2. huhtikuuta 2018

Kun lomakohde ihastuttaa ja vihastuttaa

Meillä on takana aivan ihana loma. Aurinkoinen, rauhallinen, hidas, avartava, lämmin ja hieman jopa yllättävä. Tässä linkki edeltävään tekstiini, jossa keskityttiin enemmän niihin positiivisiin asioihin ja uskomattomiin maisemiin. Jos se jäi sulta välistä, suosittelen että sä tsekkaat sen ensin, ja palaat sen jälkeen tänne sillä nyt mennään vähän pintaa syvemmälle.Me matkustettiin monen paheksumaan maahan, Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin.
Arabiemiraatit on pääosin autiomaan peittämä valtio Arabian niemimaan koillisosassa Persianlahden rannikolla. Sen rajanaapurit ovat Oman ja Saudi-Arabia.  Arabiemiraatit muodostuu seitsemästä emiirikunnasta: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujaira, Ras al-Khaima, Sharjah sekä Umm al-Qaiwain. 
Jokaisessa emiirikunnassa on käytössä lait sekä käytännöt, jotka emiirikunnan sheikki sanelee. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että joissain emiraateissa säännöt ovat tiukempia kuin joissain  jotka ovatkin enemmän  länsimaalaistuneet. Vanhoillisemmassa emiraatissa saatat saada sakot liian paljastavasta asusta, kun taas jossain se on jo ihan arkipäivää.
Peruskohteliaisuus tulee aina muistaa matkustaessa, niin välttyy konflikteilta.

Emiirikuntien johtajat, ne sheikit muodostavat maan hallituksen ja valitsevat joukostaan joka viides vuosi presidentin. Valtio on siis meihin verrattuna melko epädemokraattinen. Maassa vallitsee hyvin selkeä ja radikaali kastijako. Yhtenä esimerkkinä se, että mitä pienempi rekisterinumero sun autossa on, sitä enemmän sulla on massia sillä kaiken saa rahalla. Yksinumeroinen rekisterikilpi ajoneuvossa on vain Sheikeillä, ja normitallaajalla rekkarissa on muistaakseni kuusi  numeroa. 
Huhutaan, että jos jokainen ihminen maailmassa kuluttaisi samalla tavalla mitä Arabiemiraattilainen, tarvittaisiin me neljä maapalloa lisää. Melko karua eikö totta?

Palkka on naurettava ja työ vaarallista.


Maan pinta-ala on noin 83 600 neliökilometriä. Väkiluvuksi on arvioitu noin viisi ja puoli miljoonaa, joista suurin osa on kansalaisuutta  vailla olevia vierastyöläisiä. Paikallisia maassa arvioidaan asuvan noin 20% väkiluvusta.
Useasti puhutaan kyseisestä maasta tehdyistä dokumenteista ja niistä maahanmuuttaneista duunareista joilta viedään passit saapuessa töihin. Palkka on naurettava ja työ vaarallista. Eletään lähes katuojassa kun ei kehdata kertoa kotiin että ei sitä rahaa nyt oikein tulekaan ja lähetetään kaikki mitä tulee perheelle sinne rapakon taa. Itse pärjää vähemmällä, mutta perhe. Muistan lukeneeni siirtolaistyöntekijän palkan olevan noin 150€ kuussa. (Ei ole faktatietoa, vaan täyttä muistelua.)

Me nähtiin reissussa kolme emiraattia, enkä nähnyt yhtäkään surullista kasvoa koko matkan aikana. 
En kiellä sitä ettei sitä vääryyttä maassa olisi, mutta mulle jäi vahva fiilis että kaikki ikään kuin tyytyisivät osiinsa. Vai oliko se vain se mitä mä halusin nähdä? Oli kultaa, kiiltoa ja kauniita naisia, mutta yhtä paljon oli paljaita varpaita futiskentällä nauraen ystävien kanssa yömyöhään.
En rehellisesti usko että me oltaisiin valittu tätä aurinkolomakohdetta toiseen otteeseen ellei mulla olisi omaa lehmää ojassa, eli siskoa ja ystävää emiraateissa töissä. Siskolla ja hänen miehellään on erinomaiset työt, kiva palkka, mukava asunto duunipaikan vieressä, riittävästi aikaa harrastukselle ja omaan kehitykseen, takuu aurinko - oiva apu psoriakselle. Ja kyllä, omat passit ihan omassa hallussa.

Tästä syystä me päästiin myös näkemään hieman sitä paikallista touhua ja asumista. Mua kauhistutti se kulutus. Osta kolme vesipulloa, ne pakataan kolmeen muovipussiin. Kierrätystä ei ole. Taloissa on roskakuilu, jonne menee kaikki. Ihan kaikki. Ehkä laiskanmuijan unelma, mutta kyllä mua nauratti mun itsetekemä biokomposti. Onko sillä mitään merkitystä kun noin lähellä käyttäydytään noin?
Postilaatikoita ei ole kuin muutama. Laskut tulee sähköpostiin tai joskus oven alta. Käteinen on kova sana.Kaiken saat kotiinkuljetettuna puhelinsoitolla. Asukkailla on niin sanottu "kotikauppa" jonne soitetaan jos jotain unohtui tai tarvitsee nopeasti. Tai jos ei vaan jaksa. Se ei maksa mitään paitsi toki sen tuotteen, mutta tippiä on hyvä muistaa antaa.
Katsottiin yhtenä iltana (yönä) leffaa ja tilattiin hetken mielijohteesta KFC:stä ruokaa  mutta unohdettiin limut. Ei hei hätää, pikasoitto alakerran kauppaan ja viiden minuutin kuluttua meillä oli kylmät kolat kädessä. Ihan naurettavaa, mutta toisaalta niin hienoa palvelua.Emiraatteja pidetään  ristiriitaisena lomakohteena


Muunmuassa näiden syiden takia  emiraatteja pidetään niin ristiriitaisena lomakohteena. Alusta saakka rakennettua luksusta, hiekan päällä. Maa elää öljyllä ja maakaasulla saaduilla tuloilla, joita tukee jatkuvasti kasvava turismi.
Mitä hyvää siellä sit on? Miksi se vetää niitä turisteja? No siellä on se aurinko, puhdas valkoinen hiekka ja läpikuultava turkoosi meri.
Mua ilahdutti myös suuresti ihmisten ystävällisyys ja asenne lapsia kohtaan. Ne saa ja niiden kuuluu näkyä ja ennenkaikkea kuulua. Lapset tulee aina ensin.
Uskomaton infrastruktuuri. Esimerkkinä  Burj Khalifa ja Palmusaaret. 
Hintataso. Vain alkoholi on todella kallista mutta lasten kanssa reissatessa se ei meitä hetkauttanut lainkaan. Dubaissa oli kallista, mutta Sharjassa sekä Ajmanissa hintataso oli jo varsin maltillinen.

Jos sinä haluat elää ja käyttäytyä mahdollisimman ekologisesti,

 miksi sinä matkustat Dubaihin? 


Tätä minä olen miettinyt useampaan otteeseen.
Mitä mieltä sinä olet, olisiko parempi että jengi vaan lopettaisi matkustamisen Arabiemiraatteihin, vai voisiko kasvava turismi tietää parempia palkkoja ja perusoikeuksia vierastyöläisille?
Tiedän, että maailmassa on paljon ikäviämpiäkin paikkoja, mutta en ymmärrä sitä miksi ihmiset haluavat matkustaa paikkaan jonka valtava vierastyövoiman alipalkattu käyttö ja naisten yleinen väheksyminen on kaikkien tiedossa.
Ehkä pilvilinnoissa asuvan aina jotain hyvää kaikesta hakevan toiveajattelua, mutta mä uskon, että turismin kasvaessa kasvaisi myös työpaikat, joka taas takaisi enemmän rahaa niille tekijöille. Mitä mieltä sinä olet? Vai ruokkiiko raha ahneutta vain lisää?

Kaiken ongelmallisuutensa ohella maa myös  tarjoaa  asianmukaisen mahdollisuuden  tulla toimeen, työskennellä, ja vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa sellaisille ihmisille joille kotimaa ei sitä jostain syystä pysty tarjoamaan. Kaikki vierastyövoima emiraateissa ei ole orjatyövoimaa. En halua kaunistella maahanmuuttaneiden lasten ja alipalkattujen työpanosta maassa, mutta haluan että sinä tiedät siellä olevan muitakin. Sellaisia ihan tavallisia elämäänsä erittäin  onnellisia ihmisiä, esimerkiksi mun sisko ja hänen miehensä sekä heidän lukuisat kansainväliset ystävänsä.
Minulla ei ole huonoa omaatuntoa meidän matkustamisesta, mutta haluan silti itsekin pohtia omaa käyttäytymistäni useammalta kantilta.Ida

10 kommenttia:

 1. Hui 😮💓 kuulostaa pelottavalta käydä tuolla mutta kyllä mäkin kävisin koska matkailu avartaa 😍

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista kun avasit teidän reissusta myös tämän toisen puolen. Luin edellisen ihanan, aurinkoisen postauksen
  ja kommentoinkin sitä. Mutta pakko myöntää, että koko ajan mietin tätä toista puolta mikä Arabiemiraateissa on.
  Hyvä ystäväni (nainen) oli siellä vuoden töissä ja koin jo silloin vähän ristiriitaisia tunteita. Veljeni ylisti
  paikan siellä käytyään ja muutamat tuttavat myös kehuneet. Toisaalta tekisi mieli mennä katsomaan paikkaa juuri
  tuon käsittämättömän arkkitehtuurin ja palmusaarten takia mutta toisaalta arveluttaa. Jään vielä miettimään.
  Toisaalta mitään paikkaa ei saisi tuomita siellä ensin käymättä :)

  VastaaPoista
 3. Hirmu mielenkiintoinen postaus, kiva kuulla siitä oikeasta arjesta sielläpäin. Tuntuu hurjalta, että Suomessa, joka on kuitenkin hyvin pieni maa syyllistetään hyvinkin paljon, mikäli ei kierrätä/käytä kestositäjatätä/huomioi ilmastonmuutosta kaikessa, kun samaan aikaan toisaalla ei välitetä tippaakaan. Huh.

  VastaaPoista
 4. Niinhän se on näissä monissa maissa jossa matkaamme. Tasan ei käy ihmisarvon/talouden yms. kanssa. Se aina pysäyttää ja mietityttää. Kuten aiemmin mainitsinkin jo Instassa, hyvää pohdintaa.

  VastaaPoista
 5. Todella mielenkiintoinen postaus ja hyvä näitä asioita on esille nostaa. Matkakohteena ei itselläni ole ihan ykkösenä, mutta toisaalta kyllä tuo kaikesta huolimatta maana kiinnostava kohde voisi olla.

  VastaaPoista
 6. Kävin Arabiemiraateissa Ras Al Khaimahissa kolme vuotta sitten lomalla, kun odotin Pigelsiä. Matkustimme isolla porukalla koko mun perheen kansssa. Silloin kohde valikoitui puhtauden ja hyvien sairaaloiden takia. Toki myös matka sinne oli kohtuuhintainen. En halunnut matkustaa Egyptiin raskaana ollessani ja talvella muut kohtuullisen matkan päässä olevat kohteet ovat vähissä. Tavoitteena oli kuitenkin aurinkoloma.

  Tiesin jonkun verran maan ristiriitaisuudesta ja ihmisten jakaantuneista mielipiteistä. Itse loma oli meillä tosi onnistunut. Hotelli oli hyvä, samoi ruoka. Henkilökunta oli iloista ja auttavaista. Mitään tyrkkymeininkiä ei ollut. Teimme päiväretken omalla poppoolla Dubaihin ja myös hotellin lähikaupunkiin. Dubai toki oli omaa luokkaansa kaikkine maailman suurimpine rakennelmineen. Minusta mielenkiintoinen ja avartava kokemus.

  On hyvä huomioida maiden olot. Mutta jos jättää käymättä kaikki paikat, missä ihmisiä sorretaan, niin ei voi kauas Suomesta lähteä. Asioiden läheltä näkeminen opettaa ja auttaa ehkä sitten tekemään parempia valintoja omassa arjesssa.

  VastaaPoista
 7. Itse en kävisi noiden eettisten ongelmien takia, enkä usko, että turismi auttaa riistettyjä työläisiä, mutta ymmärrän kyllä että jos on sukulaisia maassa niin siellä haluaa käydä.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen postaus, joka herätti ajatuksia.
  jennytokoi.com

  VastaaPoista
 9. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! musta on kiva kun avasit näitä matkakohteen vähän arveluttaviakin puolia, oon kuullut vaan kehuja Arabiemiraateista mut niistä on siloteltu just nää asiat. Toisaalta, lähipiirissä on myös tapaus jossa lapsi sairastui matkalla ja sairaala siellä hoiti hommansa aivan loistavasti! luultavasti itse en tule koskaan tuonne matkustamaan, mutta välttelen arskakohteita hieman muutenkin :D

  VastaaPoista
 10. Olipas tää avartava ja todella informatiivinen postaus! Kiva lukea rehellistä tekstiä lomasta. Pakko sanoa, ettei tämä ole ehkä se ykkös aurinkolomamatka itsellenikään, vaikka kohteena varmasti kiehtova. Ja ihana kuulla, että kaikesta huolimatta lapset ovat ykkösiä <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤