7. syyskuuta 2017

Oliiviöljysaippualla puhdasta pyykkiä?

Ituhippimutsi tulee taas! Mä kirjoitin viimeksi mun uusista lempparihiustuotteista, palashampoosta ja hiushuuhteesta. Samalla taisin luvata jakaa teille ohjeen ja käyttökokemukset oliiviöljysaippuaan. Pyykinpesuun.



Jälleen kerran, takaisin ei oo palaamista. Olen nyt pessyt meidän perheen pyykin toista kuukautta vain ja ainoastaan Marseillesaippuasta tehdyllä pyykinpesunesteellä. Aikaisemmin meillä oli käytössä pesupähkinät, mutta tämä on hyvää vaihtelua niille. Te, jotka tuon postauksen aikaan innostuitte pähkinöistä, kannattaa ehdottomasti lukea tämä loppuun.

Marseillesaippua kun on saippuaa, on sen käytön aikana hyvä muistaa, ettei sitä ole tutkittu pidemmän päälle mitä se tekee pyykinpesukoneelle. Sen takia suosittelen käyttämään pesupalloa ja pesemään koneessa 90 asteen ohjelmalla noin kymmenennen pesun jälkeen jotain. Tai käyttää tyhjänä, ellei tykkää niin kovissa asteissa tekstiilejään pestä. Itse pesen aina lakanat ja pyyhkeet yhdeksässäkympissä, joten meillä ei pitäisi olla koneeseen kertynyttä pesuainejäämää.

Pesunestettä laitetaan samanverran mitä teollisia pesuainetiivisteitä. Se on hajuton, mutta sitä pystyy hajustamaan eteerisillä öljyillä jos haluaa. Itse en voi sietää hajustettuja pesuaineita, enkä edes ymmärrä niiden pointtia. Mulla särkee pää jo kirppisloosilla jos ne on pesty jollain tuoksullisella. Mutta mä kyllä pidän hajuvesistä. Tiesitkö, että ne parhaimmatkin hajuvedet tuoksuvat kuralta kun siihen sekoittuu teollinen "kesäkukkientuoksu."
Villaa, silkkiä tai teknisiävaatteita en saippualla pesisi, mutta kaikki muu menee vallan loistavasti.
Huuhteluainetta ei tarvita, mutta jos sitä haluaa käyttää, suosittelen väkiviinaetikkaa, sillä huuhteluaine nyt vaan pilaa minkä tahansa vaatteen ajan myötä. Tästä ei sen enempää, sillä tuo on minun faktapohjainen mielipiteeni, mutta jokainen tekee tyylillään, eikä se oo mun pyykistä pois.
Itse pesen pyykin 40-60 asteessa, useimmiten kuudessäkympissä. 
Itse panostan lasten- (ja omien) vaatteiden laatuun, ja lähes kaikki ovat pikkuhiljaa luomupuuvillaa. Koen, että jos olen valmis laittamaan  rahaa kiinni vaatteisiin, tulee niistä myös pitää hyvää huolta.

Tarvitset:
Yhden palan aitoa* Marseillesaippuaa
Kaksi korkillista litran lasipulloa
Kaksi litraa kiehuvaa vettä
Raastimen

Raasta palasaippua raastimella muruksi, ja jaa se lasipulloihin. Kaada päälle kiehuva vesi, kumpaankin 8-9dl, että sulle jää sekoitusvaraa.
Anna liueta. Seos on käyttövalmis! Muista sekoittaa ennen käyttöä. Itse käytin vaaleanvihreää saippuaa. Se ei ole värjännyt valkoista pyykkiä, mutta mieleni tekee kokeilla  sitä valkoista kuutiota. Sitä ei vaan myydä meidän lähi ruohonjuuressa. 



*Mistä tunnistat aidon Marseillen?
- Marseille-saippua on tehty Marseillessa, Ranskassa.
- Saippua on valmistettu kasviöljyistä.
- Siinä on ”Savon de Marseille” -saippuan valmistajien yhdistyksen (AFSM) leima.
- Kuutiomuodossa leima on kuudella sivulla. Leima ilmoittaa saippuan öljypitoisuuden
 (d´huile 72%), painon, valmistuksessa käytetyn öljytyypin ja joskus myös valmistajan nimen.
- Aidolla Marseille-saippualla on ainakin kahden eri valmistajien liiton leima.

Miksi kannattaa valita aivan aito Marseille-saippua?
- alkuperäinen Marseille-saippua on hypoallergeeninen
- se ei sisällä väriaineita eikä hajusteita
- se on biohajoava 28:ssa vuorokaudessa
- se on ihotautilääkärien suosittelema mm. akneen, ihottumiin, psoriasikseen
- se on riittoisa ja taloudellinen
- se ei sisällä petrokemian aineita tai parabeeneja
- sitä ei ole testattu eläinkokein 





Meidän pyykki on ollut raikasta ja pehmeää ja kaikki tahrat ovat lähteneet ilman erillistä tahranpoistoa. Meillä on kaikilla herkkä iho, joten tämä on senkin takia oiva valinta meidän perheelle. 
Jos nyt saisin  vauvan, olisi tämä pyykinpesuainevaihtoehto ainoa mitä edes harkitsisin pienen  vauvan herkkää ihoa ajatellen. 
Samaa nestettä voit käyttää myös koko perheen käsienpesuun.
Edullista ja ekologista, mikä sen parempaa?

Onko sulla kokemuksia Marseille-pyykinpesuaineesta?

Ida

9 kommenttia:

  1. Täällä toinen wannabe-ituhippi/litskumuija 😊 Joudun varmaan kokeilee tätäkin, koska sun takia shampookin vaihtui shampoopalaan. 😘 You know!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I know! :) toivottavasti säkin tykästyt samallalailla ku mä. 👌🏻

      Poista
  2. Vois kans joskus kokeilla! Ekoaineilla meillä on pesty vuosia jo, mutta vaihtelukin vois virkistää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes! Testiin vaan, ja sit kertomaan kokemuksia! :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Eipä ole tullut mieleenkään kokeilla, vaikka muuten vannon ehdottomasti Marseillen saippuan nimeen. Yhdessä vaiheessa en saanut iho-ongelmia muuten kuriin kuin sillä, hih! On siis ihan huippu tuote, harmi vaan kun niitä feikkejä on niin paljon liikenteessä. Kiitos kun teit selkeän listan mista aidon Marseillen tunnistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kiva kuulla, että oli hyötyä.
      Mä vannon myös Marseillen nimeen tooodella monessa asiassa. 👌🏻

      Poista
  4. Oon nyt käyttänyt muutaman viikon marseille(valkoinen), sooda, suola, vesi sekoitusta pesuaineena. En voisi olla tyytyväisempi pesutuloksiin. Jooa tahranpoistoaineen(sappisaippua) käyttö on jäänyt, koska sitä ei ole tarvinnut.

    VastaaPoista
  5. IHANA kuulla Mira ❤️
    Hihitin kun luin sun kommenttia, tuli ihan mieleen ostos tv:n maksettu mainos! 👌🏻

    VastaaPoista
  6. Tuo oliivi saippua on valmistettu Kreikassa...ei Marseillessa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤