikina viiteen osaan, ja kauli niistä sun vuoan mallisia levyjä. Itse käytin Iittalan isoa vatia.
Ihan vaan koska tuorepasta = mahdollisuus saada pyöreä lasse.

-Voitele vuoka. Itse käytän vuokaspraytä, ihan vaan koska se on niin helppoa.
Ekana pastaa, sitten pari kauhallista täytettä, pastaa, täytettä, pastaa, täytettä. Päälimmäiseksi laitoin vielä täytettä, ettei se päällimmäinen levy kuivu.



NAM.


Sama ohje, mutta tagliatellepastalla. Toimii!


Mulla jäi silti täytettä vähän ylimääräistä, joten keitin sen kaveriksi ihan tagliatellepastaa, joten ei sekään huono vaihtoehto, jos lasagne ei kuulu omiin lemppareihin. Söin senkin.



Alkuihmetyksen jälkeen hän söi kaiken.

Tälle kelpaa kaikki. (Taustalla barbie.)



Kun vihernirso lapseni sai annoksen eteen, oli ensimmäinen kommentti "öö, mitä tämä on?" 
Olin  kertonut että teen lasagnea. "Se on rakas dinosaurus-lasagnea! Maista ihmeessä, se on herkkua!"
"WAU! Tää on hyvää!" 
Taisi ihan oikeasti ollakin hyvää, sillä tyyppi söi  pikkuveljen jämät silläaikaa, kun vein pienemmän päiväunille. Jes! Ensimmäinen otos, onnistui!



Pinaatti-vuohenjuustolasagne.


Seuraavia kokeiluja ajatellen mulla on mielessä on falafelit ja tabouleh sekä "broiskukastike" soijasuikaleista. 
Olisiko muita ideoita?

Ida

17. toukokuuta 2017

Hei me downshiftataan!



Ei, me ei olla taloudellisessa konkurssissa ja muuteta Kaivopuistosta Kontulaan. 
(Ellet ole katsonut Downshiftaajat tv-sarjaa, suosittelen lämpimästi!)
Vaan me shiftataan lihasta kasviksiin. Ei missääntapauksessa kokonaan, vaan osittain.

Mä rakastan tomaattia! Ja nyt kotimaisten kilohinta on jo kivasti laskussa.


Tämä oli ihan äidin (minun) oma valinta, ja perhe tulee messissä. Tietenkin.
Tiesitkö sinä, että minä olen alkuperäiseltä koulutukseltani ravintolakokki vuosimallia -07. Et ehkä tiennyt, sillä en minä niitä töitä oikeastaan ikinä ole tehnyt. Mutta se ei vie sitä rakkautta ruokaa kohtaan ikinä pois. Mä arvostan hyviä raaka-aineita, ja erityisesti luomu ja lähiruoka on todella lähellä mun sydäntä.

Miksi nyt? Mua ahdistaa se, että mun kolme(ja puoli)vuotias on alkanut sanomaan lähes kaikesta vihreästä, "En tykkää, minä en syö kukkia." WHAT? Minun lapseni? Ja todellakin syö.. pikkuhiljaa, päätin minä. Kohta kaksivuotias on luultavasti helpompaa kauraa, sillä hän syö ihan mitä vain. Myös ne rucolanlehdet.
Älkääkä käsittäkö väärin, isompikin on todella reipas syöjä, hänen lempiruokiansa ovat Paninin minimustekalat, ja Aurajuusto suoraan paketista. -Ah miten terveellistä, ja edukasta sanon minä.


Hän piti kovasti tomaatti-vuohenjuustokeitosta.


Pikkuhiljaa grillit pursuavat ribseistä, pihveistä ja herkkumakkaroista. Kun taas samaan aikaan vihannesosastot loistavat kirkkaudellaan kotimaisista kasviksista. Mikset siis antaisi myös niille pientä mahdollisuutta?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lapset syövät sitä mitä tarjotaan. Heille ei anneta vaihtoehtoja, tai tehdä omia annoksia. Tottakai jos mun lapsilla olisi allergioita, asia olisi varmasti toisin. Ajattelen ehkä mustavalkoisesti, mutta mä olen kyllä sitä mieltä, että kyllä se lapsi sitten syö kun sillä on nälkä.



Tarkoitukseni on tehdä 1-3 kertaa viikossa arkiruokaa kasviksista sen ainaisen naudanjauhelihan ja broilerifileiden sijaan. -Me ostetaan aina, aina niitä. Vegaania musta ei saa, sillä mä rakastan liikaa juustoja. Toki sitäkin olen valmis kokeilemaan.

Olisitko sä valmis vähentää sun lihansyöntiä, ja puhua kasvisten puolesta?
Ensimmäisessä osassa mä esittelen teille tuorepastaan tehdyn pinaatti-vuohenjuustolasagnen.

Ajatuksissa mulla on itselläni falafelit ja tabouleh. Mutta olisiko sulla jotain ajatusta, mitä me voitais testata ja jakaa teillekin ohjeiden kera?

Aurinkoista kevättä,
Ida

14. toukokuuta 2017

Pikkuisen parempi (ja edullisempi) -menu, ohjeineen.

Sattuneesta syystä meillä syötiin äitienpäivä illallisella soppaa. Mutta ei ihan mitä tahansa soppaa, vaan maailman parasta tomaatti-vuohenjuustokeittoa. 
Sen kaveriksi leivoin Lukan kanssa ranskanleivän, sillä sitä mäkin pystyn  syömään, (jos kuorii kuoret.) Jussi tietty kysyi, että "Mitäs oikeeta ruokaa meille terveille ihmisille sit on tarjolla?" Joten tein siihen viereen vielä broiskusalaatin. Salaatin ihan kiusallani. Tais toivoa jotain hevimpää.
Itse en kakkua ihan vielä saa alas, mutta pitihän äideille nyt pieni kakkukin olla. 

Tässä teille ohjeet vähän kevyempään, muttei suinkaan mauttomaan illalliseen, olkaa hyvät.

Melko herkut raaka-aineet. Eikö?


Maailman paras tomaatti-vuohenjuustokeitto:

n.1kg kypsiä tomaatteja, kotimaisia.
1tlk Mutti-tomaattimurskaa
kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta oreganoa
2 salottisipulia
valkosipulia

100-300g vuohenjuustoa, oman maun mukaan
2prk kuohukermaa

suolaa, pippuria, sokeria ja oman mielen mukaan chiliä.

Mä rakastan tomaattia. RAKASTAN.


Iske kaikki muut ainekset paitsi juusto ja kerma isoon kattilaan, vähän öljyä ja voita alle. Anna kiehua noin tunti, jos sulla on aikaa niin kauemmin.

Sulata toisessa kattilassa juusto kermaan.
 
Laita soppa blenderiin, ja blendaa niin kauan että se on täysin sileetä. Kaada takaisin kattilaan, ja kiehauta vielä juustokerman kanssa kimpassa. Valmis! Tsekkaa vielä mausteet.


Itse en ollut edes aloittanut, kun luka pyysi jo lisää.


Broiskusalaatti:

Romainesalaattia
erilaisia yrttejä/rucolaa
päärynää
avokadoa
broileria
parmesanjuustoa

Kaikki sinne vaan sekaisin. Broiskut pitänee eka paistaa. Mä paistan yleensä broilereihin eka pinnat, ja sen jälkeen lisään pannuun vähän jotain nestettä, etteivät ne kuivu. Ja kansi hetkeksi päälle. Toimii! Nyt lisäsin kahden mandariinin mehun, ja loput jääkaapin uumenista löytyneestä omppumehutölkistä. 

Täydellinen salaatti. Se ei paljon vaadi.



Lasten lempparileipä (ja kurkkukipuisen):

2.5 dl vettä
½ pussia kuivahiivaa
1 rkl sokeria
 1 rkl suolaa
50 g voita
n.6dl vehnäjauhoja

Vesi, hiiva, mausteet ja pari desiä jauhoista monitoimikoneeseen ja kone käyntiin. Sulata mikrossa voi, ja lisää se ja loput jauhoista pikkuhiljaa joukkoon. Anna koneen pyöriä noin 10 minuuttia, että saat kunnon sitkon.
Anna taikinan nousta kunnolla lämpimässä liinan alla, noin tunnin verran.
Voitele tai spreijaa pitkä leipävuoka. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, ja laita vuokaan nousemaan toisen kerran. Leipä saa nousta puolesta tunnista jopa kahteen. Kunnes se on iso. 
Paista 180 asteessa noin 30minuuttia. Kumoa vuoasta, ja odota hetki ennen kuin leikkaat, ettei se murru.

Tämä leipä on meidän lasten lemppari, ja ehkä isänkin. Ja äidin. Kuka nyt ei kunnon pullahöttöleivästä pitäisi, (paitsi vatsa.) Parasta se on oikean voin kanssa, just uunista tulleena.

Alkuperäinen ohje on Cebicin. Mun lemppari.

Ihanaa höttöä.


Pikkuisen parempi Mokka-kakku:

3 kananmunaa
1dl fariinisokeria
2dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja
1-3 tippaa vaniljaesanssia
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
1 dl espressoa tai tummaa(vahvaa)kahvia
1dl kuohukermaa
200 g sulatettua voita

Kuorrute:
2dl kuohukermaa
1pss karkkia (Omar, Dumle, Fazerin...)
 
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita mukaan kahvi+kerma ja sula voi.
Kaada taikina isolle piirakkavuoalle tai pellille (leivinpaperin päälle) ja paista uunin keskitasolla noin 15–20 minuuttia.
Tee kuorrute. Kaada kerma ja karkit kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes kaikki karkit ovat sulaneet. Anna kakun ja kuorrutteen jäähtyä kunnolla. halutessasi kosteuta pohjaa vielä pressolla.
Vaahdota hieman sähkövatkaimella kuorrutetta, ja levitä se kakun päälle.
Koristele. Anna lapsen koristella.

Yksinkertainen ja söpö.


Kakun kaveriksi tarjosin jäälattet. Ihan vain sen vuoksi, että mulla on aikamoinen kofeiini-riippuvuus, ja jotain oli keksittävä kun ei kahvia pystynyt juomaan. Tä on IHANAA!

Oatly-jääkaffe 

1 kapseli espresso, 
(ellei sulla ole pressokonetta/pannua, niin sitten tosi tummaa ja vahvaa suodatinkahvia noin 1dl.)
2tl hunajaa
1tippa vaniljaesanssia (tai aitoa.)
jäitä

Laita hunaja lasin pohjalle, ja valuta kahvi sen päälle ja sekoita kunnolla. Lisää vanilja. Lasi lähes täyteen jäitä, ja loput kaurajuomaa. TAI-VAAL-LIS-TA!

Reunassa the kaffe.



Maistui! Ainakin vieraille, ja mikä parasta, ennenkaikkea lapsille. Isompi "Ensyövihreääyök!" -lapselle piti jopa kaapia nuolijalla vikat sopat. Koin siis olevani onnistunut. Kaikki menkööt jatkoon.


Rakas.

Toinen rakas.


Kokeile! Ja tuu kertomaan mitä tykkäsit. 

Ida