22. helmikuuta 2016

Lapsien kanssa ravintolaan? TODELLAKIN.

Mulla on tässä  melko iso oma lehmä ojassa, koska moni varmasti tietääkin että minä olen töissä tarjoilijana yhdessä Turun lapsiystävällisimmistä ravintoloista.
Yhteensä työvuosia on takana reipas kymmenen, tässä kyseisessä on menossa viides vuosi, vai kuudes? Ja kyllä, mä rakastan mun duunia edelleen.
Ja mun mielestä lapsiasiakkaat on ihan huippuja. Väripilkkuja ja ah niin rehellisiä.

Ravintola Panini


Ravintola Kamu


Tänään istuessani kahden lapseni kanssa lounaalla, tuli mieleeni että kirjoitanpas omia ajatuksiani ravintolakäyttäytymisestä lasten kanssa, sillä tänäänkin sain kommentin, "Oletko noiden kanssa täällä yksin?"
Vastasin ihan vain että "Juu, kolmestaan ollaan." vaikka teki mieli vastata että "Kuinka niin, häiritäänkö me?"


Ravintola Panini

Lasten kanssa ravintolaan,  äidin silmin.

-Liian nälkäisen lapsen kanssa ei ole kiva mennä ravintolaan. Varaa siis pienelle jotain pientä alkuun, esimerkiksi maissinaksuja. Tai tilaa heti vähän leipää tms, niin lapsi jaksaa paremmin odottaa. Se kun on niin kamalan tylsää.

Ravintola Kamu


-Liian väsyneen lapsen kanssa ei ole kiva mennä ravintolaan. Ellei hän ole niin väsynyt, että nukkuu rattaissa. Jos lapsi on oikein pieni, ota ihmeessä mukaan itkuhälytin, niin beibi nukkuu varmasti paremmin ulkona, kuin meluisassa ravintolassa.  Jos siis ravintolassa on mahdollista jättää vaunut vaikka ulkopuolelle. Olettaen ettei kyseessä ole se keskustan vilkkain pääkatu.

-Tabletti/älypuhelin. Ihan varmasti ne kanssaruokailijat kuuntelee mielummin  Muumeja, kuin kiukuttelevaa taaperoa.

-Ota aikaa. Ei ikinä koskaan missään nimessä kannata mennä ravintolaan lasten (eikä ilman) jos sulla on kiire jonnekin. Hesburger löytyy ihan varmasti jokaisesta kaupungista jos kova hoppu on.

Hotelli Mesikämmen, Ähtäri


-Varaa pöytä. Varsinkin jos lähestytään, tai ollaan jo viikonlopussa. Kuinka tylsää, kun olet jo hehkuttanut lapsille että tänään saadaan sitä lempparipaikan pizzaa, ja teille ei olekaan sopivaa vapaata pöytää.

Pasta Fabbrica


-Älä stressaa. Kaikki menevät joskus ensimmäistä kertaa lasten kanssa ulos syömään. Eihän ne muuten koskaan opi. Mutta jos äiti tai/ja isi on valmiiksi jo kuin jäykkä pska, ei siitä sitten ainakaan mitään tule.
Eikä se haittaa, jos (ja kun) Isi tilaa sen ison oluen jo tiskiltä.

-Älä ole valmiiksi pahoillasi. Tottakai lapset pitävät ääntä ja sotkevat, muttei ne koskaan opi elleivät pääse harjoittelemaan. Toki kaikkien kotona ne peruskäytöstavat  toivottavasti opetellaan ihan siellä kotona, mutta muuten.

Ravintola Mex-Mex-Jos imetät, niin imetä! Ihan hölmöä nyt siitä ainakaan on ottaa stressiä.

Lasten kanssa ravintolaan, tarjoilijan silmin.

-Varaa pöytä. Henkilökunnalle on paljon mukavampaa laittaa teille valmiiksi sopiva pöytä, kun he tietävät etukäteen että sieltä on tulossa pieniä ihmisiä. Syöttötuolejakin on rajattu määrä, joten sekin on varmasti kiva varmistaa itselleen.
(Pöytää varatessa, kaikki lasketaan. Et voi varata kahdelle pöytää, ja tulla paikanpäälle yhden aikuisen ja kahden lapsen kanssa. Ne lapset lasketaan myös. ;) )

-Kysy rohkeasti. Ihan varmasti allergikoille, ja nirsoille lapsille voidaan valmistaa jotain muutakin kuin niitä lastenlistan ruokia. Varsinkin, jos allergiasta tms ilmoittaa sitä pöytää varatessaan.
Myös monessa ravintolassa  listan annoksista voidaan valmistaa myös puolikkaita annoksia.

-Jos haluat, lastenruuat voidaan useassa paikassa tuoda heti kun ne ovat valmiita, tai halutessaan vasta aikuisten kanssa samaan aikaan.

-Rattaat ja vaunut olisi mukavinta jättää "eteiseen", ulos, tai jonnekin missä ne vähiten ovat tiellä. Siitäkin voi ihan rohkeasti kysyä henkilökunnalta, he varmasti neuvovat mielellään paikan, jossa ne eivät ole heidän tiellään painavia ja kuumia astioita kannettaessa.
Tottakai, jos vaunuissa nukkuu pienen pieni vauva, haluat ne just siihen sun viereen, ja ihan varmasti sekin onnistuu. Mutta jos rattaissa on lähinnä teidän kaikkien vaatteet ja tavarat, olisi se mukavaa että ne jäisivät pois sieltä ahtaista väleistä.

Ravintola Tårget


-Kengät! Pidäthän pienellä kengät jalassa, sillä harvassa on paikka, josta ei lasinsiruja löydy laisinkaan. Eikä se ikävä kyllä ole kenenkään muun kuin sinun vika, jos lapsi siihen astuu/konttaa.

-Kukaan ravintolan henkilökunnasta ei pidä siitä, kun lapset juoksentelevat ympäriinsä. Koska eiväthän pienet osaa varoa, ja ne astiat oikeasti ovat painavia, ja kuumia. Eikä se täysinäinen prikka kahvia, tai punaviiniäkään ole kenenkään mielestä  kiva juttu saada niskaan.

-Valitettavasti perhe, jossa sattuu olemaan (hätähousuisia) lapsia, ei lauantai iltana, eikä minään muunakaan päivänä tai iltana mene teitä ennen tilanneiden edelle. Kauniisti voi kysyä, mutta epäilen suuresti.

Ravintola Panini


-Paras aika aloitteleville pikku-asiakkaille on just lounaan jälkeen, kun monessa paikassa on melko rauhallista.

-Tarjoilija on siellä töissä, teitä varten. Anna pienen ihmeessä tilata ja jutella itse. Mikäli sikäli rohkenee. Kyllä sillä tarjoilijalla on senverran aikaa, että ehtii pientä kuunnella.

-Vaikka olettekin maksavia ja äärimmäisen tärkeitä asiakkaita, on se kohteliasta laittaa se kärtsäävä vaippa ensin muovipussiin kun heittää sen sinne yleiseen vessaan. Varmasti saat siihen pussin, jos pyydät.
Ei todellakaan tarvitse alkaa siivoamaan, mutta jos sen sormiruokailevan lapsen ruuat on kaikki ympäri ravintolaa, ihan varmasti saatte kiitoksen jos vähän niitä suurimpia potkitte lähemmäs omaa pöytää.

-Kohteliasta on myös viedä se syöttötuoli takaisin sinne mistä sen haittekin, jos haitte. Ja jos paikassa on leluja/piirustusvälineitä, on sekin mukavaa jos ne itse vie takaisin sinne mistä ne ottikin.

-Kaikilla tarjoilijoilla ei ole lapsia. Ei uhmaikäistä, eikä sylivauvaa. Ei ehkä koskaan tule olemaankaan, joten ei, ihan kaikki tarjoilijat eivät välttämättä ymmärrä ihan kaikkea esimerkiksi imetysdieetistä.
Tai edes imetyksestä, mutta jos koskaan ikinä joku ravintolan työntekijä sua pyytää vessaan imettämään, saat todellakin lähteä maksamatta ja näyttää matkalla tissien lisäksi pe*settä.


Ravintola MartinaNäitä varmasti tulisi vielä enemmänkin, mutta tässä minun mielestäni melko hyvä listaus näppäristä pointeista. Ja muistakaa, että nämä ovat vain minun henkilökohtaisia ajatuksia, ei missään tapauksessa mitään yleisiä "sääntöjä"!

Me ollaan todellakin käännytty ovella jo takaisin kun taapero on saanut raivokohtauksen, ja menty himaan syömään mitä pakkasesta löytyy. Ollaan myös lähdetty alkuruokien jälkeen kotiin, kun vauvalle tuli jäätävät niskapa*kat, eikä vaihtovaatteita ollutkaan kassissa. Ihan uutena äitinä räjäytin kerran pumpatut maidot ravintolan mikroon, ja vietin puolituntia pumpaten vessassa. Koska jännitin niin julki-imetystä. Kaikesta oppii, ja kaikelle nauraa. Joskus.


Hanko Sushi
Haluan vielä nostaa muutaman meidän perheen lempparipaikan täältä Turunseudulta, joista meillä on hyviä kokemuksia.Ravintola Panini

Kado Sushi

Rantakerttu

Onko sulla hyviä/huonoja kokemuksia ravintolassa syömisestä lasten tai lapsen kanssa?
Myös vinkit hyviksi todetuista paikoista ovat oikein tervetulleita!
10 kommenttia:

 1. Hyviä ohjeta! Ihan pakko linkata kuitenkin tähän vastaava tekstini, joka on tehty huumorilla ;) http://ylipyykkivuorten.vuodatus.net/lue/2015/09/lasten-kanssa-ravintolassa

  VastaaPoista
 2. Ihana Ida !! <3 me käydään myös usein ravintolassa lasten kanssa ja aluksi niiiin arastelin kaikkea edellämainittua mutta kyllä se äitikin oppi aikanaan :p paras "ravintola" tähän mennessä o kuitenkin ikea koska siellä on niin maaginen leikkipaikka xD

  VastaaPoista
 3. Ikea on kyllä kova. Eikä siellä tarvitse ikinä taistella syöttötuoleista. Ja ne paperiset ruokalaput! Ja oon kyllä istunut siellä imetysnurkkauksessakin, ja mun mielestä se oli kyllä kiva. Ja sekin vielä, että vessoissa on vaippoja. Melko luksusta.
  Mennään Laura joku kerta kimpassa lihapullille, tarjoan jädet!

  VastaaPoista
 4. Positiiviset kokemukset tuo tässäkin varmuutta, ennen en uskaltanut mennä minneen edes yhden lapsen kanssa mut nyt kun messissä on leikki-ikäinen ja taapero niin mennään kaikkialle. Omalla asenteella saa yleensä ymmärrystä kyllä. Ja jos joku ei ymmärrä ni omapahan on ongelmansa. Hienosti nuo osaavat ravintolassa olla, ainut mitä viimeeksi kaipasin oli oma ruokalappu joka nappaa kaiken suusta putoavan kun neiti sylki lihapullia lattialle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuo, tottakai. Eikä aina tietenkään voi mennä niinkuin Strömsössä, mutta sehän nyt on ihan selvää. :)

   Poista
 5. Heheh :D Mä luulen, että meidän tarjoilijalla ei kyllä varmana ollut lapsia. Se ei oikein osannut suhtautua siihen pöydän alla kurkistelevaan pikkuihmiseen. Enkä ihmettele! Se vaan sattui olemaan ainoa paikka missä herra jaksoi olla tyytyväisenä. Noh, olis voinut mennä huonomminkin... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitpas nopea! :)
   Mut joo.. Minkäs teet. Aina ei mee niinku elokuvissa, eikä tarviikaan. ;)

   Poista
 6. Tää oli hyvä listaus! Ihanan kannustava :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. ❤