20. toukokuuta 2017

DIY Biojätekomposti!

Meillä tulee paljon jätettä. Ei, vaan meillä tulee tosi paljon jätettä!
Mun pitkäaikainen haave on ollut oma biokompostori.. Ja nyt me (Jussi) se tehtiin, vihdoin!

Isi ja poika tekee hommia.


Mitä siihen tarvittiin?
-1 iso kannellinen muoviastia
-Kiviä
-Haketta
-Multaa
-Porakone
+Sopivan varjoinen paikka.

Kaikki tarvittava yhdessä kuvassa.


Ensin J porasi pohjaan pieniä reikiä. Sitten hän latoi pohjalle kiviä. Ne oli kooltaan pieniä-nyrkinkokoisia, ja niitä tuli koko pohja täyteen.
Kivien päälle haketta. (Meillä hakkeena toimi pienet risut.) Ja vielä hakkeen päälle multaa vanhasta, hyvin vanhasta lehtikompostista.
Tämän jälkeen kompostiin sitten laitetaan jätettä,haketta,jätettä,haketta,jätettä jne.

Siivosin roskiskaappista yhden lokeron pienelle biopussille, ja heitin omenankuoret onnellisena naisena bio-jäteastiaan. Ai että! Ehkä jo huomenna vien ekat bioroskat pihan perälle! En ehkä kestä miten huikeeta!

Siellä se pönöttää pihan perällä.


Maapallo tykkää, mutta niin tykkää meidän roska-astiakin joka tyhjennetään vain jokatoinen viikko. 
Kerros- ja rivitaloissa kierrättäminen on tehty jo aika helpoksi, mutta omakotiasujien pitääkin sitten nähdä asian eteen ihan itse vähän vaivaa. -Mutta tuo vaiva ei oikeasti ollut paha. helppo siis huudella kun katsoin vierestä ja annoin "ohjeita."

Kierrätetäänkö teillä? Miksi? Miksi ei?

Ituhippimutsi-wannabe, Ida

5 kommenttia:

 1. Me muutettiin helmikuun lopussa omakotitaloon. Otettiin energia- seka- ja biojäteroskikset. Kaikkiin tyhjennys kerran kuussa. Muovit, metallit, kartonki, lasi ja lehdet viedään keräyspisteille. Kesäaikaan biojäteastia on pakko tyhjennyttää kerran viikossa. Kustannus nousi niin korkeaksi, että nyt meillä on vain energia ja sekajäte, jotka on pakko tyhjennyttää kaksi kertaa kuussa. Ehkä meidän on pakko hommata komposti pihanperälle. Pahalta tuntuu heittää ruuantähteet ja sekajäte samaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sain kimmokkeen nyt siihen nelilokeroroskikseen! Ootko sä kuullut siitä? Sitä mä pohdin nyt meidän pihalle.
   Ja toivon todella et tuo bio toimii! Pitää vaan muistaa käännellä maata. 👌🏻

   Poista
 2. Nelilokerosta en ole kuullutkaan ja googlaamalla selvisi, ettei meilläpäin sellaista ole. Tuli mieleen kun katsoin snäppiä, että et kai laita biojätepusseja kompostiin? Oon ymmärtänyt, etteivät kompostoidu kovin hyvin. Ja turhaa rahan/luonnonkulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aluksi ajattelin et heitän. Et ois siistimää touhua. Mut sit taas en mä tiedä. Vois kai sinne pohjalle laitaa valmiiksi jo hakettakin, tai vaikka sanomalehteä. 🤔
   Oon vaan niin laiska et en kestä jos se astia alkaa haista sen takia et en jaksa välissä pestä sitä kunnolla. 😅

   Poista
 3. Mä vien koiran kanssa iltalenkillä kerran viikossa pahvit ja paperit kierrätykseen, pullot kerran kuussa ja yhdessä kohtaa metallitkin mutta luovuin siitä kun niitä ei tuu meillä melkeen yhtään. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤