26. kesäkuuta 2018

Vinkit risteilyn onnistumiseen lasten kanssa

Risteilylle lasten kanssa? Mikä ihana ajatus jos olet valmistautunut oikein ja lähdet matkaan leppoisalla mielellä. Jos sinua kiristää jo valmiiksi jonottaminen ja kiukuttelevat, äänekkäät lapset, jää kotiin.

Tämä teksi voisi olla myös melko lyhyt, sillä se voisi ihan yhtä lailla olla että nää. Älä mene. Mutta jos omaat edes hieman uhkarohkeutta, lue eteenpäin ja varaa matka.Panosta ikkunalliseen hyttiin, se maksaa kyllä itsensä takaisin maisemillaan. Pienet jaksavat laskea punaisia mökkejä ikkunasta ainakin sen ajan, että saat omatkin hampaat pestyä.

Jos lähdet matkaan illalla, tee kaikkesi että pienet matkustaystäväsi nukkuisivat päiväunet ennen matkaa, sillä eihän sinne laivalle lähdetä nukkumaan, vaan pitämään hauskaa!

Ihan ekana, mene satamaan mielellään julkisilla, tai lahjo mukaasi kuski joka heittää teidät oven eteen  ja hakee samasta paikasta sovittuna aikana. Ellei se ole mahdollista, huomioi parkkimaksut ja välimatkat satamaan, ja se tärkein ettet voi ottaa buffassa hermoviiniä etkä varsinkaan toista (kolmatta.)
Satamassa voit tehdä lähtöselvityksen itse helposti koneella varaus- ja turvanumerolla, lämmin suositus sillä siinä säästät yhden jonotuksen.
Yleensä lapsiperheille on ihan omat jononsa pienin bonuksin joihin kannattaa mennä jos kuitenkin haluat tehdä lähtöselvityksen ihan oikean henkilön kanssa.

Tsekkaa laivaan sisään astuessa että menet ekalla oikein. Laivaan ei ole syytä änkeä ensimmäisenä, myös ne viimeiset pääsevät ihan varmasti mukaan, ja lasten on kiva seurata ikkunoista miten autot ajavat sisään laivaan. Montakohan sinne mahtuu? Pakittavatko ne kaikki  ulos?
Sisääntuloissa lukee laivaannousu kannelle X tai kannelle Y, kun valitset heti oikean väylän vältät vastavirran ja pääset viemään matkatavarat mahdollisimman sujuvasti omaan hyttiin.
Iltalähdöillä leikkipaikat ovat tyhjempiä mitä seuraavana päivänä, joten kannattaa mennä vielä illalla tsekkaamaan tilukset, niin tiedätte minne suunnistaa aamiaisen jälkeen. Risteilyllä ainakin meidän perheellä on hieman omat säännöt mitä kotona, ihan niin kuin kesälomallakin. Me ei oteta stressiä nukkumaanmenosta, sillä ei me sinne tosiaan tultu nukkumaan, vaan leikkimään lastenehdoilla. 

Huolimatta nukkuumaanmenon ajasta, lapset yleensä heräävät auttamatta ajoissa. Me mentiin viimeksi nukkumaan 00, ja verhot rävähtivät auki paljastaen upean auringonpaisteen heti puoli kahdeksalta. Ei huono. Vaatteet niskaan, hampaiden pesu, ja tiukka palaveri aamun kulusta.
"Ennen kuin kaikki ovat syöneet hyvän aamiaisen, ei kukaan pääse leikkipaikkaan, nimittäin siellä on sääntö, ettei leikkimään saa mennä ilman aamiaista."

Jos matkustat pienten (alle 5 vuotiaiden) kanssa ehdoton ruokapaikka aamulla ja päivällä on buffa. Kaikille allergikoille ja nirsoillekin löytyy ihan varmasti jotain, ja kirsikkana kakun päällä pienet syövät noutopöydästä aikuisten kanssa ilmaiseksi.
Aamiainen meidän  kahdeksan hengen seurueelta maksoi  44 euroa ja päivällinen samalta jengiltä 108 euroa, sisältäen aivan kaiken. 

Vinkit buffakäyttäytymiseen laivalla:


-Varaa pöytä. Toivo ikkunapöytää, sillä vastaantulevien laivojen sun muiden laskeminen antaa mahtavasti lisäaikaa aikuisille.

Istuta lapset mahdollisuuksien mukaan aikuisten väliin istumaan, näin vältät suuremmat käsikärhämät ja lihapullien varastamiset.

-Sormiruokailevalle kun laitat syöttötuolin alle kertakäyttöisen vaipanvaihtoalustan, saat kiitoksen ja hyvän mielen kun keräät sen vain kasaan lähtiessänne pois.

-Istuta kaikki pöytään ja hae lapsille omaan pöytään "oma pikku buffetti" josta jokainen voi ottaa omalle lautaselleen mitä haluaa. Kaikki saavat samaan aikaan syötävää, eikä kaikkien aikuisten tarvitse juosta seitsemää kertaa läpi buffan jonottamassa yhtä nakkia.
Jos teitä on useampi aikuinen matkassa, kannattaa yhden sellaisen  aloittaa syöminen heti, niin hän voi lähteä jätskikuriiriksi siinä kohtaa kun muut aikuiset vielä tyhjentävät lautasiaan.

-Aikuisten kannattaa suosia kylmiä pöytiä, sillä kaikilla lapsilla tulee vuoronperään kuitenkin vessahätä huolimatta siitä, että kävitte kaikki ennen kuin menitte syömään. Se ei kuitenkaan haittaa lainkaan, sillä alkuruuat ja jälkkärit on aina noutopöydissä parhaat. Ellet sitten himoitse just niitä  pottuja ja lihaa sieltä lämpimästä laarista.

Jonottaessani itselleni jälkiruokajuustoja, näin kun rakas kuopukseni meni isänsä kanssa vessaan. Hänkin näki minut ja huusi niin kovaa kuin pystyi:

"Äitii! Minä menen vaan kakalle, älä syö mun ruokia!"


Miten niin tyhjennän lasteni lautasia jos niille jotain joskus jää? Ihan kiva että kerroit kaikille muillekin kanssaruokailijoille.

-Tee kaikille ipanoille selväksi, että sinne leikkipaikkaan ei pääse ennen kuin on syöty, eikä sieltä ruokapaikasta saa poistua, ennen kuin kaikki ovat syöneet.
Niinkuin arvata ja huomata saattaa, meillä ei ole ainuttakaan valokuvaa ruokailusta, sillä se oli todella  tiukkaa äksöniä koko setti.

Meidän aikataulu oli oikein toimiva:
20:30-22:00 Leikkiä ja treffit maskottien kanssa
22:00-23:00 Iltapalat ja nukkumaaan

  8:30-10:00 Aamiainen buffassa
10:00-13:00 Leikkiä sisältäen kasvomaalauksen ja pienet tanssit
                    Välipalaksi ihan mitä tahansa ja aikuisille kahvia
13:00-15:30 Päiväunet ja lastenohjelmia hytissä rauhoittuen. 
16:00-17:30 Päivällinen buffassa 
17:30-19:00 Leikkiä ja shoppailua vuorotellen.
19.15           Maihinnousu ja kotiin
Mikäli mahdollista, paras kombo risteilylle on yksi aikuinen lasta kohden. Näin saat jaettua porukkaa tarpeen tullen ja kaikki halukkaat pääsevät ostoksille jos haluavat, eikä kaikkien tarvitse lähteä vessaan jos yhdellä on hätä.
Laivasta poistuessa suosittelen odottamaan hytissä kunnes ne hätäisimmät ja humalaisimmat ovat änkeneet pois alta, sillä kaikki varmasti ehtivät laivasta ulos ilman tunkemista ja jonottamista hyttikäytävillä. (Ellet ole sammunut.) Me katseltiin hytin ikkunasta kun laiva kiinnittyi satamaan, ja valuttiin viimeisten joukossa ihan rauhassa ilman ahdistavaa väenpaljoutta ulos raittiiseen ilmaan  kohti kotimatkaa.

Meillä oli oikein onnistunut, stressitön, hyvänmielen ja ennen kaikkea lasten toiveidenmukainen  risteily.

Mikä sun mielestä tekee onnistuneen laivamatkan?

Ida

Lämpimästi tervetuloa kurkistamaan hieman syvemmin meidän arkeen instagramin puolelle, ja facebookkiin. 

6 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa ja pätee oikeastaan kaikkeen tekemiseen lasten kanssa. Vanhempien oma asenne ratkaisee paljon, kun lähtee hyvällä mielellä ja rennolla otteella, tulee reissusta yleensä onnistunut pienestä sähellyksestä ja kommelluksista huolimatta :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa menoa ja meininkiä välittyy kuvien välityksellä <3 Lasten kanssa reissaamisessa oleellista on kyllä juuri se, että mennään lasten ehdoilla ja ei oteta liikaa paineita reissusta.

  http://lifewithhannamari.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Oma asenne todellakin ratkaisee. Me ei risteilyjä harrasteta, kun taas täällä asumisen (ja ruotsalaisen mieheni) myötä niitä tulee jo aivan-liian-monia vuosittain. Todella monta kertaa olen ollut yksin kolmen lapsemme kanssa sen viisi tai kuusi tai kaksi tai 11 tuntia laivassa - aina riippuen minne on matkattu. Ja hyvinhän siitä on selvinnyt. Kun äiti vaan saa kahvia, niin kaikki sujuu. Kieltämättä siinä kohtaa kun nuorin oli vasta 3 vuotta ja vanhin 8 ja sattui laivaan jossa oli kaksi leikkipaikkaa kahdella eri kannella ja katras jakaantui, olisi toivonut sitä aikuinen per lapsi. Ehkäpä mun pitääkin kirjoittaa selviytyimisopas reittimatkustajille? :D Maha täynnä on kyllä kaikkien helpompaa olla ja jaksaa! :)

  VastaaPoista
 4. Me oltiin 5 kk ikäisen ja 2,5-vuotiaan kanssa keväällä Ruorsin risteilyllä, eikä vielä ollut mitään säätöä. Rentouttava matka kaikille, oltiin tosin panostettu todella hyvään hyttiin että saadaan itsekin vähän nautti akun lapset saatu yöunille. Meininki voi olla meillä jo muutaman vuoden päästä vähän erilainen :-D Tuo "lasten oma buffa" omaan pöytään on todella hyvä idea! Ja kiitos vinkistä sormiruokailian sotkujen helppoon siivoamiseen. Oon aina vaan ravintoloissa kontannut ne murut sieltä lattialla wet wipesien kanssa...

  VastaaPoista
 5. Loistovinkkejä, kiitos! Ehdin lukea nämä juuri kun olimme jo laivalla ja pystyin osaa hyödyntämään. :D
  Bonusvinkki: Ottakaa lasten isovanhemmat mukaan. Meidän lapsemme ainakin viihtyivät, kun oli useampi aikuinen paitsi kaitsemassa myös huomioimassa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤