16. tammikuuta 2018

Skipataan seuraava Joulu?

Joulustahan on jo hyvä tovi aikaa. Pöly on jo laskeutunut ja suklaat on todellakin syöty. Tontut ovineen on laitettu kaappiin, ja muovinen kuusi takaisin kellariin. Jouluisista jutuista ainoastaan valot valaisevat vielä pimeää kotipihaa.

Me juteltiin mun miehen kanssa jo Tapaninpäivänä, että ens joulu me ihan oikeasti skipataan. Ainakin melkein. 
Mennään jonnekin. Lappiin, etelään tai vaikka laivalle. Ehkä kylpylään?
Ajattelin alkuun, että tää on vaan ohimenevää, ja muutan kyllä mieleni. Mutten mä hei muuttanutkaan. Eikä muuttanut mieskään. Ainakaan vielä. 
Ei meillä kuitenkaan oo varaa? No, katseltiin vähän summia mitä meni viime vuonna, ja veikkaanpa et kyllä me ainakin risteilylle päästäis jos vähän suunnitellaan ja sumplitaan sitä kulutusta.

Pointtina se, ettei me tehdä sitä joulua meillä kotona. Ei käydä ahdistuneina kiireessä siellä täydessä kaupassa. Ei osteta monella sadalla eurolla ruokia ja juomia ja huomata, että puolet menevät loppupeleissä kuitenkin roskiin, vaikka kuinka yrittäisi jatkojalostaa ja tuunata.

Suunnitellaan ja budjetoidaan vähän paremmin. Pojille ois taas riittänyt ne kaks rakkaudella valittua pakettia sen seitsemän sijaan. Ihania ne kaikki olivat, mutta vähempikin olisi riittänyt. (Tästä tosin en voi syyttää kuin itseäni.)

Läheisille teen enemmän itse. Pyykinpesuneste ja pyykkietikka saivat valtavan hyvän vastaanoton! Itsekin ilahduin kovin muutamista itsetehdyistä lahjoista joita me saatiin. Villasukat lämmittävät varpaita ja hoidot sekä kuorinnat kroppaa. 
Ensivuonna myös aloitan hankinnat ajoissa (oikeasti!) enkä viikkoa ennen jouluaattoa.

Ei osteta jouluruokia.  Ei meistä oikeasti kukaan niistä tykkää. Ellei piparia ja glögiä lasketa. 
Ens jouluna tilataan ihan rohkeasti vaikka pizzat. Tai mitä sitten tekeekin mieli.
Mennään jonnekin ravintolaan syömään kerran se joulupöytä. Se on siinä, saa maistaa kerran vuodessa niitä kaikkia ilman, että oma jääkaappi tuoksuu lantulle ja sillille seuraavat kolme viikkoa. Turussakin Joulupöydän saa varmaan kahdestakymmenestä eri ruokaravintolasta lähes koko joulukuun hintaan 9,90-50,00€.
Se on aika pieni hinta verrattuna siihen kauppalaskuun ja pahaan mieleen, kun vie roskia pyhien jälkeen.

Älkää ymmärtäkö väärin. Mä rakastan joulua.  Mutten mä pidä siitä, miten sen pitäisi kaikilla olla sellainen samanlainen laatikoineen ja kinkkuineen. 
Mulla on nyt vaan sellainen olo, että meidän perheessä  siitä koko joulusta ja sen hengestä puuttuu nyt jotain. Ihan kuin me oltais näissä stresseissä vähän unohdettu sen jutun juuri ja pointti. 


Kiitollisuus ja yhdessäolo. Ei siivoaminen, kuluttaminen ja ylensyönti.


Mun tänvuoden lupaus ajatella enemmän itseäni ja vähemmän sitä mitä muut musta ajattelevat tukee mun mielestä tätäkin aika kivasti. Tehdään niillä muutamalla hassulla vapaapäivällä jotain mistä me itse tykätään, ja ollaan yhdessä. Kysytään lapsilta mitä he haluavat? Jos sieltä tuee nakkeja, me syödään ens jouluna nakkeja. 
Eikä me nyt lapsilta riistetä joulua, vaan vähän haetaan sitä meidän omaa juttua. Tottahan toki siihen tulee aina kuulumaan lahjat, tontut, joulupukki ja joululaulut.  Joulupukkihan löytää myös Espanjaan.

Tässä vähän ajatusta ensijoulun budjetoinnista, jonka mä tulostan itselleni viimeistään ensi marraskuussa ja sanon itselleni joka aamu, että "Kyllä, muistele nyt vaan."

 • Lasten lahjat: 2 x 100€
 • Kummilasten lahjat: 4 x 20€
 • Ystävät ja perhe: Tee itse. 50€
 • Puoliso: 0-100€
 • Ruoka: 100€
 • Joulukoristeet 0€
 • yhteensä: 530€Mitä suurinpiirtein  meni viimevuonna?

 • Lapset: 400€
 • Kummilasten lahjat: 150€
 • Ystävät ja perhe: 200€
 • Puoliso: 200€
 • Ruoka: 400€
 • Joulukoristeet: 50€
 • Yhteensä: 1350€


Toki viimevuonna syömässä meitä oli yhteensä kahdeksan. Ensijouluna ehkä vain me neljä. Mutta siltikin, 800€ säästö. Näin kirjoitettuna, ei huono. Kyllä sillä summalla jo muutamaksi yöksi jonnekin jo karkaakin?
Huomioiden, että maksajina on kaksi semi keskituloista veronpalautukset jouluun käyttävää aikuista, kun taas viime joulun kauppasaldoa jaettiin koko osallistuneen jengin voimin.

Minne sä menisit vuoden päästä,  jos et viettäisikään kotijoulua?

Ida
8 kommenttia:

 1. Mulle joulu on niin tärkeä asia, se että saa ostaa lahjoja kaikille ihanille ja se että saa olla koko perhe koossa ja nauttia. <3 Mä en ikinä koskaan vois kuvitellakkaan että voisin viettää joulua muualla kuin perheeni kanssa, joululaulujen, ruokien, lautapelien, torttujen ja lahjojen parissa. Itselleni en välttämättä odota lahjoja, olenhan aikuinen mutta lapset. <3 Vaikka meillä kaikki jo aikuisia Leeviä ja Annastinaa lukuunottamatta. Mutta mä tykkään ostaa lahjoja ja antaa niitä <3 Joulu kerran vuodessa onneksi vain...

  VastaaPoista
 2. Olen aina miettinyt sitä kun media joulun alla kertoo paljonko ihmiset keskimäärin viettävät joulun viettoon.
  Me emme osta lahjoja, emmekä nyt voi syödä oikein sen enempää kuin muulloinkaan, joten ovatkohan ne jouluruuatkaan oikeasti joulumenoa. Vai laskevatko jotenkin joulukuun kauppojen liikevaihdon vs. marraskuun liikevaihto, jolloin vaikka jos ostamme uuden maton, joka on ollut suunnitteilla kesästä alkaen joulukuussa, niin luokitellaanko se jouluostokseksi :-)
  Olemme kyllä varmaan joulun kotona ensikin vuonna, vaikka matkustamme tosi paljon, sillä joulu on ruuhkainen ja kallis aika matkustaa - tammikuussa sitten ehkä taas maailmalle ensi vuonnakin!

  VastaaPoista
 3. Me on vietetty yksi joulu ja uusi vuosi Espanjassa. Silloin meillä oli 3 lasta ja neljäs pienenä salaisuutena mahassa. Oli oikein ihana kokemus! Voisin lähteä uudestaan. Äitini asuu miehensä kanssa Espanjassa talvet, joten ihan omalla perheellä ei oltu. Aattona grillattiin tonnikalaa kattoterassilla. Voisin kyllä lähteä jonnekin jouluksi vaikka ihan vain omalla perheellä. Tosin lapsilla saattaa olla omat mielipiteensä joulun vietosta. Vielä ei ole ensi joulua suunniteltu tai siitä puhuttu.
  Teidän suunnitelmat kuulostaa hyviltä!

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus.:) Me jäätiin viime jouluna perinteistä poiketen kotiin. Se oli stressivapaampaa kolmen lapsen kanssa joista yksi oli pahassa vierastusvaiheessa. Oli helppoa kattaa pöytään sitä ruokaa mistä pidimme (emme pidä jouluruuasta.) Perinteisesti vietämme joulua isälläni, siellä väkeä on n. 20h. Joulu sujui mukavasti, ensi jouluna olemme taas isälläni. Pointtini oli, että kannattaa viettää juuri sellainen joulu mikä hyvältä tuntuu. Ja turhasta kulutushysteriasta en pidä minäkään.

  VastaaPoista
 5. Mä voisin tykätä tuosta ravintolakäynnistä!
  Jos joulusta jäisi pois suolaisten ruokien teko, niiden kattaus ja säilytys, olisi rennompaa. Jälkkärit, tortut, piparit joo, muttei pääruokia. Hmmm...

  VastaaPoista
 6. Mä en ole edes uskaltanut laskea mitä meillä meni rahaa viime Jouluun. Ruokaa meni roskiin ja lahjoja oli oikeasti liikaa, vähempi olisi todellakin riittänyt. Haluan viettää Joulun kotona, mutta todellakin aion myös laatia tänä vuonna budjetin minkä mukaan mennään. Hyviä pohdintoja sinulla! Olen kuullut hyvää juurikin laivareissusta, jossa istut valmiiseen joulupöytään ja lapsille on kivaa ohjelmaa, eikä itse tarvitse stressata valmisteluista juuri ollenkaan.

  Noora / www.mimmimafia.fi

  VastaaPoista
 7. Meillä on siitä mukava tilanne, että ollaan aina vietetty joulua mun äidin luona, joten sitä jouluruokien ja koristeun stressiä ei ole. Toki lahjoihin menee edelleen liikaa, vaikka ollaan yritetty sellaisia "aikuisille vain yksi lahja"-tyylistä karsintaa.

  Samalla kaavalla mennään varmaan niin pitkään, kun äitini vain jaksaa joulua laittaa :)

  VastaaPoista
 8. Olemme oppineet vuosien saatossa ottamaan joulun ihan rauhassa ilman mitään turhaa hössötystä. Tämä on meidän viettää aikuisten joulua ilman turhia lahjoja.

  Tottakai en tiedä mitä sitten tapahtuu, kun tulee ensimmäinen lapsenlapsi?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤