5. huhtikuuta 2018

Mitä lapsi haluaa tehdä vapaapäivänä?

Tämä on teille kaikille ahkerille arjen sankareille. Teille työssäkäyville supervanhemmille jotka odottavat sitä vapaapäivää omien rakkaiden kanssa kuin kuuta nousevaa. Tämä on myös ihan yhtä lailla teille yksin- ja yhteishuoltajille  jotka odotatte sitä omaa rakasta kotiin pakahtuen ikävästä.
Itsekin olen sellainen. En ehkä aina niin kovin super omasta mielestäni, mutta sellainen semi suorittaja ainakin.  Tämä on meille kaikille ihan tavallisille vanhemmille.

Kun on siitä omasta rakkaasta lapsesta erossa, tulee se tarve ja kaipuu miellyttää omaa lasta entistä voimakkaammaksi kuin kotona lapsen kanssa ollessa. Itse ainakin tunnistan tehneeni pitkää työviikkoa kun suunnittelen jo hyvissä ajoin mitä mä sen maailman parhaan tyypin kanssa tekisin tulevana vapaapäivänä. Tunnistatko sinä? Itse havahduin melko rankkaan uupumukseen viime syksynä, ja sen jälkeen olen poiminut arjesta kaiken mahdollisen joka sitä jollain tapaa helpottaa. Vähemmän suorittamista ja stressiä, ja enemmän kiireetöntä sekä helppoa. 

Kuopus keskittyy.


Sitten se tulee se kauan odotettu vapaapäivä ja nukutaan ehkä hieman pidempään. Syödään yhdessä aamiaista sen päiväkodin puuron sijaan ja katsellaan lastenohjelmia sohvalla yöpuvuissa pitkälle aamupäivään.

"No mitäs te haluaisitte tänään vapaapäivänä tehdä?"


Innostunut vihdoin vapaalla oleva vanhempi miettii, että mentäiskö Hop Loppiin, uimaan, ehkä kauppakeskukseen jätskille tai isoon puistoon pyöräretkelle? Tai sittenkin koiran kanssa pitkälle metsälenkille eväiden kanssa tai vaikka museoon kiertelemään ja kaupungille syömään? Leffassakin menisi se uusi Pixarin pätkä. Jotain pitää tehdä, tai ainakin mennä jonnekin. Kotona tulee tylsää.
Kaupassa pitää ainaki käydä, pestä pyykit ja siivota koti.

Kysy sun lapselta mitä hän haluaa tehdä vapaapäivänään. Aina kun mä kysyn omiltani on vastaus lähes sama.


"Me halutaan vaan leikkiä äidin ja isin kanssa kotona."


Oh so simple! Mä rakastan sitä miten vaatimatonta ja mutkatonta pienten lasten elämä voikaan olla. Simppeliä ja aitoa. 
Tottakai ne haluavat olla mun kanssa, leikkiä ja hassutella kiireisen viikon jälkeen ihan satasella eikä lähteä varta vasten vilkkaaseen leikkipaikkaan tai uima-halliin. 

Kun lapsilla on vapaapäivä ne haluavat vain olla. Olla ja leikkiä. Pelata, hassutella ja auttaa vanhempia pienissä askareissa. Olla äidin tai isin  kanssa. Tulla huomatuksi ja halituksi. 

Miten väärässä minä olinkaan kun kuvittelin pikkulasten kaipaavan enemmän aktiviteetteja. Aktiviteetit syövät yleensä ihan huomaamatta rahaa. Sitä taas ei koskaan ole liikaa, ainakaan meillä.
Viikko on ollut kiireinen hoidossa niin tottakai ne pienet tyypit kaipaavat ihan yhtä lailla kuin minäkin sitä rentoa yhdessäoloa ja hellyyttä. Sen oman porukan läsnäoloa.


Esikoinen hassuttelee.


Millainen on teidän vapaapäivä? Onko se hassuttelua kotosalla vai tiukkaa aikataulua kaupasta toiseen tai ehkä jotain siitä välistä? Mitä se sitten onkaan, mä haastan just sut ottamaan sen seuraavan vapaapäivän vielä hieman rennommin jos mahdollista. Kaada ne Legot lattialle ja rakenna maailman huikein junarata. Ole vielä hieman enemmän läsnä, heitä puhelin nurkkaan  ja rakenna olohuoneeseen linna tyynyistä ja lukekaa siellä vaikka satuja. Tehkää yhdessä pullaa, ruokaa tai nyppikää vaikka rikkaruohoja. Sillä tekemisellä ei ole mitään väliä, kunhan teette sen yhdessä.

Tervetuloa seuraamaan meitä myös facebookissa ja kurkistamaan lähemmin meidän arkea instagramissa. 

Piditkö tekstistäni, tai koskettiko se just sua? Nöyrä ja kaunis kiitos, jos viitsit jakaa sen myös ystäviesi luettavaksi.

Ida


9 kommenttia:

 1. Todella hyvä huomio! Vaikka tästä aina silloin tällöin puhutaan, niin kyllähän se vanhemmalla aika helposti on mielessä, että vapaapäivänä pitää tehdä jotain "isompaa". Ja kun oikeasti riittäisi se mukava yhdessä tekeminen ja _läsnäolo_.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Itsekin sorrun siihen suorittamiseen vapaapäivänä, koska onhan se nyt kivaa ”tehdä jotain yhdessä” vapaapäivänä.
   Pitäis vaan muistaa et parasta yhdessä tekemistä voi olla myös ihan pienet jutut. <3

   Poista
 2. Asian ytimessä. Tekeminen ei välttämättä vaadi rahaa tai lähtemistä, kotona ja omalla pihalla pystyy järjestämään vaikka ja mitä aktiviteetteja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Viikon paras leikki on helposti tyynymaja ja sen tuhoaminen.

   Poista
 3. Ajatuksia herättelevä postaus, tämän sanoma pitää ehdottomasti muistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitää, itsenikin. Liian usein huomaan suunnittelevani liikaa.

   Poista
 4. Tää postaus taisi olla juuri sitä mitä tarvitsin. Tuli jopa vähän huono omatunto MUTTA siitäpä sain idean tähän päivään vaikka äitiyslomalla onkin aina "vapaapäivä". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kommentistasi ja pahoittelut, se ei ollut tarkoitukseni.
   Mutta parasta on just ne simppelit jutut.

   Poista
 5. Meillä on melkein joka päivä vapaa päivä kun ollaan kaikki kotona, mutta silti useimmiten kun kysyn mitä tänään haluaisitte tehdä, on vastaus: leikkiä barbeilla<3 kerhosta tykkäävät, mutta pihaleikit naapureiden kanssa ja kotoilu vie aina voiton!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤