2. helmikuuta 2016

Pikku pähkinä.

Meikäläisen sisällä asunut pikku hippi-mutsi on nyt kuulkaas alkanut taas nostaa pikkuisen päätään.Kaikki alkoi siitä, kun aloin selittämään ja todistelemaan itselleni, että minkä takia minä ostan järkyttävän kalliita lastenvaatteita. Voipi olla, että siihen myös vaikutti rakkaan aviomieheni reaktio laskun nähdessään.
No mutta, eihän se riitä että ne nyt vaan on niin nättejä ja kivoja.
Onhan ne, toki.
"Köyhällä ei ole varaa halpaan." Hyvinkin totta, muttei ehkä lastenvaatteissa jotka mahtuvat päälle hyvin vähän aikaa. Ellei ajattele jälleenmyyntiarvoa. Tai sitä että pikkusisarus pystyy käyttämään niitä samoja laadukkaita vaatteita myös, koska ne eivät mene kieroon saumoista jo ekalla pesukerralla.
Mua kiehtoo orgaanisesti tuotettu (luomu)puuvilla, ja eettisyys vaatteiden tuotannossa.
Mä maksan mielelläni pienistä housuista sen 29e, kun tiedän niiden tarinan.Mun omat ehdottomat lempparit ovat
Mini rodini
Papu
Newbie
Nosh
Aarrekid
Lindex(sustainable)
Pop (ECO)
Molo kids

POMPdeLUX on myös lisännyt mallistoonsa GOTS-malliston,
Mikä on aika ihanaa, koska heidän lastenvaatteensa ovat upeita.
GOTS tulee sanoista Global Organic Textiles Standard. Merkintä takaa, että POMPdeLUXin vaate on valmistettu vähintään 70-100 % ekologisesta materiaalista ja että tuotanto on toteutettu ympäristöä säästäen ja sosiaalista vastuuta kantaen.

Marimekko on myös asettanut itselleen strategisia vastuutavoitteita, joista yksi on ekologisempien materiaalien osuuden kasvattaminen mallistoissa.

Mikä on sun suosikki lastenvaatteista? Onko se ekologinen? 

Enihöy. Rakastan vaatteita, omia ja lasteni. Pidän niistä niin paljon, että haluan myös pitää niistä hyvää huolta.
Henkilökohtaisesti en voi sietää hajusteita, enkä ole ikinä käyttänyt huuhteluainetta. Enkä näin ollen ymmärrä, miksi joku haluaa, että omat vaatteet tuoksuvat sitruksilta tai kukkakedoilta. Mutta ilmeisesti todella moni pitää siitä, sillä minä ainakin skippaan sen kirppispöydän jossa tuoksuu kesänkukkaset teollisesti.
Ja kyllä, tiedän että niitä on myös hajusteettomia.

Huuhteluainetta käytetään pyykinpesussa, jotta pesty pyykki tuntuisi pehmeämmältä, tuoksuisi paremmalta eikä sähköistyisi. Sähköistyneet vaatteet vetävät itseensä enemmän likaa.  Huuhteluaineessa olevat molekyylit vähentävät hankauskitkaa ja siten hankaussähkön muodostumista kankaaseen. Lisäksi aineen molekyylit ja niiden sitomat vesimolekyylit kiinnittyvät kankaaseen, jolloin pinta tuntuu pehmeämmältä.

Kuva netistä.


Huuhteluaineiden haittoihin taas kuuluu se, että sitä voi jäädä tekstiiliin niin paljon, että se ärsyttää herkkää ihoa.
Huuhteluaineet myös kuormittavat ympäristöä.
Joustavaa elastaania sisältäville vaatteille huuhteluainetta ei kannata käyttää, koska huuhteluaine haurastuttaa elastaania. Yleinen elastaanin kauppanimi on lycra. Elastaania on usein alusvaatteissa, uimapuvuissa sekä liikuntaan tarkoitetuissa sisä- ja ulkovaatteissa.
Goretex-vaatteet menettävät kykyään hylkiä vettä, jos niiden huuhtelussa käytetään huuhteluainetta. Myöskään untuvavaatteille tai untuvavuodevaatteille ei pidä käyttää huuhteluainetta, koska se vähentää untuvan ilmavuutta.
Mikrokuituiset siivousliinat kannattaa jättää ilman huuhteluainekylpyä, koska liinojen kyky imeä puoleensa likaa ja pölyä voi kärsiä.
Jos kuitenkin käytät huuhteluainetta, tai reilusti pesuainetta muista käyttää kone välillä 90 asteessa, vaikka lakanoiden kanssa, koska aineet kertyvät koneeseen pikkuhiljaa, ja liukenevat täysin vasta tarpeeksi kuumassa. Pysyy kone näin kunnossa pidempään. :)

Meillä on käytetty tarvittaessa huuhteluaineena, (ja värejä kirkastamassa) etikkaa. Se toimii todella hyvin, eikä vaatteet ole sähköisiä, tai kovia. (Ei, etikka ei haise, kun sitä laittaa ihan vähän. 2tl riittää)

Mutta, itse siihen aiheeseen josta olen nyt aivan innoissani.
Pesupähkinät! 
Meidän pyykki on pesty pienen ikuisuuden Omon sensitivellä, mutta nyt lähti kokeiluun nämä.
Olin todella skeptinen. Jaa että pähkinöillä puhtaaksi? Aivan.

Kuva netist. 

Kuva netistä.


No AIVAN! Laitoin meidän koneeseen vaaleita pyykkejä, koneen perusohjelmalle 40 asteeseen, ja sisälle pieni puuvillapussi, jonka sisällä oli neljä murskattua pesupähkinän puolikasta.

Otin kuvan Vilin vaatteesta, jossa oli mangososetahra. Ajatellen ettei varmasti lähde parilla kuivalla marjalla.
Mutta se lähti. Ja meidän kaikki vaatteet oli oikeasti ihan pehmeitä.Tämä todellakin jää meille käyttöön, uskoisin että sekä että. Ne likaisimmat saakoon vielä omonsa. :)

Mun mielestä on kaunis ajatus, että pesen (ainakin) lastenvaatteet ekologisilla pesupähkinöillä, jos niistä jo maksan pienen omaisuuden sen vuoksi, että ne on sillä tavalla valmistettukin. Eikö?
Voisin kuvitella tämän olevan se kaikkein paras vastasyntyneen vauvan pyykin pesuun. En tiedä, mutta uskoisin.

Itsehän ajattelin ensin, että mitenkäs jos on vaikka allerginen pähkinöille? Onneksi en kysynyt keneltäkään.
Tässä pieni briiffi teille, jotka tiedätte niistä yhtä paljon kuin minä hetki sitten.


Pesupähkinät
  Ovat trooppisilla alueilla kasvavien saippuamarjojen (Sapindus) hedelmiä. Nimestään huolimatta ne eivät ole pähkinöitä, vaan luumarjoja. Ne ovat syömäkelvottomia, mutta niitä on käytetty vuosituhansia luonnonmukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa.
Pesuteho perustuu hedelmien kuorissa olevaan saponiiniin, joka liukenee yli 30-asteisessa vedessä ja toimii luontaisena pesuaineena.

Noin neljä puolikasta kuorta laitetaan pyykin mukana pesukoneen rumpuun esimerkiksi kangaspussissa. Määrää voi lisätä pyykin likaisuuden mukaan. Kuoret voi käyttää muutaman kerran uudestaan kuivumisen jälkeen. Lopulta ne hävitetään esimerkiksi biojätteen mukana.
Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Ne soveltuvat myös villavaatteiden ja silkin pesuun sekä käsipyykkiin. Valkopyykkiin voi laittaa hieman valkaisuainetta mukaan. Vaikeisiin tahroihin suositellaan käytettäväksi tahranpoistoainetta, esimerkiksi sappisaippuaa.
(Lähde:Wikipedia)

Kuva netistä. 

Vielä piti sanomani, etten kyllä mikään super eko olekaan, vaikkakin aina välillä innostun asioista.
Esimerkiksi REKO -rinki on mielestäni upea ajatus.
Suosittelen liittymään.

Olisi kiva kuulla Sun ajatuksia aiheesta. Kommentoi ihmeessä, kiitos.P.S Tein uskomattoman hyvää näkkäriä, ja jääkaapissa muhii foccacia-leivän taikina, ne ensikerralla?
Ja viikonlopuksi teen ison paloautokakun.. kaikkea kivaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. ❤