18. toukokuuta 2018

Mistä kiristää kun pitäisi säästää? 13 vinkkiä arkeenKaikilla on jossain kohtaa elämää se tilanne kun pitäisi kiristää niitä kukkaronnyörejä muttei oikeen tiedä että mistä muka? Meillä on (oli) just nyt se tilanne päällä, ja keräsin tähän vinkkejä mistä vielä vois vähän kiristää. Se voi olla ihan yhtä hyvin  säästösuunnitelma ensitalven lomamatkaa varten, tai ihan vaan tiukka elämäntilanne.Mistä  kiristetään?

-Kaupassa käydään kerran viikossa listan kera josta ei poiketa, ja budjetti on 100 euroa neljän hengen perheelle viikossa.
Viime viikolla kauppaan meni 115€ ja tällä viikolla 75€. 
Juhlapäivät toki budjetoidaan erikseen.

-Herkkupäivä on vain viikonloppuna ja siihen varataan 10-30 euroa, sillä joskus tekee mieli take away ruokaakin.
Joskus herkku on kaks karkkipussia jaettuna kaikille, mutta joskus tuo summa sisältää valkkaripullon vanhemmille, sen vuoksi suuri hintahaarukka.

-Ei syödä ulkona (paitsi omalla pihalla) ja kyllä myönnän,  joskus Ikeassa. Tää on meille todella paha sillä me rakastetaan koko porukka ravintoloissa syömistä ja sitä fiilistä. 

-Toinen auto pois ja tilalle polkupyörä ja sen peräkärry.
Kakkosauto on mahdollisimman vähällä käytöllä ja kotona oleva vanhempi ajaa fillarilla pojat perässä. Mietittiin sitäkin että myytäisiin auto pois, mutta syksyllä sen hankinta viimeistään tulisi eteen, joten rahallisesti se ei ehkä kannattaisi. Poikien mummi ehkä "vuokraa" sen meiltä kesäksi omaa käyttöönsä, joten säästytään eden vakuutusmaksuista.

-Ruokailujen perusteellinen suunnittelu, 
sillä eniten meillä menee rahaa ruokaan.
Me tehdään kauppalista aina alkuviikosta ja siihen viereen suunnitelma mitä me syödään minäkin päivänä. Se helpottaa sen kauppalistan tekoa ihan hirveästi kun näät samantien mitä kaikkea tarvitset mihinkin ruokaan, ja vältyt näin juoksuilta pikkukaupassa.

-Reko-ruokarinki me ostetaan kerran tai kaksi kuukaudessa rekon kautta kananmunia, juureksia, lihaa, kalaa, jauhoja ja milloin mitäkin sieltä löytyy. Säästät rahaa, ja tuottaja saa rahat suoraan itselleen ilman välikäsiä.

(Liity oman paikkakuntasi facebookryhmään ja sitä kautta varaat tuotteet jotka haet jakopäivänä suoraan tuottajalta sovitusta paikasta.)

-Leipominen. Tuore leipä on niin hyvää, ja kaupasta ostettuna  niin kallista.
Teen useasti ihan vehnäleipätaikinan ja paistan siitä puolet sämpylöinä ja laitan sen toisen puolen jääkaappiin ja paistan sitten seuraavana päivänä tuoreet sämpylät. Olen tehnyt muutamia juuria, mutta etsin vielä sitä täydellistä jauhoa siihen hommaan. 

-Kierrätys. Ei siinä ehkä ole rahallista säästöä, mutta säästää se ainakin luontoa. Me kerätään erikseen bio, lasi, metalli, muovi, pahvi ja paperi. Pullot nyt ehdottomasti, niillä saa kerran kuussa ihan kivasti pientä lisää viikkobudjettiin. Naapuri just kertoi keränneensä koiran iltalenkillä vitosen edestä pulloja ihan meidän lähimetsästä.

-Kirppistely tai lähinnä se myyminen. Ollaan myyty rattaat, polkupyörän istuimet, hirveästi lastenvaatteita, -tavaroita ja leluja niitä tarvitseville. 

-Ulkoilu, ilmaista kivaa lapsille, sillä nyt jää Hoplopit.
Aikaisemmin me käytiin ehkä kerran kahdessa viikossa Hoplopissa tai jossain vastaavassa leikkimässä. Nyt pitää käyttää vähän enemmän mielikuvitusta ja keksiä sitä ilmaista kivaa ihan itse. Onneksi meidän asuinkunnassa on mahtava perhekerho joka on auki joka arki-päivä, jo se riittää noin pienille pieneksi aktiviteetiksi kun pääsee leikkimään muilla kuin omilla leluilla jonkun muun kuin oman sisaruksen kanssa.

-Panosta entistä enemmän satokauteen ja kasviksiin.
Se ei vaadi muuta kuin pelisilmää kaupassa ja vähän maalaisjärkeä. Ostetaan sitä mikä silloin kasvaa ajatuksella, että se on edullisempaa silloin kun sitä saa helposti. 

Toukokuussa kotimaisista suositaan: retiisiä, valko- ja keräkaalia, nokkosta (nokkonen on tänä vuonna niin myöhässä, en itse ainakaan ole vielä löytänyt), voikukkaa, puna- ruoho- ruoka ja keltasipulia, tavallista- kirsikka- ja pihvitomaattia, kurkkua, raparperia ja korvasieniä.

Ulkomaiset sesonkikasvikset ovat toukokuussa: ananas, ananaskirsikka, avokado, banaani, feijoa, greippi, karambola, litsi, lokvatti, mango, mangostani, pitaija, rambutani, sitruuna, tamarillo, ugli, bataatti, broccolini, latva-artisokka, lehti- ja varsiselleri, mangoldi, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika, parsa, suippopaprika, hunajameloni, vesimeloni ja kirsikka. Aika valtava lista, siitä löytyy varmasti kaikille jotain.

Näistä kaikista kehotan kokeilemaan ainakin parsaa, vesimelonia, nokkosta, voikukkaa sekä raparperia. 

-Tyhjennä pakastinta ja kaapin takaosia ihan tosissaan.
Meidän pakastimesta löytyy paljon lampaanlihaa jota mieheni sisko hakee kerran vuodessa ahvenanmaalta eräältä luomutilalta. Niitä käytetään ainakin kerran viikossa kun lihahammasta kolottaa. Keittiön kaapit kannattaa myös siivota ja järjestää uudestaan, sillä ainakin meidän kaappien uumenista löytyi vaikka ja mitä käyttökelpoista.

-Peruuta kaikki lehtitilaukset 
Kun puhutaan säästämisestä on aikakauslehdet ehkä meillä se ensimmäinen asia jotka jäävät pois. Onneksi on kaikki blogit ja nettiversiot joista voi lukea mielenkiintoisia artikkeleita ihan ilmaiseksi.
Lehtimyyjät lopettavat hyvin nopeaan puhelun kun heille sanoo suoraan et mä oon työtön, ei  mulla ole varaa.

Mistä sinä kiristät tai säästät kun tarvitsee?

Ida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. ❤