12. elokuuta 2017

Unohdettu ja kaunis emali.Mulla oli ilo ja kunnia päättää viikko henkilökohtaiseen kierrokseen Muurlan suuressa tehtaanmyymälässä, Muurlassa. Kierrettiin Katjan, Muurlan markkinointipäällikön kanssa koko huikean kaunis myymälä läpi, ihasteltiin lasia, emalia, posliinia ja puuta. Eniten minua kiehtoi "se kansan unohtama" emali, ja Katja kertoikin siitä minulle mielellään enemmän.

Viisi faktaa, ja syytä miksi sun seuraavan kattilan tai vuoan pitäisi olla emalia.

1. Emali on läpinäkymätöntä lasia. Näin ollen emali on lasin ohella turvallisin mahdollinen elintarvikemateriaali. Emalista ei emaloinnin (eli lasitteen) ansiosta irtoa  mitään partikkeleita ruoan kuumavalmistuksen yhteydessä, toisin kuin useasti teräskattilasta saattaa irrota pieniä määriä kadmiumia (metallia)  keitettäessä.
 Emali on myös omiaan kylmäsäilytyksessä. Moni, (minä mukaanlukien) jättää ruoan siihen teräskattilaan, ja siirtää sen jäähdyttyään jääkaappiin. Teräskattilasta saattaa irrota myös jäähtyessään ruokaan kadmiumia (metallia). Toinen vaihtoehto on siirtää ruoka muoviastiaan, ja laittaa se muovikippo jääkaappiin. Tiesitkö, että myös muovista saattaa irrota pieniä öljypohjaisia partikkeleita ruokaan?

-Varsinkin, jos kattila tai muovikippo on naarmuuntunut, tulisi ne ottaa pois käytöstä.

Elsa Beskow


2. Emaliastia on sisältä rautaa. Se emaloidaan ettei se ruostuisi. Muurlan emaliastioiden "sydän" on hiiliterästä. Muurlan kaikissa emaliastioissa on tuplaemalointi, joka pidentää tuotteen käyttöikää vielä enemmän. Jos tuote putoaa, saattaa lasipinta (emalointi) mennä rikki. Tuotetta voi kuitenkin käyttää turvallisesti niin kauan, kun se on sisäpuolelta ehjä.

3. Emaliastia kestää hyvin kuumuutta, ja sitä voit käyttää kaikilla pinnoilla. Samalla astialla voit lämmittää hernekeittoa telttaretkellä avotulella ja hauduttaa herkkuja kotona upouudella induktioliedellä. Emali tykkää kaikista muista, paitsi mikroaaltouunista. 

Muurla Basic.


4. Emalinen kattila tai mikä tahansa emalinen astia on ikuinen. Niin kauan, kuin pinta sisältä on ehjä, on tuote käyttökelpoinen. Emaloidun tuotteen voi pestä pesukoneessa, se ei vahingoita pintaa teknisesti, mutta visuaalinen ilme saattaa muuttua, sillä astiapesukoneenaineet ovat niin voimakkaita, että ne vievät ajanmyötä tuotteesta kiillon.
Emaloidun astian pinta on naarmunkestävä ja vastustuskykyinen ruostumiselle sekä kemikaaleille. Emaliastia kestää todella hyvin nopeita lämmönvaihteluita, eikä voi jäätyä rikki.
Emaloitu pinta ei kestä kovia iskuja lasitteen vuoksi.

5. Emaloitu tuote on edullinen. Muurlan kattiloiden hinnat liikkuvat 20-50 euron paikkeilla koosta ja mallista riippuen. Muutamalla kympillä kunnon kattila joka kestää ikuisuuden, (jos pidät siitä huolta,) tai kerran vuodessa uusi markettipannu irtoavine partikkeleineen?

Muumi.


Muurlan emalituotteiden tuotekehitys ja mallinnos tehdään suomessa, mutta ne valmistetaan euroopassa. Emalituotteiden "kotimaisuusaste" on 60-75% laskettuna Suomalaisen Työn liiton mukaan.

Itse ihastuin Muurlan Lehdet -sarjaan, ja lupaan ehdottomasti raportoida teille käyttökokemuksia kyseisitä tuotteista vielä tarkemmin.

Lehdet, keltainen.


Ihastuitko sinäkin Muurlaan? Muurlan tehtaanmyymälä sijaitsee ihan moottoritien (valtatie 1) kupeessa.
Raisiosta sinne ajeli  noin 45 minuuttia, ja Helsingistä  matkaa taittuu reilu tunnin verran. Muurlassa käy valtavasti turisteja, enkä lainkaan ihmettele syytä. Tehtaanmyymälässä palvelee myös kahvila-ravintola, josta saa lounasta joka päivä klo:11-15:00. Kolmen jälkeen tarjolla on kuuteen saakka ruokalistan ruokia.
Ehdottomasti paras koko perheen taukopaikka moottoritien varrella, sillä hymyn sai heti kasvoille lappu, jossa luki: "Ethän jätä kaveria autoon, sillä myös koirat ovat tervetulleita meille!"
Onko Muurla sulle tuttu, tai emali tuotteena?
Yhteistyössä: Muurla
Ida
 

4 kommenttia:

 1. Täytyy tunnustaa, että enpä tiennyt juuri mitään emalista. Muutama emalinen muumimuki meiltä kyllä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä meiltäkin löytyy eniten! :) tiesitkö, että niihin myydään silikonisia kansia, pilliä varten, tai take away -kahvikupiksi! -toimii!

   Poista
 2. On tuttu. muumi emalimukeja löytyy parikymmentä :) lisäksi löytyy emali kattila sekä muutamia kannuja ja purkkeja.

  VastaaPoista
 3. Heips onko tietoa siintä mitä haittaa ob jos se on sisäpuolelta menettäny palan pinnasta?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤