16. toukokuuta 2017

Kun nolo aikuinen sätti tuntematonta teiniä netissä.

Henkilökohtainen mielipidekirjoitus.

Mulle on aivan sama saanko mä yyveen, aaveen, sähköpostin, puhelinsoiton, lukea netistä tai vaikka faksin, jos (ja kun) mun jälkikasvu tekee tulevaisuudessa jotain tyhmää. Kunhan mä saan sen tietää.

Tämä alkoi siitä, kun julkaisin kahdessa ryhmässä kuvan kulkuneuvosta, jossa näkyi rekisterinumero.
Kuvateksissä luki miten minua surettaa kyseisen nuoren kuljettajan (en tiedä oliko tyttö vai poika) käytös. 

Hän ajoi edelläni, ja ikkunasta lensi ensin kaksi isoa muovipulloa tien reunaan, ja sen jälkeen röökintumppeja tuulilasiini. Ihan sama sillä tuulilasilla, mutta ne pullot olisivat myös voineet osua tuulilasiin, tai sitä koiraa ulkoiluttavaan likkaan siinä lähellä. Ei osunut.
Nappasin liikennevaloissa kuvan. "Sakot! Autoa ajaessa ei saa käyttää puhelinta. -Ilmiannan!"
(Tuulilasikamerat ovat myös melko suosittuja nykyään.)
Mä rakastan ja arvostan luontoa, joten näen aina punaista kun joku heittää sinne jotain sinne kuulumatonta. Sanokaa vaan kukkahattutädiksi, ylpeästi sitä sitten olen, jos tämä sitä tarkoittaa.
Tiesitkö, että roskia autosta heittämällä saat myös sakot. Sakkoja, sakkoja sakkoja kaikille!


"Kunnianloukkaus."
"Julkinen nöyryytys."
 "Noloa aikuiselta ihmiseltä."


En myöskään saisi kommentoida (varsinkaan julkisesti) toisten kasvatusta. -"Palataan asiaan kun omat mussukkasi ovat tiputtaneet maitohampaansa." 
Kirjoitin päivitykseen siis, että "..onko kotikasvatuksessa vika, vai missä?" Sillä eihän minulla ole kokemusta teineistä. Totta. Ei olekaan. Samalla kaavalla jos mentäisiin, ei saisi päiväkodeissa saatika kouluissa olla opettajia, joilla ei ole omia samanikäisiä lapsia, sillä eihän ne vaan voi tietää niistä mitään, koska ei niillä ole omaa kokemusta. Jos mä sairastun vakavasti, ei mua kyllä saa hoitaa lääkäri, joka ei itse ole kokenut samaa. Oikeasti?

En mä tiedä teineistä mitään, kyllä mä sen myönnän. Sen mä tiedän, että joukossa tyhmyys tiivistyy  eikä se todellakaan ole aina kotikasvatuksen vika. 
Mutta jos sulla on oikeus ajaa jo moottoriajoneuvoa, pitäisi sinun myös tietää miten tuolla teillä käyttäydytään.

Sun pitäisi puuttua, mutta jos puutut, teet sen väärin:
Sillä minunhan olisi pitänyt selvittää itse (maksullisen) sovelluksen kautta kulkuneuvon haltija, ja olla häneen itse yhteydessä. 
-En tehnyt näin, vaan kirjoitin helposti ja nopeasti faceen, jos vaikka vanhemmat nappais sen sieltä.
Minunhan olisi pitänyt soittaa häkeen. No, en kokenut tilannetta hengenvaaralliseksi, ja mun tuurilla sillä aikaa kun joku jahtaa roskaavaa teiniä, olisi joku ihan oikeasti tarvinnut apua.
Minunhan olisi pitänyt seurata nuorta kotiin ja henkilökohtaisesti antaa palautetta, ja palauttaa pullot.
-En tehnyt näinkään, sillä pidin omien lasten nukkumaanmenoaikaa sillä hetkellä tärkeämpänä asiana.

Sama se siis mitä teet, puutut tai et puutu teet sen mitä suuremmalla todennäköisyydellä väärin kuin oikein. Aina löytyy joku helmimutsi/faija joka olisi senkin tehnyt omalla tavallaan oikein, sädekehäänsä kiillottaen.

Saako lapsia ja nuoria  moittia julkisesti huonosta käytöksestä? Vai ovatko teinit (ja aikuiset) niin tietoisia oikeuksistaan, etteivät ihmiset  uskalla tai halua? Todetaan vaan yhdessä, että on vaan parempi antaa olla kuin puuttua, kunnes jotain ihan oikeasti sattuu. Jos se olisi ollut lasipullo, ja se olisi osunut mun tuulilasiin, asia olisi varmasti aivan eri? Jos olisinkin pelästynyt ja tehnyt äkkijarrutuksen, ja sen vuoksi rekka olisi ajanut mun perään kun lapset istuivat takapenkillä. Ehkä silloin se olisi ollut ok vähän valittaa, jos olisi pystynyt. Mutta nyt ituhippimutsi on vain nolo ja vastuuntunnoton hölmö täti.


Kuvan kulkuneuvo ei liity tapaukseen.


Myönnän toki tehneeni tyhmästi kun julkasin kuvan rekisterinumerolla, ilmankin olisi riittänyt.

Ida

11 kommenttia:

 1. Musta pääasia on, ettet ollut hiljaa, vaan puutuit asiaan. Ensi kerralla ehkä suoraan tälle tyypille tai tyypin vanhemmille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon ettei tule ensikertaa, mutta jos tulee pitää vissiin seurata perässä, sillä mä en ole valmis tuhlaamaan omia rahojani toisen töppöilyjen vuoksi.
   Tai sit laitan silmät kii, ettei kukaan pahastu. 😅🙈

   Poista
 2. Saa ja pitää puuttua, tosin ei ole millään tavalla ok jaella tietoja josta tuhannet ihmiset voivat selvittää henkilöllisyyden. Tuskin itsekään haluat että lapsestasi tällä tavalla tietoa jaettaisiin vaan nimenomaan haluat sen yhteydenoton suoraan sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se fiksuin valinta ollut, mutta ilman sitä ois koko asia jäänyt. Jos tuon julkaisun takia edes yksi mopoauton omistajan huoltaja käy perus liikennesäännlt, tai käyttäytymiset lapsensa kanssa läpi, koen että se jo riittää. Tarkoitus ei ollut missään nimessä nolata ketään, vaan tavoittaa vanhempi, ja saada aikaan keskustelua.

   Poista
 3. Olet syyllistynyt rikokseen koska julkaisit rekisterinumeron. Somen kautta syyttely on turhaa ja tarpeetonta. Oikeasti et puuttunut yhtään mihinkään vaan päinvastoin pönkitit egoasi. Näin se vain menee vaikka ajatuksesi olisikin ollut hyvä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus ei ollut pöngittää omaa egoani, sille ei ole tarvetta.

   Poista
 4. Rekisterinumeron julkaisu EI ole rikos. Paitsi jos sen yhteydessä herjataan tai loukataan kyseisen ajoneuvon omistajaa. Kuka tahansa voi lähettää tekstarin ihan mistä tahansa rekkarista ja kaivaa nimen esiin. Joten ihan oikein teit. Nykyteineillä ei näytä olevan minkäänlaisia käytöstapoja tilannetajusta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuskin siellä mopokoulussa kerrotaan ettei liikkuvasta kulkuneuvosta saa heittää mitään. 🤔
   Ei voi tietää, ellei joku kerro? 🙄

   Poista
 5. Minusta ihan oikein teit. Ehkä pelko julkisesta nolauksesta saa nämä nuoret miettimään kahteen kertaan miten liikenteessä käyttäydytään. Liikenneturvallisuus on sitä paitsi sen verran iso juttu, että tarkoitus pyhittää keinot. Entä jos pullo olisi osunut jonkun tuulilasiin vauhdissa ja nuoriso olisi aiheuttanut jonkun kuoleman tai vammautumisen? Nuorilla on oikeus hölmöillä, mutta ei kenenkään hengen kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan.
   (Mutta tarkoitukseni ei missään nimessä ollut nolata, vaan tavoittaa vanhempi.)

   Poista

Kiitos kommentistasi. ❤