11. huhtikuuta 2018

kuusi pientä askelta kohti ekologisempaa elämää

Tänä päivänä puhutaan paljon eettisestä, luonnonmukaisesta, kestävästä ja ekologisesta elämäntyylistä. Mutta mitä tarkoittaa ekologinen? Se tarkoittaa sitä että sinä välität siitä mitä sun ympärillä ja sun lasten tulevaisuudessa  tapahtuu. Ekologisesti elävä kunnioittaa luontoa, haluaa sille hyvää ja arvostaa sitä ja sen tuotantoa omilla teoillaan.

Sana ekologia on käsitteenä laajentunut tarkoittamaan ennemminkin elämäntapaa, aatesuuntaa tai muuta kestävään kehitykseen tähtäävää toimintaa kuin tiukasti biotieteisiin kuuluvaa tieteenalaa. Sana luonnontalous rinnastetaan usein ekologiaan, sillä ekologia tutkii luonnon taloutta, ja se on suuri luonnontieteiden haara itse biologiassa.Ekologisesti elävä on viherpiipertäjä?

Hän lajittelee jätteet, käyttää luonnossa hajoavia tuotteita, hän suosii lähituotettua ruokaa sekä luomua,  ei laita hedelmiä tai vihanneksia muovipussiin -ainakaan erillisiin, hän polkee polkupyörällä ja käyttää julkisia, hän suosii luonnonkosmetiikkaa ja biohajoavia tuotteita arkisissa asioissaan.

Mun mielestä tuo ihminen ei kuulosta piipertäjältä, vaan ihmiseltä joka ajattelee hieman pidemmälle.

Tässä sinulle kuusi minulle tärkeää pientä asiaa jotka muuttamalla sinäkin saat elämästäsi hieman ekologisemman ja kauaskatseisemman mitä se ehkä nyt on. 


1. Kierrätä jätteet. 

Ota selvää taloyhtiösi mahdollisuuksista kierrättää ja ellei niitä ole kyseenalaista ne. Me asumme omakotitalossa, eikä meillä ole omaa lokeroastiaa (vielä.) 
Aloita kevyesti keräämällä kaikki muovi erilliseen pussiin tai astiaan viikon ajan. Se määrä on ainakin lapsiperheessä hurja, ja ehkä se määrä saa sut innostumaan sen keräämisestä entistä enemmän. Me kerätään muovi erikseen ja jo sillä me ollaan saatu pidettyä meidän roska-astian kansi kiinni vielä tyhjennyspäivänäkin. Vielä vuosi sitten me hypittiin sen päällä iltaisin, että kansi menee kiinni.
Lajittelen vielä erikseen lasin, metallin ja kevään lämmittäessä  meidän itsetekemän pihakompostin lajittelemme myös biojätteet. 
mä vien meidän lajitellut jätteet noin kerran viikossa päväkotireissulla kierrätyspisteelle. Se ei oikeasti ole paha rasti. Tästä linkistä pääset etsimään sinun lähimmän kierrätyspisteesi.  Laitan täydet astiat vain auton takaluukkuun ja yritän muistaa pysähtyä.


2. Suunnittele ostoksesi.

Jo tekemällä viikon ruokalistan ja suunnittelemalla kauppareissun sen varaan säästät niin rahaa kuin luontoa. Sä et joudu heittämään niitä ruokia pois, kun sulla on jo niille suunnitelma. 
Itse muistan ajan kun vain ostin. Ostin mitä teki mieli ja tein niistä sitten jotain. Rehellisesti melkein puolet meni roskiin. Se ei ole "köyhää" ostaa niitä punaisen lapun päiväystuotteita, vaan äärimmäisen fiksua ja ekologista. Ne menevät roskiin, ellei niitä käytetä ja useasti niissä on vielä päivä pari käyttöikää.3. Vaihda kertakäyttökamat kestoihin.

Tämä kohta on hirmu helppo eikä vaadi kuin hieman ajatusta. Muutamina esimerkkeinä pahvinen kahvikuppi pestävään, keittiöpyyhkeet (tiskirätit) pestäviin, kuukautissiteet tai -tamponit kuukuppiin, lasten pussihedelmät itsetäytettäviin, suodatipussit pestäviin, muovipussit kestokasseihin ja sanoma- ja aikakausilehdet nettiversioihin.
Pitääkö lapsen syntymäpäiville aina tilata kaikki kertakäyttöisenä, koska teema? 

4. Suosi suomalaista

Harmittavan usein se suurin kuluerä on kuljetus. Suomalaisten lempparihedelmä (myös minun) on banaani. Usein ne pakataan raakoina jotta ne näyttävät mahdollisimman hyviltä sun silmissä täällä tuhansien kilometrien päässä. Mitä kauempaa tuote tulee, sitä enemmän se vaatii pakkaamista sekä varastointia ja ne taas kuormittavat ympäristöä. Tämä pätee kaikkiin elintarvikkeisiin ihan lihasta porkkanaan.
Suosimalla suomalaista satokautta tuet kotimaista tuotantoa. Mutta eihän täällä talvella mikään kasva? Suosimalla satokauden mukaista syömistä myös tuontihedelmien osalta, suosit hedelmiä joiden kasvattamiseen on käytetty vähemmän energiaa, vaikka lämpöä ja valoa kuin satokauden ulkopuolisiin hedelmiin joita yritetään keinotekoisesti kasvattaa vaikka luonto olisi toista mieltä.
Tästä linkki satokausikalenteriin joka mun mielestä tulis löytyä jo joka kodista. 
Jos lähiruoka lämmittää sun sydäntä, ota selvää paikallisesta Reko-lähiruokaringistäsi.

Suomalaiset vaatteet on niin kalliita. Ei hei ne kaikki ole! Myös Tokmannilta saat avainlippumerkattuja vaatteita. Myönnän, että osa mun suosimista merkeistä on huomattavasti kalliimpia mitä ketjuliikkeiden vastaavat, mutta ovat ne myös mua palvelleet aika monta vuotta. Tätä en voi sanoa noista ketjuliikkeiden vaatteista joita minäkin omistan edelleen. Kotimaiset, pääsääntöisesti luomupuuvillasta valmistetut kestävät pesua ja kulutusta paremmin sekä samalla kannatan kotimaista työtä. 
5. Kierrätä vaatteet

Myy kirpputorilla ja osta sieltä mahdollisuuksien mukaan. Itse tienasin myymällä kirpputoreilla kahdessa viikossa 600€. Siitä saatiin melko hyvä pohja meidän matkakassaan. Se on ihan karu fakta, että pikkulasten vaatteet eivät hyvässä kohtelussa mene juuri miksikään, mutta vähän vanhempien lasten leikit jo kuluttavatkin sitä vaatetta ihan eri tavalla. Ne vaatteet menee meillä sitten tuunattavaksi tai kiertoon jollain muulla tapaa. Lemppari collegesta saat vaikka lapsille kivat hernepussit ja se sun pitämä kuosi säilyy teidän arjessa ja mahdllisesti muistona myös lapsille.

6. Vaihda pesuaineet saippuoiksi

Vaatteita kuluttaa ihan yhtälailla sen pesu kuin käyttö. Tiesitkö, että huuhteluaine sulkee vaatteen kuidut niin, ettei se oikeastaan enää puhdistu kunnolla, mutta pinta tuntuu sun käsiin pehmeältä?
Se on mun mielestä huijausta. Täysin turha aine, jolla viedään tuoksuihin hurmaantuneilta kuluttajilta euroja tililtä. Jos vaate ei puhdistu, ei se myöskään kestä. 
Tiesitkö että osa pyykinpesuaineista sisältää ainesosia jotka eivät hajoa luontoon? Pesuaineissa olevat fosfaatit rehevöittävät vesistöjä, joten niitä täytyy välttää ainakin paikoissa joissa jätevesiä ei puhdisteta. 
Pesuaineita on kahdenlaisia - saippuoita ja synteettisiä pesuaineita. Synteettinen pesuaine on tehty sekoite joka liuottaa likaa. Se vaatii oikeanlämpöisen veden toimiakseen kunnolla. Saippua taas on luonnontuotteista tehty. Saippuan tensidi (=pesevä ainesosa) on natriumsuola kun pesuaineessa se on ketju hiili- ja vetyatomeja. Saippua on oikeinkäytettynä oikein toimiva ja luontoon takuuvarmasti hajoava pesuaine. 
Pyykinpesuun lämmin suositus Marseillesaippualle. Tässä linkki blogipostaukseen jossa kerron siitä ja sen teosta ja tunnistamisesta enemmän. Tästä linkistä taas löydät ohjeen itsetehtyyn pyykkietikkaan, jos pidät huuhteluaineen tunnusta muttet siitä mitä se tekee sun vaatteille. 
Myös pyykinpesuaineita on hyvä vaihtaa välillä. Sen vuoksi mulla on aina kaapissa pesupähkinöitä. Tästä linkistä pääset tutustumaan niihin paremmin ja niiden tehoon sekä historiaan. 

Hiuksetkin voi pestä saippualla. Jos käytät niiden pesuun saippuaa, ei niitä tarvitse pestä yhtä useasti mitä shamppoolla pestessä. Tämä on kuivalle päänahalle ehdoton plussa.  Tässä tekstissä enemmän mun kokemuksia palasaippuasta hiustenpesussa. 
Luonnonkosmetiikka. 

Se on mulle aika uusi juttu mutta pikkuhiljaa mun pieni mustavalkoinen marimekon meikkipussi vaihtuu niihin. Lämmin suositus, sillä pigmentit on ihan huikeita. Huomasin muuten Ruohonjuuren instagramista heidän valikoimissaan olevan starttipaketin, ihan mahtava ajatus just sulle joka ehkä mietit miten siihen tutustuisi. 

Kohti kestävämpää elämää?

Minkälaisia ajatuksia tämä herätti sinussa? Lähtisitkö ehkä sinäkin mukaan nappaamalla edes yhden mun listaamista vinkeistä teidän arkeenne, vai onko sulla mahdollisesti jo joku noista täydessä toiminnassa?
Minun mielestä jo se, että miettii valintojaan tekee ihmisestä ekologisesti ajattelevan. Jo se, että sinua kiinnostaa teot ja niiden seuraukset on todella hieno ja suuri asia. Tietämättään hirmu moni ihminen käyttäytyy jo ekologisesti, sillä siitä tulee huomaamatta ihan elämäntapa. Jos sua hymyilyttää kevään ensivihreät ja kukkivat kukat olet sä oikeilla riveillä lukemassa just nyt. Ihana kun olet.

Tervetuloa seuraamaan meidän arkea myös instagramin puolelle, ja jos haluat pysyä ajantasalla uusista teksteistä, suosittelen liittymään joukkoon myös facebookissa. 
Jaathan tekstin myös ystävillesi ja haasta heidät mukaan kohti kestävämpää elämää. 

Ida14 kommenttia:

 1. Pienistä asioistahan sitä kannattaa aloittaa ja huomaamatta sitten huomaakin kuinka helppoa ekologisuus oikeastaan on :) Itselläni on vielä paljon parannettavaa, mutta askel askeleelta edetään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienikin askel kihti ekologisempaa elämää on askel kohti kestävämpää maapalloa <3

   Poista
 2. Olipa hyvä, ajatuksia herättävä postaus tärkeästä aiheesta!

  VastaaPoista
 3. Todella hyvä postaus, olen niin samaa mieltä näistä kaikista asioista! Vinkkisi ovat hyviä sekä ympäristön, mutta myös talouden kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi kommentistasi ja mahtavaa että olet samoilla linjoilla kanssani. Pienikin askel on hyvästä 🍀

   Poista
 4. Todella hyviä vinkkejä! Itse oon melkoinen piipertäjä, mutta häpeäkseni emme käytä kestovaippoja. Siitä kyllä morkkikset! Huuhteluainetta en oo koskaan tajunnut, toivottavasti useampi alkaisi miettimään onko siinä mitään järkeä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei älä pode huonoa omaatuntoa! ”Vaippakausi” on niin kovin lyhyt, ja jo suosimalla niissäkin kotimaisia olet 👌🏽👌🏽
   Luin joskus jonkun tutkimuksen miten kestit ja kertikset vaipoissa ovat aina samoilla linjoilla, sillä niiden pesu kuluttaa niin paljon vettä ja sähköä. Joten, ole ihan rauhassa vaippapyllysi kanssa <3

   Poista
 5. Sä saat sen kuulostamaan niin helpota!<3 ja helppoahan sen on! Mun mielestä ihmisten pitäisi enemmän myös sisäistää se ajatus, että pienilläkin teoilla on väliä! :) täytyy tutustua tohon kosmetiikkapakettiin, oon miettinyt luonnonkosmetiikkaan siirtymistä mutta "kokeilueurot" jotka menee hukkaan hyvien tuotteiden etsinnässä ei houkuta :D oon laiska, mutta lupaan ottaa sun vinkit käyttöön!! OK talo on hyvin opettanut kierrättämistä, Ttai pakottanut siihen kun pihinä haluan säästää jätemaksuja :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Laura!
   Tuossa mainitsemassani paketissa oli kaikkia kivoja juttuja, suosittelen.
   Ja hei Laveralla on aivan ihana vaaleanpunainen fluoriton lasten hammastahna josta tytöt tykkäisivät ihan varmasti. ❤️

   Poista
 6. Tää oli kyllä hyvä postaus! Antoi mulle ainakin inspiraatiota alkaa vähän tarkemmin miettimään valintoja :) kiitos Ida ❤

  VastaaPoista
 7. Mulla iso asia on turhan kulutuksen välttäminen. Käytännössä pyrkimys hankkia kestäviä tavaroita, kierrättää ja korjata uuden ostamisen sijaan.

  Kotimaisen suosimista pidän tärkeänä. Hinta on monesti kovempi, mutta asiaa voi miettiä paitsi ekologisuuden, myös kansantalouden kannalta. Millä me ikinä saadaan tätä maata nousuun, jos emme tue ja kannata toisiamme?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤