19. joulukuuta 2016

"Joulu? No kun se Jesse oli niin reilu kaveri."

"Äiti? Äiti miksi Joulupukki antaa kaikille lahjoja? Äiti? Äiti miksi Joulupukki tuo minullekin lahjoja? Äiti tuoko Joulupukki ihan kaikille lahjoja? Tuoko se Vilillekin? Entä isille? Äiti saakohan hauvakin lahjan?"


Kuusen koristelua.


Melkein sain sanottua "Koska sinä olet ollut niin mahdottoman kiltti poika" -lauseen loppuun, kunnes  tajusin  hetkeni tulleen.
"Kuules Luka. Se on tiedätkö sellainen juttu se Joulu, että silloin on sellaisen kauan, kaaauan sitten pois lähteneen sedän syntymäpäivä."
Taapero katsoo mua silmät suurena täytenä kysymysmerkkinä. "Niin?"
"Se setä, hänen nimensä oli Jeesus. Jeesus oli tiedätkö niin reilu ja antelias tyyppi, että hän haluaa Joulupukin antavan ihan kaikille hänen syntymäpäivänään lahjoja."

Siinä sitten käytiin monen monta "Miksi?" ja "Kuka?" kysymystä läpi, ja pakko myöntää että äidin piti ihan kunnolla muistella, ettei ihan höpöjä selitä.  Lopuksi käytiin tietenkin vielä läpi taaperon omat syntymäpäivät, taaperon ystävien syntymäpäivät ja äidinkin. Lopputulemana hänkin kuulemma haluaa olla niin kiva kuin (kavereiden kesken) Jesse, ja antaa sitten ensivuonna ihan kaikille omana syntypäivänään lahjan. (Kyllä, syntypäivä.)

Miten meni, niinkuin ihan omasta mielestä? Ihan jees. Nyt meidän kolmevuotias tietää (ehkä) että Joulun ajatus ainakin meidän perheessä on rakkaus, ja toisten muistaminen. Jutellaan sitten myöhemmin tarkemmin noista uskonasioista, ehkä pääsiäisenä? Meidän perheessä kun ei olla niin kovin uskonnollisia, koen tämän olevan ihan hyvä startti tälle tielle.

Edelleen meidän Joulun kohokohta lapsille on, ja saa ihan ehdottomasti ollakin  lahjat. Mutta koen, että on ihan kiva bonus, että siellä jossain takana on se Joulun alkuperäinen merkitys, edes suuntaa antavasti. Tosin  Joulupukki on nyt Lukan mielestä Jessen kaveri, kaveri joka auttaa Jesseä isossa lahjaurakassa.

Mahdottoman hyvät iltanaurutkin vielä sain, kun rakas lapseni aloitti tuttuun tapaansa iltalaulut. Tuli rati-riti-rallat, tip-tap-tip-tap tipetipetip-tapit,  kuusen pienet kynttiläiset ja Joulupukit sun muut perinteiset joululaulut. Mutta mitä tuli  viimeisenä?  "Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan, paljon onneaa Jesse, paljon onneeeaaa vaaan!" -Ja nukkumaan. Ei siinä voinut kuin hymyillä ja heittää vähän peittoa päälle. Äidin rakas, ja niin mahdottoman viisas kolmevuotias.

Mitenkäs teillä siellä? Minkäikäinen sun mielestä voisi jo ymmärtää Joulun merkityksen, näin kristinuskoa ajatellen?

Vili ja Luka.


Ihanaa, rauhallista ja ennenkaikkea rakkaudentäyteistä Joulunaikaa teille kaikille.

Ida

3 kommenttia:

 1. Oi että kun ihana! Omia lapsia itsellä ei ole ja satuin tänne tulemaan kun kaverini lähetti linkin sanoen "Siitä päivän piristykseksi", mutta omasta lapsuudesta muistan kuinka jouluna luettiin Jouluevankeliumi ja olin niin innoissaan kun sain ensimmäisen kerran sen lukea kun olin oppinut lukemaan. Sitä ennen tykkäsin enemmän kuvakirja versiosta jossa kerrottiin joulun tarina ja tykkäsin käydä kirkossa (semmoinen perheille suunnattu messu) jossa näyteltiin Jeesuksen syntymän näytelmä ja laulettiin niitä tuttuja joululauluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi. Tulin niin hyvälle mielelle. :)

   Ja kiitos myös ideasta, täytyy ehdottomasti katsella jos löytyisi joku pieniä kiinnostava kuva kirja aiheesta.
   Ihanaa Joulunaikaa sinulle Meri.

   Poista

Kiitos kommentistasi. ❤