25. huhtikuuta 2018

Lapsen pitää saada ulkoilla, tykkäät sä siitä tai et

Kuuluuko sun mielestä lapsen perustarpeisiin  raitisilma? Mun mielestä ihan ehdottomasti.

Kaikilla ihmisillä on perustarpeet joita kuvataan yleensä Maslow’n tarvehierarkian avulla.
Hierarkian ensimmäinen kerros, joka luo pohjan kaikelle  on fysiologiset tarpeet eli hengissä säilymisen fyysiset edellytykset, kuten ruoka, juoma ja ilma jota me hengitetään. Toinen kerros on turvallisuuden tarpeet eli suojautuminen erilaisilta vaaroilta. Kolmas kerros on yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet eli rakkaus, ystävyys ja ryhmään kuuluminen. Neljäs kerros on arvonannon tarpeet eli itsensä arvostaminen ja kunnioituksen saaminen muilta. Viides kerros on itsensä toteuttamisen tarpeet eli omien kykyjen ja taitojen käyttö.
Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta kaikkien edellämainittujen perustarpeiden tulisi täyttyä niin aikuisilla kuin lapsilla. Täyttyykö sinulla?

Maslow'n teoria korostaa kysymyksiä mitä eikä miten. Esimerkiksi mitä ihminen tarvitsee hengissäpysymiseen eikä sitä miten ihminen pysyy hengissä.Eikö sinunkin mielestäsi raitisilma löydy noista ihmisen perustarpeista? Sä pysyt kyllä hengissä ilman hiekkalaatikkoa, mutta eikö siihenkin tutustuminen  tue sitä sun lapsen hyvinvointia ja itsensä toteuttamista sekä elinympäristöön tutustumista.

Ulkoilun ei tarvitse olla hiekkalaatikolla istumista tai lapsen keinuttamista,  se voi olla niin paljon muutakin. Kouluissakin on välitunnit joissa lapset ohjataan lähes poikkeuksetta ulos. Sun aivot toimii paremmin kun ne saavat välillä raitista ilmaa.

Mun rehellinen mielipide on, että se ei ole ihan ok olla kotihoidossa ja vaan todeta että vanhempi ei tykkää ulkoilla ni ei me nyt sit vaan ulkoilla. Tukeudutaan siihen ryhmänpaineeseen, someen ja muiden äitien hyökkäykseen, et ei kaikkien tarvitse jos se ei tunnu luontevalta. Mut kyllä nyt ulkona ois hei hyvä käydä?  Se on melko jännä juttu jos samaan hengenvetoon valitetaan väsymystä ja huonoja yöunia, kun kerrotaan  että ei  me meidän lasten kanssa kyllä ulkoilla, ehkä sitten kesällä kun voi olla auringossa. Muina aikoina sit voi askarrella kotona ja katsella ikkunoista ulos kun naapurin lapset hyppii lätäköissä. Mä uskallan väittää myös, että ulkona sitä energiaa kuluu ihan eri sfääreissä mitä kotona legoleikeissä. 

Mun ihana bloggaaja-kollega Millamainen kirjoitti myös samasta aiheesta alkuvuonna ja haluankin linkata sen tähän väliin, sillä aina on jotain taustalla ja enhän mä voi tietää muiden oikeita syitä, eikä mun  edes tarvitse. Milla koki huonoa omaatuntoa siitä, ettei hän ulkoillut pienen lapsensa kanssa päivittäin, ja sai paljon kommenttia miten väärin se on. Onko se?
Jokainen tallatkoon tyylillään, mutten pidä siitä trendistä miten niin monen itsestäänselvyyden voi nykyään laittaa äitiyden piikkiin. Kun se on niin vaikeeta, rankkaa, uutta ja ihmeellistä. Onhan se, muttei äitiyden tulisi olla tekosyy, eihän?

Ystäväni Mere just vertasi, et pitäähän ne lapset ruokkiakin vaikkei siitä ruuanlaitosta pitäisi? Mun mielestä se on lähes sama asia. Lapsi tarvitsee rajoja, rakkautta, ruokaa, leikkiä, vaatteita ja raitista ilmaa -niin kauan kuin sitä vielä on tarjolla tällä pallolla. 

Useasti me vanhemmat tukeudutaan niin paljon siihen, että ei mun tarvitse. Mä olen kyllä tarpeeksi hyvä äiti just näin. Kyllä se riittää mitä mä teen. Ei kaikkien tarvitse suorittaa ja olla superäitejä.  Se on ihan totta ei kenenkään tarvitse, mutta mun mielestä kenenkään ei myöskään tarvitse perustella sitä, miten se on ihan ok olla tekemättä kun itse ei halua. Siinä päättää itse sen lapsen puolesta, sä et tykkää olla ulkona, niin ei saa sun lapsikaan? Onneksi meillä on hei puistotoiminnat, kerhot ja päiväkodit. Mä niin toivon että jos sä et tykkää ulkoilla, niin viethän sä sun lapset joihinkin edellämainittuihin, ettei niihin vaan tartu se raittiinilmanallergia?

Et sä aina jaksa. En minäkään (todellakaan) aina jaksa, mutta tiedättekö ketkä jaksavat aina? Päiväkotilaiset. Mä arvostan niin paljon niitä kurahaalareita mitkä pääsevät tositoimiin  päiväkodissa, kotona ne roikkuu puhtaana naulakossa (ainakin meillä.) Aina kun mä haen pojat hoidosta ja mulle sanotaan et ollaan oltu ulkona niin ja niin kauan mun päässä alkaa voitontanssit et
"JES! Ehkä mun ei tänään enää itse tarvitse?" 
Vapaapäivinä kun ollaan kotona, on se ulos lähteminen  valehtelematta välillä ihan pirun vaikeeta.  Mutta kun sinne  päästään  tulee mulle aina iha uskomattoman hyvä fiilis. Pidänkö mä itseäni parempana äitinä kun me ulkoillaan ja tuon sen ilmi? En. Tässä mennään mun mielestä taas siihen vanhemmuuden vertailuun jonka sosiaalinen media meille mahdollistaa. Eikö saa olla ylpeä olematta omasta mielestään auttamatta muita parempi?

Kuva annnukka Viitanen photography


Lapsi oppii näkemällä ja kokemalla parhaiten

Haluathan sä että sun lapset oppii miten maailma toimii? Mitä lumelle käy kun aurinko paistaa? Miten kukat kasvavat ja nukahtavat yöksi? Miten ne kurkoittavat ja kasvavat aina aurinkoa kohti? 
Miten sade vaikuttaa? Entä tuuli? Mistä ne tulee?  Myös lapsi oppii näkemällä ja kokemalla parhaiten.   Toki kaiken oppii myös lukemalla, mutta onhan se aito kokemus aina parempi mitä kirjojen kuvat? Olinhan minäkin niin kirjaviisaana esikoisen syntyessä kaikesta, mutta nyt vasta kahden leikki-ikäisen äitinä voin sanoa jotain lapsista tietäväni, ja nekin tiedot todellakin kumoutuu viikon välein. Mutta kokemus ja virheet, niistä myös minä opin.

Sä ehtisit vielä istuttaa parvekkeelle tai pihalle vaikka mansikoita kesää kohden, meidän pojat eivät syöneet oikein mitään vihreää ilman huijausta, kunnes he istuttivat ne itse, kastelivat ja katselivat niiden kasvua ja poimivat lautaselle. Kun tekee itse sen duunin, sitä arvostaa aika lailla eri tavalla mitä kaupasta ostettaessa?

Mitä mieltä sä olet lasten ulkoilemisesta? Onko se perustarve vai pakollinen paha vai ehkä täysin turhaa ajanhukkaa?

Ida

17 kommenttia:

 1. Mun mielestä lapsia pitää ulkoiluttaa tykkäs siitä itse tai ei. Kyllä se raitis ilma tekee hyvää kenelle tahansa, vaikka lapsi olis vielä sen ikäinen että istuisi vaan rattaissa ja sitä työntelis ympyrää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivot tarvitsee raitista ilmaa, eli jep. Olen samaa mieltä. :)

   Poista
 2. Olen sun kanssa samaa mieltä. Tykkään itse sinällään olla ulkona ja en säikähdä pientä sadetta tai pakkasta. Kunhan on vaatteet kohdillaan, niin ulos voi mennä säällä kuin säällä. Välillä tuntuu, että meidän tyttö viihtyy ulkona jopa paremmin sateella, koska lätäköt😊 Mutta en kiellä, etteikö se toistuva hiekkiksellä olo laiskottaisi. Koetan väliin keksiä pieniä ulkoiluretkiä jonnekin lähelle tai vaikka reissua toiseen leikkipuistoon. Saa vähän itsekin virikettä touhuun😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan et meidän poikien mielestä vesisateella ulkoilu on parasta, jos vaatteet on kohdillaan. Lätäköissä on niin kiva ajaa polkupyörällä.

   Poista
 3. Joo juuri näin! Vaikka itselle se ulkoilu olisikin se päivittäinen "paha" niin vanhemman tehtävä on aikuisena vaan kestää se

  VastaaPoista
 4. Musta ulkoilulla on hyvä rytmittää päivää ja vaikka ulkona kaikkea voi tehdä säällä kuin säällä, niin todellakin odotan kesää ettei tarvi pukea koko vaatekaappia kerralla päälle 😂 ja toki ihmiset on erilaisia, tykkää eri asioista mut mun mielestä äitiys on maailman paras tekosyy! Lasten kanssa käydään uimassa useamman kerran kuussa, yksinäni oon käynyt uimassa koko meidän perheen parisuhteen aikana kerran 💩 "me nyt käydään vähän kävelyllä, että lapset voi harjoitella pyöräilyä" kun oikeesti haluan paeta pyykkivuorta 😂🙈 you got the point Eiks niin 😊 oon samaa mieltä ja kyllä mulla leviää omakin pää jos en käy pihalla ollenkaan. Oli ihan kauheeta olla kipeenä kun ei päässy mihinkään 😢

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeasaa, mut se on niin eri miten sen tekosyyn käyttää. Se että vie lapsilta jonkun perustarpeen sen vuoksi ettei itse jaksa, se on väärin. mut sit taas on asioita joilla ei oikeasti ole niin väliä, niin kuiin pyykit ja tiskit. niitä voi aina siirtää, se ei haittaa ketään.

   Poista
 5. Ihan totta. Eikä sen tarvitse aina olla tosiaan mitään ihmeellistä. Viikonloppuna kävin tytön kanssa kaupassa kävellen ja mentiin metsän kautta oikopolkua. Tyttö pääsi kävelemään metsässä, katselemaan kuivuneita lehtiä, lintuja tonkimassa matoja ja sinivuokkoja. Ja tarhapäivän jälkeen ei aina tarvi juosta kiireellä kotiin kahvia keittämään, kun voi odotella isiä kotiin hiekkalaatikolla sen parikyt minsaa ja sit mennä keittämään ne kaffet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, ne pienet jutut. Ei tarvii ottaa stressiä, kun ihan pienet jutut riittää ihan hyvin. <3

   Poista
 6. Meillä on kyllä ulkoiltu aina. Siis ihan pienenkin kanssa. Nyt 1-vuotiaan kanssa käydään ulkona kahdesti päivässä ja hän nukkuu myös päiväunet ulkona. Olin myös yhdessä vauvakerhossa vähän ihmeissäni kun kuulin, etteivät muut juuri talvella ulkoile vauvojen kanssa. Syy oli usein, ettei se vauva osaa kävellä. Meillä ainakin viihtyi pulkassa ja keinussa ja tykkäsi harjoitella kävelemistä myös ulkona. Ei siellä ulkona heti mitään tuntikausia tarvitse viettää mutta kyllä se raitis ilma ihan oikeasti kuuluu lapsen perustarpeisiin.

  VastaaPoista
 7. Näiden äitivuosien aikana ulkoilu on tullut yhtä tärkeäksi osaksi päiväohjelmaa kuin aamupala ja hampaisen pesu. Aina ei huvita, mutta yritetään keksiä kivaa tekemistä ja ollaan edes vähän aikaa ulkona.
  Nykyään ulkoilen lasten kanssa työnpuolesta kaksi kertaa päivässä. Olen siis perhepäivähoitaja.

  VastaaPoista
 8. Joka päivä ainakin piipahdetaan ulkona, keväällä, kesällä ja syksyllä siellä vietetään pitkiä aikoja. Ja mä ainaki itekki viihdyn paremmin ulkona, ku sisällä kuuntelemassa "tylsäää!" kitinää. :D

  Ja kyllä, ulkoilu on todellakin lapsen perusoikeus! Ylipäätänsä kaikki tasapainon oppiminenkin lähtee epätasaisella kävelystä ym, miten lapsi vois oppia perustaitojakaan jos ei koskaan saa olla ulkona.

  VastaaPoista
 9. Alle kouluikäiset lapseni eivät ole erityisen innokkaita uloslähtijöitä, mutta kun vaan päästään ovesta pihalle, niin viihtyvät kyllä hyvin. Se uloslähdön kauppaaminen on siis minun tehtäväni, mutta koen sen ihan yhtä tärkeäksi niin lapsille kuin itsellenikin. Ulkoilu rytmittää päivää mukavasti ja itse ainakin tylsistyn, jos jostain syystä joudutaan olemaan koko päivä kotona. Hiekkalaatikon reunalla istuskelu ei tunnu itsestä niin mielekkäältä, mutta usein lähdetäänkin kävellen vaikka seuraavaan puistoon. Sadepäivinä käymme aika usein sisäleikkipuistossa, mielestäni sekin on parempi kuin vain kotona olo ja kehittää vähän erilaista motoriikkaa.

  VastaaPoista
 10. Jos sulla on taaperoikäiset kaksoset (nyt 1v10kk), jotka ovat liikuntarajoitteisia, kehitysviiveisiä ja aistiyliherkkiä erityislapsia sekä uhmaileva ja karkaileva 4v, niin et sinä joka päivä joka säällä sinne ulos mene, oli se sitten perustarve tai ei. Tai jos menet, niin saat kyllä multa Vuoden superäiti -palkinnon, jos superraskaan arjen päälle jaksat vielä huutoraivari-mutakylpyjen jälkipyykin. Ulkoillaan, kun on hyvä sää (=ei tunnu lapsista eikä äidistä pahalle) ja kun lapsilla on hyvä päivä. Onhan nuo välillä kierroksilla sisällä, mutta ulkona raivoaminen olisi taattua niin lapsilla kuin vanhemmallakin lumessa ja vesisateessa.

  Mä näen tuon psykologinen turva ja hyvinvointi -tarpeen vahvempana kuin sen raittiin ilman joka päivä, jos ulkoilu on lapselle ja vanhemmalle raskasta. Nim. Kannapa tuolla kurassa ja hangessa kahta yli 12kg painavaa itkevää konttaajaa yli 1.5 vuotta, niin siinä sitä ulkoilun riemua sitten on kerrakseen koko perheelle.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi klo 11.50. Täältä kasa halauksia teille sinne arkeen, erityisesti superäidille ❤️ Itse taaperokaksosten ja vauvan äitinä tiedä ton tunteen, vaikka erityistarpeisia meillä ei olekaan. Ulkoilu ei ole mikään suorite, joka olisi pakko tehdä päivittäin. Älä välitä tai syyllisty muiden kommenteista. Kaikki vetää omalla tyylillään ja niin kuin itestä hyvältä tuntuu ❤️ kaikkea hyvää teille!

   Poista
 11. Mä en sadekelillä muksujen kanssa ulos lähde. Kuralätäköt ei oo ongelma, lapset vaan tykkää ja jaksavat ulkoilla. Mutta sateessa en seiso. Hyvällä kelillä sitten ulkoillaan ja kesällä iso osa päivästä saattaa mennä ulkona. :)

  - Ida
  https://naissanelioissa.wordpress.com

  VastaaPoista
 12. Oon ihan täysin samaa mieltä, lasten kanssa pitää ulkoilla, tykkäsi siitä itse tai ei! Eikä siihen tarvitse välttämättä mitään leikkipuistoja, leluja tai ohjattua toimintaa. Välillä riittää ihan vaan se, että menee sinne ulos ja antaa lapsen tutkia mitä sieltä löytyy. Lapsille oudon muotoinen kivikin voi olla päivän hienoin asia, mitä muistellaan ja mietitään vielä pitkään ja mistä kerrotaan mummille. Meille on lapsi vasta tulossa, mutta en malta odottaa sitä, että nään kuinka se tutkii ulkomaailmaa lapsen silmin. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤