2. heinäkuuta 2018

Jos vaihdettais varpajaiset isi-polttareiksi

Viikonloppuna juhlittiin mun rakkaan ystävän polttareita. Sitä "viimeistä iltaa sinkkuna". Polttareiden merkitys ja ajankohta on vuosien mittaan muuttunut melko värikkäästi, ja nykyään ei tulisi mieleenkään juhlia niin kuin me juhlittiin päivää ennen hääpäivää. Ei ikinä.

Tiesitkö, että polttarit johtaa juurensa poikamiesillasta, ja se taas saksalaisesta sanasta Polterabend. Alunperin polttareita juhlivat vain miehet ja alkuperäiseen Polterabendiin kuului posliinin rikkominen hyvän onnen nimissä.

Suomalaisiin polttareihin kuuluu yleensä se jonkin asian kauppaaminen hölmössä asussa kun kaverit nauravat vieressä, ja lähes kaikille sankareille se perinteinen, pyydä vinkkejä ja vihjeitä tuntemattomilta ihmisiltä hyvään avioliittoon ja kestävään parisuhteeseen. Näitä syvällisiä elämänohjeita kuunnellessani mulle tuli mieleen, että miksei kukaan kysele ennen lapsen saamista samaan henkeen hyväksi havaittuja ohjeita toimivaan vanhemmuuteen ja parisuhteeseen? 
Näinpä lähden pieni pilke silmäkulmassa ehdottamaan tuleville isille varpajaisten vaihtamista isi-polttareihin. Sama ajatus niissä voisi kuitenkin olla mitä varpajaisissa, kaverit vie radalle, nolaa, suolaa ja juottaa liikaa, mutta teemana olisi se, että ollaan vikoja hetkiä pääpainoisesti vastuussa vain itsestään, eikä niistä rakkaista jälkeläisistä. Ajankohtakin voisi olla yllätys, mutta kuitenkin muutamia viikkoja ennen laskettua aikaa. Se olisi huomattavasti kivempi vanhemmillekin kuin se, että sä lähdet vastasyntyneen luota pois vetääksesi kännit.

Mitäs siellä voisi sitten naisen (äidin) näkokulmasta tapahtua ja tehdä?

Juhlat alkaisivat illalla, otettais porukalla parit bisset, saunottaisiin, katsottais leffaa tai lätkää ja syötäis huonosti sinne aamukolmeen saakka. Annettaisiin ymmärtää et huomenna sitten lähtee ja lujaa. Tuleva kummi  kuitenkin (eli "bestman") laittaisi kaikkien osallistujien kännykät piippaamaan sankarin sängyn viereen puolen tunnin välein, mutta muistaa antaa muille korvatulpat. Tässä kohtaa tuleva isi kiroaa jos onkin niin hyvä tyyppi että ystäviä on enemmän kuin kolme.

Viimeinen kello soikoon 6:30 ohjeistaen tulevan isän keittämään ystävilleen pari pannua kahvia ja laittamaan aamiaisen valmiiksi sillä aikaa, kun muut vielä heräilevät, käyvät rauhassa aamulenkillä ja suihkussa.

Sitten lähdetään rientoihin. Sankari saakoon tehtäväkseen työntää vuorotellen kottikärryissä ystäviään, selässä rinkka jossa on tietenkin kaikkien juomat. Kärryjä tulee liikuttaa myös, vaikka itse seisoisit paikallasi.

Matkan varrella tulisi koota vinkkejä ja faktoja tulevaan perhe-elämään  mielellään ihmisiltä joilla on jo lapsia, sillä ajatushan on loppupeleissä kerätä vinkit millä ja miten sä pärjäät siellä kotona, ja siihenhän on tietenkin avain se, että tuleva äiti on onnellinen.

Tässä muutama pikku vinkki joita minä kirjoittaisin jokaisen kansioon tikkukirjaimin.

-Kehu. Nainen on aina jumalaisen kaunis. Sano kerran  et onko toi sun maha vai pylly, et saa ikinä anteeksi, eikä makuuhuoneessa tapahdu vuoteen.

-Huomioi. Ota kädestä kiinni keskellä yötä kun nojaatte pinnasänkyn laitaan, lataa kahvinkeitin kun lähdet töihin, lähetä viesti et hitto oot huikee nainen. Osta joskus kukkia ja lempisuklaata, ihan muuten vaan.

-Ennakoi. Muista neuvolapäiviä ja tasakuukausia lapsen iästä, se lämmittää mieltä. Ota selvää kehitysvaiheista ja ole aidosti kiinnostunut.

-Yllätä. Tee arkisia  asioita edes joskus pyytämättä:
             -kokkaa
             -siivoa
             -pyykkää
             -tiskaa
             -ulkoiluta elukat
             -laita lapsi nukkumaan
             -ehdota omaa aikaa
             -hoida omaa aikaa

-Ota extempore valokuvia äidistä ja lapsesta, sillä jokaisella äidillä on lapsestaan niiden isän kanssa kyllä kuvia, muttei ikinä itsestään muita kuin tärähtäneitä selfieitä.

-Ymmärrä. Lapsi menee kaiken edelle. Myös jalkapallon ja mestareiden liigan. 

-Muista. Lapsi on yhdessä tehty, isä ei ole hoitaja vaan tasavertainen kasvattaja ja esikuva äidin rinnalla. Jos äiti imettää tunnin tai kaks, isä voi sillä aikaa laittaa kodin kuntoon ettei äidin sen jälkeen tarvitse, vaan sitten voitte viettää aikaa yhdessä. Lasta ei imetetä loputtomasti, joten sen ei tulisi olla isältä pois, päinvastoin. Vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys, vaan kunniatehtävä.

-Hormonit. Ne jyllää, ne todenteolla jyllää, mutta älä ikinä syytä hormoneja äidin raivonpuuskista, vaan mieti ensin tätä listaa läpi ja pohdi olisko sittenkin joku muu mikä painaa.Tämän jälkeen koko porukka menisi ravintolaan, jossa sankarin tulee opetella jonkun ruuan valmistus yhdellä kädellä, se rinkka edelleen selässä. Tässä kohtaa tuleva isä toivoo, että ystäviä olisi vieläkin enemmän ettei reppu painaisi niin paljon vaan tyhjenisi nopeammin. Ruoka tarjoillaan juomien kera muille, ja itselle viimeiseksi, jos sitä jää.

Virkeinä ja vatsat pinkeinä juhlaseurue jatkaa matkaansa baariin, mutta sankari on niin väsynyt edellisestä yöstä, että jatkaa matkaansa kottikärryjen ja rinkan kera suoraan kotiin pysähtymättä  edes paikalliseen. Jos kummisetä on oikein valittu, työntää hän kärryt kotiin sankarin istuessa kyydissä.

Tulisiko sinulle mieleen jokin asia, mikä tulisi ehdottomasti sisällyttää uusien isien polttareihin?

Ihanaa alkanutta viikkoa, jaathan tekstin myös eteenpäin varsinkin, jos lähipiirissäsi on tulevia tai ihan uusia  vanhempia. 

Ida
8 kommenttia:

 1. Joo joo just hyvät! Ja tollasiin kemuihin mieki päästäisin ihan ilomielin! Varpaijaiset ajatuksena ei niinkun toimi mulle yhtään mut tollaset ennen laskettua isipolttarit (tai vaikka ne perus varpajaiset kunhan ennen laskettua) niin menköön! Jotenkin vaan se ajatus et toinen lähtee ryyppää ja ite oot sairaalassa on vaan tylsä. Ihan kun siellä sairaalassa ois kauheen kivaa muutenkaan vaikka se syy siellä oloon onkin maailman paras ja se pakettikin siinä vieressä 😍 ja Ai että miten hyvän juhlakaarenkin ohjelmineen kerkesit miettiä 😂 voisin ite järjestää jollekin isi polttarit tällä kaavalla 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah just hyvä! Mä en kans niin välitä perinteisitä varpajaisista, mut tää ois ihan hauska idis. En mä varpajaisia kieltäis, mutta on se vaan niin turha.

   Poista
 2. Ihana ajatus! Olisin kyllä suosittanut tällaista miehellenikin, kun oli ajankohtaista. 😍 -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
 3. Ai vitsi tää oli hauska idea!!!! :D kannatan!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois just bueno. En mä niitä tavallisia varppiksia "kieltäis" mut tä toimis hyvin varsinkin ensikertalaislle.

   Poista
 4. Tää on kyllä mahtava idea! Varpajaisten uusi muoto! :D

  https://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤