20. joulukuuta 2015

Siirappia, leivässä ja ajatuksissa.





  MAAILMAN PARAS SAARISTOLAISLEIPÄ!

 1l piimää (maidoton voi valita appelsiinimehun)
       1pkt hiivaa
       3dl siirappia
       3dl vehnäleseitä
       3dl (kalja)maltaita
       3dl ruisjauhoja
       2rkl suolaa
       9dl karkeita vehnäjauhoja
(2tl kuminaa, mulle ehdoton mutta kaikki ei tykkää.)

       Lämmitä piimä (vaikka mikrossa) isossa kulhossa kädenlämpöiseksi.
       Liota hiiva piimään ja lisää muut aineet listan järjestyksessä piimään. Sekoita puuhaarukalla maltillisesti, ei saa vaivata. Taikina jää aika löysäksi.
       Voitele 2(3) vuokaa reilulla voilla ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota vähintään 1.5h.      Sitten uuniin 170 astetta, kunnesleivät on tummia. (n.30min)
       Laske uunin lämpö 160 asteeseen, ja laita foliot päälle. (Ettei tule liian tummia leipiä)
 Sen jälkeen leivät on uunissa 1.5h.        Sivele leivät vesi/siirappi seoksella ja laita takaisin uuniin vielä puoleksi tunniksi

       VALMIS!! :)







15. marraskuuta 2015

Vähän erilainen ristiäiskakku :)

Se on aina ihanaa, kun saa vapaat kädet! Tulee ihan sellainen olo, että hitto tuo luottaa mun taitoihin! Että ehkä mä olenkin ihan hyvä tässä mitä mä teen. Tulee aika hyvä mieli.
Ja se on kivaa! Aina on mukavaa tehdä jotain, mitä ei ole koskaan ennen tehnyt.

Ristiäiskakut on muutenkin aivan ihania, pienen aarteen ensimmäinen kakku. Ja minä sain sen tehdä. <3
Tässä oli toiveena syksyinen, ruskahenkinen kakku. Sellainen siitä tulikin.

Muutama tunti pinterestissä, ja googlen kuvahaussa tuotti tulosta, ja ajatuksena oli kantokakku, vaahteranlehdillä ja pienellä vauvalla, siellä lehtien seassa.



Pohjat olivat taas ne perus samat suklaasokerikakkupohjat Jonka ohje löytyy täältä. :)

Täytteeksi valikoitui tälläkertaa Omar-nannoista tehty "mousse"
1pss nannoja
2dl kuohukermaa
---> miedolla lämmöllä kattilassa sulaksi, ja yön yli jääkaappiin kovettumaan.
Seuraavana päivänä vatkaimella kovaksi vaahdoksi
ja se lisätään kovaksi vaahdotetun kerman joukkoon, halutessa lisää vielä (mascarpone)tuorejuustoa, niin tulee vielä täyteläisempi lopputulos.
Tämä sama ohje toimii lähes millä tahansa (pehmeällä) nannalla, ja on muuten aika namia cup cakesien päällä.

Ja karpaloita!
Pakkasesta pussillinen karpaloita, kiehumaan n. 5 minuutiksi, koska ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa, tai keittää 2 minuuttia.
Syy tähän on ympäri maata esiintyneet norovirusepidemiat, joiden syyksi epäillään ulkomaisia pakastemarjoja. Hyi, kannattaa siis keittää ellei halua vierailleen mahdollista kakkatautia.

Eli kiehautin, jonka jälkeen annoin jäähtyä ja laitoin blenderiin. Lisäsin tomusokeria aika reippaasti, kunnes karpalot eivät enää olleet liian kitkerän makuisia.

Sitten pohja, kostutin kaakaolla. (vettä, oikeaa kaakaota ja vähän sokeria)
karpaloa ohut kerros ja reippaammin omar-herkkua.

Niin monta kerrosta kun nyt haluatkin. Itse tein monta, koska halusin kakusta korkean. :)

Nimen kirjoitin itsetehdyllä Royal icingilla, johon lisäsin reippaasti kaakaota.
(kananmunan valkuaista, tomusokeria ja kaakaota.)

Kaunis nimi Tiituksen pikkusiskolle <3  Mimosa Mai Aliisa <3

Kakun ja sokerimassan väliin tuli voikreemiä, joka myöskin maustettiin reippaasti kaakaolla.
 250g voita, 1pkt tomusokeria ja raivoisa vatkaus.



Kakku on päällystetty sokerimassalla, ja kaikki koristeetkin ovat sokerimassaa.
Noita lehtiä pyörittelin ja mietin ihan älyttömän kauan, että miten saan aidonnäköisiä lehtiä, ja paljon.
Kokeilin kaikenlaisia kukkamuotteja, mutta parhaaksi osoittautui tähtimuotti! Nuo on siis pienellä tähtimuotilla tehtyjä, ja sakarat käännetty vain ylöspäin! Toimii ;)

Itse olen melko tyytyväinen lopputulokseen, ja jännityksellä (taas) odotan palautetta herkuttelijoilta.

Jos joku ihmettelee missä ipanat olivat kun tätä väkersin, niin isänsä kanssa viettämässä laatuaikaa. Oli muuten virkistävää olla yksin kotona monta tuntia, radio vain huutamassa.


19. lokakuuta 2015

Diy sushi dinner!

Me rakastetaan Jussin kanssa molemmat sushia, todella paljon.
Mutta me ollaan myös melko tarkkoja senteistämme, näin kun toinen on mammalomalla.. Varmaan ymmärrätte. :D



Tehtiin iso setti meidän lempiruokaa, ja näppärinä vanhoina matemaatikkoina laskettiin kappale- ja annoshinnat meidän herkuille.
Oikeasti se on tosi kivaa näpertämistä, ja kivaa yhdessä tekemistä. Itse en siis sanoisi sushin tekemisen olevan vaikeaa, ehkä enemmän aikaa vievää. :)

Puuroriisi 1.79€/kg =0.5kg = 0.99€
(todettiin että se on jopa parempaa kuin paljon kalliimpi sushiriisi )
Levämatot 1.99€/10kpl
Riisiviinietikka 1.25€/150ml = 90ml(6rkl) =0.83
Wasabitahna 1.85€/43g = 10g = 0.29
Ruohosipuli 1.65€/ruukku = 1/2ruukkua =0.83
Kylmäsavulohi 29.90€/kg = 100g =2.99
Tuorejuusto 1.90€/200g = 50g = 0.49
Jokiravunpyrstöt 33€/kg =100g = 3.30
Avokado 5.65€/kg = 0.211g = 1.19
Kurkku 3.49€/kg = 100g = 0.35
Suippopaprika 1.99€/2kpl = 1kpl = 1.00
Porkkana 1.05€/kg(6kpl) = 1porkkana = 0.17
Soija 24.60€/litra = 50ml =1.23

Yhteensä 15.65

Tästä setistä tuli yhteensä 80 sushipalaa.
Yhden palan hinnaksi tuli siis 0.20

Söimme tästä molemmat kaksi ateriaa, jonka mukaan yhden aterian hinnaksi tuli 3.90

Sitten tottakai verrattiin muutaman turkulaisen sushiravintolan hintoihin, tultiin siihen tulokseen että säästimme n.100€ :)

(eihän tietenkään ole sama asia, mutta ainakin on rakkaudella tehty. :D)
Pakko lisätä tähän väliin, että unohdettiin ostaa tuoretta ananasta, se sopii mun mielestä sushiin täydellisesti.

Miten tehdään? :)
500g puuroriisiä kattilaan, huuhtele kylmällä vedellä 2-3krt
Laita kattilaan kylmää vettä niin paljon, että riisit peittyvät. Anna olla 20min.
Kaada vesi pois, ja lisää 8dl kylmää vettä.
Kiehauta, ota lämmöt pois ja kansi päälle.
Anna olla 10minuuttia, tai niin kauan ettei riisin seassa ole enää vettä. (älä sekoita!)
Kaada laakeaan astiaan, laita joukkoon 2tl sokeria, ja 6rkl riisiviinietikkaa.
Käännä lusikalla sekaisin, älä sekoita. Anna olla kunnes on kunnolla jäähtynyt.

Tällä välin suikaloimaan täytteitä!
Mitä sitten tekeekään mieli, ohuiksi kauniiksi suikaleiksi.
Itse tykkään laittaa tuorejuustoa tai majoneesia pussiin, niin saa nätisti laitettua väliin sitäkin. ;)
Sitten kaikki käden ulottuville ja hommiin!



Kannattaa ottaa pieneen astiaan myös lämmintä vettä, koska riisi tarraa aika hyvin sormiin kiinni.

Laita levä niinpäin, että se kiiltävämpi puoli on sinuapäin. Se vähemmän kiiltävä tarraa sitten lopuksi paremmin kiinni, jolloin rulla pysyy nätimmin rullana.

Ekana riisi, siinä voi mennä hermo. Mutta kannattaa käyttää aikaa ja tuhdata se kunnolla kiinni siihen levään. Ja jätä vähän tyhjää loppuun, että on helpompi sitten sulkea se rulla, kun riisiä ei ole ihan loppuunasti.
(muista ruuanlaittoviini!!)

Sitten täytteet, ei kannata olla ahne.
Ja sitten lähdetään rullaamaan! Vähän niinkuin kääretorttua, muttei kuitenkaan yhtään sinnepäin. Nappaa tiukasti kiinni ettei täytteet leviä, ja käytä sushimattoa apuna (0.99€/kpl prismasta)
Tässä pieni kuvaketju aiheesta. :)












Vedellä lopuksi liimaat pötkön kiinni, ja seuraavan kimppuun. :)

Me leikattiin eka puoliksi, sit puoliksi ja taas puoliksi, niin saatiin tasamittaisia ja jokaisesta se 8kpl. Toki voi leikata pienempiäkin suupaloja, ellei ole tälläsiä isosuisia herkkupyllyjä.

Jääkaappiin odottamaan, saunaan koko remmi ja lapset nukkumaan.
Ja kun kello löi 21, lössähdettiin soffalle telkun, sushin ja viinin kanssa.
Näinä aikoina, pienten lasten kanssa, ihan mahdottoman täydellinen lauantai-ilta. <3

Ja pakko kehua Myllyn Alkon Maria, joka suositteli meille ihan just eikä melkeen täydellisen sushiviinin. Me tykätään yleensä juoda tosi kuivia viinejä, mutta tämä olikin puolikuiva. Ja aivan pöörfekt.
Deep Roots Riesling,
Trocken rheinhessen 2014
Hinta tälle oli n.11€

Suosittelen kokeilemaan, hauskaa ja hyvää. Ja ihan varmasti rahanarvoista.
Muttei kannata antaa alle kaksivuotiaan maistaa itse wasabia, tai jos annat, ota kamera valmiiksi. :)

16. lokakuuta 2015

Idioottivarma suklaaporkkanakakku 👌

Porkkanakakku. Ihan sairaaaan hyvää. Mutta kun on suklaapossu, miksei yhdistä?  :D
Ei voi mennä vikaan, ajattelin. Eikä muuten mennytkään!




3 kananmunaa
3dl sokeria
^nämä kovaksi vaahdoksi keskenään.

2.5dl vehnäjauhoja
0.5dl kaakaojauhetta
1tl suolaa
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
2tl kanelia
  ^ nämä kaikki keskenään sekaisin

150g sulatettua voita

Sitten lisäät kuivat aineet, ja sulan voin pikkuhiljaa sekoittaen munasokerivaahtoon.

3-5 porkkanaa raastettuna, koosta riippuen
Yhden appelsiinin raastettu kuori, ja mehu
^nämä viimeisenä taikinan sekaan.

Paistetaan uunissa n.40minuuttia, keskitasolla 175 asteessa.



Tällävälin voit sekoittaa kuorrutteen.
200g maustamatonta tuorejuustoa
1pkt tomusokeria
Muutama ruokalusikallinen huoneenlämpöistä voita.
-Voi ei ole mitenkään pakollinen, siitä tulee lähinnä kaunis kiilto, ja kuorrutteesta vähän jämäkämpi.

Anna pohjan jäähtyä kunnolla, ja kumoa kakkuvadille.
Levitä päälle kuorrute kun kakku on kunnolla jäähtynyt.





Itse annoin olla rauhassa yön yli jääkaapissa, mutta uskoisin kakun olevan ihan just hyvä hetikin syötynä. Mutta mun mielestä tämä maistui parin päivän päästä vielä vaan paremmalta..  :)

11. lokakuuta 2015

Nopea lounas taaperon kanssa... Tai sitten ei.

Lykkiessäni tänään tuplarattaita viimeistä ylämäkeä kotiinpäin, muistin ettei meillä olekaan kotona valmiina lounasta,  ja kello oli jo aika paljon. Puistoreissun uuvuttama taapero alkoi jo näyttämään päikkärivalmiilta..
Fuck.
Paitsi siellä on se possun ulkkari, ja perunoita. Juu ei hätää, ajattelin.

Kärryt kasaan ja tenavat sisälle, kuivat vaipat jalkaan ja keittiöön.
Pienemmälle bataattivelliä nassuun, ja omaan syöttäriinsä katselemaan.
Isoveli vei näppäränä poikana vielä Vilille maissinaksun käteen..
On muuten ihan must have -hankinta tuo stokke tripp trappin new born set, jos sulla on useampi alle kaksivuotias himassa. En pärjäis ilman. Vili viihtyy siinä niin hyvin, ja pääsee aina saman pöydän ääreen meidän kanssa. Se on musta tosi jees, kun siitä syömisestä niin kovin tykätään.


Possun ulkkarista reiluja piffejä,  ja yksi kerrallaan pussin väliin ja Lukalle lattialle mäiskittäväksi. :D 
Kauheella raivolla hakkas ukko possua.
Tää siis siitä syystä et Luka ei niin välitä paksuista pihveistä, mutta tottakai nyt lehtipihviversiona uppoaa mikä vaan. 
(Mä luulen et hän ei oikeesti vaan malta pureskella niin paljon. :D) 




Ajattelin että Luka jaksaa ainakin seitsemän minuuttia touhuta nuijan kanssa, että ehdin siinä välissä lohkoa perunat ja heittää ne uuniin..  Perunoiden kanssa uuniin meni valkosipulia, suolaa, pippuria ja pikkuisen voita.
Ja ah, tehdä herkkua srirachamaustevoita. Eli ihan vaan pehmeää voita ja srirachakastiketta sekaisin ja jääkaappiin kovettumaan. 




Olin väärässä siitä seitsemästä minuutista. Rakas lapseni jaksoi ehkä kolme minuuttia, jonka jälkeen lähti leikkimään olohuoneeseen. Tai niin minä luulin kunnes kuulin tuttua kilinää.

Mikä niissä koirannappuloissa on? Ne kiehtoo tuota aina vaan enemmän ja enemmän. 
Nyt oli nappuloita pitkin kodinhoitohuonetta, puhtaissa pyykeissä ja pyykinpesukoneessa.  Ja omassa suussa, tottakai.
Hän on siis oppinut miten sen ison säiliön saa ihan itse auki. Ihan kaunis ajatus antaa koiralle ruokaa mut rajansa kaikella. :D




Vili oli tällä aikaa kuin Naantalin aurinko. Istuskeli omassa tuolissaan ja naureskeli aina kun katsoin päin, tai huikkasin "kukkuu" :D
Ja pieni vielä nukahti sillä aikaa kun me Lukan kanssa korjattiin vähän nappuloita sieltä täältä.
Siirsin hänet vain sisäpäikkärivaunuihin jatkamaan uniaan, ettei liian kauan sitterissään köllötä. 


Tämä kaikki tapahtui
 alle puolessa tunnissa. 
Tässä kohtaa Luka keittiön pöydän ääreen, tabletti naaman eteen ja muumeja youtubesta pyörimään. Sieltä tuli se jakso missä "merirosvot" valtaavat uimarannan. Se on aika hauska jakso. :)

Iso vadillinen salaattia, pihvit pannulle ja potut uunista, ja ai että oli hyvää. 
Kyllä voi (ja sriracha) on vaan hyvää. Oli se possukin. :D
Maistui Lukallekin,  "nam-nam kinkku" kuului vaan kun tyyppi lapioi ruokaa suuhunsa. 


Iskä tuli just sopivasti kotiin mökkireissulta, toivat veneen ihastuttamaan meidän pihamaisemaa..



Iskä oli vähän väsynyt, ja flunssainen niin meni oikein mielellään Lukan kanssa nukkumaan,  ja hyvin nukkuivatkin. Kevyet kolmen tunnin tirsat. :)


Olisi ollut aika passelia omaa aikaa, mutta eikai sitä pienempää nyt enää väsytä..


Sellainen päivä. Nyt äiti on vähän väsynyt. Mutta onnellinen, on nuo urpot vaan niin parhaita tyyppejä. <3


<a href="http://www.bloglovin.com/blog/14493799/?claim=hkwcn85k4wq">Follow my blog with Bloglovin</a>

Viikonlopun Minion-kakku!

Ystäväni esikoinen täytti viime perjantaina kymmenen vuotta! Tämän kunniaksi sain tehdä hänelle syntymäpäiväkakun. Toiveena oli Minions aiheinen, ja kunhan siitä löytyisi Bob. :)
No enhän minä edes tiennyt kuka on Bob,  joten Googlen kuvahaku lauloi taas.

Bob

Kakkuprojekti alkoi torstai aamupäivällä, kun minit menivät päikkäreille. :)
Silloin tein kaksi isoa suklaakakkupohjaa.
Teen yleensä sen kaikkein helpoimman mukaan, eli kuppitekniikalla kaikkea samanverran.
Eli mittaan munat ja sokerin samanlaisiin laseihin,  kaadan munat tehosekoittimeen ja mittaan samaan kuppiin jauhoja, samanverran mitä siinä toisessa on sokeria.
Laitan vehnäjauhoja 3/5 perunajauhoja 1/5 kaakaojauhetta 1/5 ja vähän leivinjauhetta ja suolaa.

Sitten vaan sokerit perään, kovaksi vaahdoksi ja lopuksi valmiiksi sekoitetut jauhot varovasti lastalla sekaan.
Sitte uuniin 175 astetta, noin 45min. Ja _aina_ onnistuu. :)

Pohjat saivat odottaa rauhassa kelmun alla iltaan. Ja taas kun minit menivät nukkumaan, (isi nukutti. Enemmän aikaa mulle!) jatkui projekti. :)

Täytin kakun, sisälle tuli persikkasosetta, vaniljamoussea ja jäisiä (itsepoimittuja) mustikoita. Kakun piti olla laktoositon, muita rajoitteita ei tälläkertaa ollut.
Harmi etten tajunnut napsia tässä kohtaa kuvia..
Sitten yöksi jääkaappiin tekeytymään, ja sohvalle miehen kanssa syömään wingsejä.

Meiän olkkari ❤

Sitten tulikin perjantai aamu,  he*vetin hyvin nukuttu.. Kaikki neljä 160senttisessä sängyssä,  vauva kainalossa ja taaperon kantapäät suussa. 👍
Nukkuivat he molemmat yli puolen yön omassa sängyssä, et ihan hyvin sekin? :D
Mutta kaiken korjaa pannu kahvia ja aamu-muumit.

Iskä lähti töihin,
samalla ovenavauksella tuli mamma.
Mamma on meidän Lukan mukaan muuten pappa. :D Ollaan mietitty, et ehkä se tulee muumeista? Onhan siellä muumi-mamma ja muumi-pappa, ni hän on nyt vaan päättäny et meidän mamma on pappa.
Mamma(pappa) otti pojat messiin ja pakkas ne rattaisiin ja lähti leikkipuistoon.

Luka ja Vili Riemulin ihanissa pipoissa !


No nyt mulla on kaksi tuntia aikaa tehdä koristeet. Eli suoraan hommiin. Tai no sen jälkeen ku on ensin jynssännyt pöydästä, tuoleista ja lattialta aamupuurot,  pessy yön pullot ja laittanu tiskit. Koska mun mielestä ei voi tehdä mitään elintarvikkeiden kanssa jos on yhtään epäsiistiä. Ehkä se on vaan ihan hyvä piirre?



Eka värjäämään massat oikean värisiksi, mulla on hirmuisesti Wiltonin pastavärejä, ihan parhaita. Tulee kirkkaat värit!👌

Ehdin tehdä kolme Minion -ukkelia, kunnes näin ikkunasta että kolmikko oli palannut pihalle, äkkiä kamat kasaan ja taaperolle lounas lautaselle.





Ajatuksella, että pojat on ollut yli kaksi tuntia ulkona, nukkuu ne varmasti tosi hyvin. Et ei se haittaa etten ehtinyt saada valmiiksi viiriä, teen sen sitten päikkäriaikana. 

Jep jep.. Se fiilis kun oot saanu molemmat omiin sänkyihinsä nukkumaan, otat sen kahvikupin käteen ja levität kamat taas keittiön pöydälle. 
Niin eikö oven takana koputa joku. Koira haukkuu kuin viimeistä päivää.. Äkkiä Hilda (se koira) ulos toisesta ovesta ja avaamaan toista ovea.
Ja siellä oli nuohooja. Ilman etukäteen sovittua aikaa. Et hän nyt tulis jos passaa.
No hän tuli sitten, ajattelin taas et ei nuo nyt enää herää ku ei siihen koiraankaan herännyt.
Kunnes alko se röörien rassaus, ja tajuan et se pirun hormi menee Lukan sängyn vierestä. "ÄIIIITIIIIII KYYYYTIIIIIN" kuuluu portaiden yläpäästä.

Heräs se pienempikin sit siinä hälinässä. Keittiön portti vaan kiinni ja kamat jäi odottamaan et isi tulee töistä. 
Onneks Isi tuli jo suht aikaisin. 
Ja isi toi mulle yllätyksen tullessaan,  viesteistä varmaan päätteli et ei oo menny ihan putkeen.. 😂 



Iskä nappas väsyneet pojat ja lähti leikkimään, varmaan pikkuautoilla. 
Se on kyllä aika ihana iskä, pitkä ja raskas työpäivä, ja silti jaksaa aina touhuta noiden kanssa että mä saan tehdä omia juttujani myös.


No nyt sain rauhassa tehdä koristeet loppuun, kuorruttaa ja viimeistellä kakun. Ja ihan pakko kehua et tulihan siitä ihan sairaan hieno, tän kaiken säädön jälkeenkin. Ja niin on rakkaudella tehty. 😂 

Itse synttärisankari tuli illalla kakkua hakemaan, ja oli kyllä todella tyytyväinen kymmenenvuotias nuori neiti. <3