15. kesäkuuta 2016

Turvakaukalosta -istuimeen!?

Kun lapsi täyttää vuoden, alkaa moni olla jo sen kokoinen, että olisi aika siirtyä turvakaukalosta -istuimeen.
Mikä mahtava lahjaidea? Turvaistuinkassa! Nuo istuimet kun tuntuvat nykyään maksavan yhtä paljon kuin koko perheen lennot espanjaan, suosittelen ehdottomasti avaamaan suunsa kun lahjoista kysellään. Jokaiselta juhlavieraalta kympin tai kahden lahjakortti Ozbabyyn niin ei tunnu sitten niin hurjalta itse loppusumma.

Vili 1 vee.


Turvaistuimet kuuluvat myös niihin takuuvarmoihin (ja tulenarkoihin!) puheenaiheisiin äitien keskuudessa, imetys ja lastenkotihoito vs. päiväkoti mukaanlukien.
Omat kokemukseni ovat, että teet niin tai näin on se väärinpäin aina jonkun mielestä. Tästä syystä olenkin ottanut sellaisen linjan, että me tehdään just niinkuin me maalaisjärjellämme ja omilla kokemuksillamme ihan itse nähdään parhaaksi. Tottakai faktoista otetaan selvää, ihan itse. (Ilman äityleiden apua.)

Itse olen sitä mieltä, että Suomessa on uskomattoman tarkat säädökset ja lait, niinkuin muissakin pohjoismaissa, en millään jaksa  uskoa että kaupan hyllylle pääsevät istuimet eivät olisi kunnollisia.
Hintahaarukka on uskomaton.

Vili 1vkoa ja Vili 12vkoa vanhana.
 Meillä on Graco logico s turvaistuin telakalla, joka on kyllä ollut todella hyvä. Viisipistevyöt olivat mulle ehdoton noin pienelle. Telakkakiinnitys takaa sen, että kaukalo on varmasti aina oikein kiinnitetty autoon.

Mutta kun ostohousut kunnolla pukee jalkaan, kannatta muistaa uusi i-size. Vielä voit ostaa vanhemmankin turvaluokituksen saaneen istuimen hyvillä mielin, mutta noin viiden vuoden kuluttua kaikki myytävät istuimet tulevat jo olemaan näitä, jotka ovat saaneet i-size luokituksen.
Suurimmat erot tällä uudella luokituksella ja nykyisellä on se, että istuin tulee voida asentaa selkämenosuuntaan kunnes lapsi on vähintään 15kuukautta vanha. Nykyään tuo raja on 9 kuukautta.
I-size luokiteltu istuin on kiinnitettävä isofixeillä autoon, kun nykyisellä hyväksynnällä istuin voidaan kiinnittää myös turvavöillä.
Täydelliseksi tämän uudistuksen tekee kuitenkin vasta se, että myös kaikki autot olisivat i-size hyväksyttyjä. Ensimmäiset tälläiset menopelit tulivat myyntiin 2014.

Tästä päästään taas mun omaan mielipiteeseen. Voi kunpa uudet autot olisivat edullisempia! Miten paljon turvallisempaa täälläkin olisi ajella, jos ihmisillä olisi varaa uudempaan autoon? Ja vain uudemmissa autoissa on isofix. Sehän tarkoittaa sitä, että ellei sulla ole isofixvarusteltua autoa, tulevaisuudessa sulle ei ole myydä istuintakaan.
Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että vanhan standardin istuimia saa käyttää niin kauan, kuin istuin on kelvollisessa kunnossa.
Olen siis ehdottomasti sitä mieltä, että jos sulla on autossa, joka muistuttaa enemmän mopoa kuin autoa markkinoiden paras ja kallein istuin, on se silti turvattomampi kuin se istuin, joka on uudemmassa autossa, mutta on  menettänyt pisteitä vaikka  siitä, ettei sen kankaat olekaan ökö-tex standardien mukaiset. 
Testien kanssa kannattaa siis olla tarkka.

Lukan bemmi.


Myös se, että istuin on asennettu oikein ja että turvavyöt ovat kunnolla. Kireällä ja suorassa! Se on mielestäni melkein tärkeintä autolla matkustaessa. Saan kylmiä väreitä kun näen niitä "oi voi miten suloinen vauva"-kuvia kaukaloissa, ja vyöt ovat aivan löysällä, ja vielä kierossa. EI NÄIN!
Tämä on yksi syy, minkä takia suosittelen ostamaan istuimen kivijalkaliikkeestä, vaikka Saksasta saisi halvemmalla. Ne ei sieltä Saksasta tule sinua neuvomaan kädestä pitäen miten se istuin oikeaoppisesti ja turvallisesti kiinnitetään autoon. Ja miten sitä käytetään, kiristetään ja löysätään. Toki youtube on kova sana kai tässäkin.
Tästä kiitokset Ozbabyn henkilökunnalle. He eivät saa istuinta tietenkään kenellekään asentaa, mutta näyttävät heidän mallikappaleensa kanssa kaiken selkeästi liikkeessä sisällä, ja tulivat vielä pihalle katsomaan että saamme istuimen oikein paikoilleen.

"Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Ainakin kolmevuotiaaksi saakka lapset matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan kiinnitetyssä turvaistuimessa tai -kaukalossa. liikenneturva suosittelee plustesti (ruotsalainen) läpäisseitä turvaistuimia."

Autoliiton  sivulta löytyy myös kattava lista istuimista, ja niiden testituloksista.  Autoliiton testit ovat eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen toteuttamia. Suomesta mukana ovat olleet Autoliitto ry. ja Kuluttajavirasto.

Luka


 

Turvaistuintestejä jotka kannattaa tsekata:

Toki voit myös marssia suoraan liikkeeseen ja kertoa mitä haluat, ja ammattitaitoinen henkilökunta kyllä sinua auttaa löytämään juuri sen oikean istuimen just sulle. Se ei ole kiveen kirjoitettu että kaikkien alle kolmevuotiaiden tulisi matkustaa aina selkä menosuuntaan. Esimerkkinä pieni auto, jossa telakka vie  niin paljon tilaa että kuski ajaa polvet suussa. Kumpi on sun mielestä turvallisempaa? 

PLUS TEST 
Plus test on Ruotsin oma vapaaehtoinen standardi/hyväksyntä. Plus test on korvannut Ruotsin T-Standardin. T-standardi samoin kuin Plustest ovat mitanneet E-Standardia tiukemmin päähän ja niskaan kohdistuvia voimia. Plustest myönnetään ainoastaan selkämenosuuntaan istuimille. Ruotsin turvaistuinekspertin mukaan mitkään kasvot menosuuntaan istuimet eivät läpäise Plus testin asettamia raja-arvoja päähän ja niskaan kohdistuvien voimien osalta joka on n. 1200N (n. 120kg).
EUROTEST 
Eurotest-turvaistuintestit ovat eurooppalaisten auto- ja kuluttajaviranomaisten toteuttamia. Suomesta mukana ovat autoliitto ja kuluttajavirasto. Eurotestissä turvaistuimia pyritään laittamaan paremmuusjärjestykseen. Eurotestissä mitataan päähän ja niskaan kohdistuvia voimia hiukan E-standardia tiukemmin. Turvaistuimissa arvostellaan turvallisuutta, istuin- ja käyttömukavuutta sekä kemikaalikuormitusta. Heikko, välttävä, tyydyttävä, hyvä ja erinomainen.

 
Luka ja Cybex Pallas 2fix
Luka ja Cybex Pallas 2fix

Meidän vanhemmalla pojalla on Cybex pallas 2 fix palkki-istuin. Osaatko arvata minkä uuden istuimen me Vilille ostimme? Kerron myöhemmin tarkemmin istuimesta, kun olemme sitä hieman kauemmin kuin viikon käyttäneet. Sen paljastan, että olen jo nyt aivan myyty. Toivon vain, että tälläinen istuin olisi ollut jo silloin hyvin markkinoituna, kun odotin esikoistani. 

 

Yhteistyössä, 

 

Ida


2 kommenttia:

  1. On tää melkonen viidakko, enpä tiennyt tuota i size juttuakaan! Kiitos siis infosta :)

    VastaaPoista
  2. Veikkaanpa, että teidän takapenkillä komeilee sama turvaistuin kuin meidän taaperolla. ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤