7. marraskuuta 2015

Elämä, kun se vaan on välillä niin vaahtokarkkia ja suklaata. Ja kakkuja. tietenkin.

Tiedättekö sen ihanan fiiliksen kun oot menny nukkumaan ajoissa, nukahtanut heti, nukkunut heräämättä ja sikeästi koko yön?
En minäkään. Mut ei hitto miten hyvin nämäkin yöt paikkaa isi. Isi nousee molempien poikien kanssa 06, ja päästää isomman herättämään äidin vasta 09.30, kun pienempi jo on ekoilla päikkäreillä. Kahvi tuoksuu. Ja isi lähtee siitä isomman kanssa venemessuille, kun äiti jää kotiin juomaan kahvia tukka pystyssä, ja odottamaan että se pienempi herää. Melko hyvä, vaikkakin sumuinen aamu. :)Tällä viikolla olikin taas kaksi kakkuprojektia, pienen Edward-vauvan ristiäiskakku, ja  Väinö-pojan 1vuotiskakku. Ihania poikia.
Edward on ystäväni pieni ja täydellinen ihmevauva.
Edward syntyi 27.6.2015 raskausviikolla 29(+3), painaen vain 1010g ja 38cm.
Edwardin äidillä oli raskausmyrkytys, joka oli todennäköisesti syy siihen, että istukan napavirtauksissa oli blokki.
Eikä Edward näin saanut kuin yhden suonen kautta (kolmen sijasta) kasvuun ja kehitykseen tarvittavia superaineita.
Äiskällä oli myös kovaa turvotusta, ja verenpaineet nousivat nopeasti korkeiksi. Sf-mitta ei enää kasvanut niinkuin aikaisemmin. (Kohdunpohjamitta)
Äiti joutui tyksiin täyslepoon, mutta verenpaine vain nousi nousemistaan.
Kun supistukset yhtäkkiä alkoivat, alkoi myös Edwardin sykkeet laskemaan supistusten tahtiin.
Lääkärit tekivät kiireellisen sektiopäätöksen, jonka jälkeen alkoi verenvuoto. Hui. Se on aina raskauksissa pelottavaa, alussa, keskellä ja lopussa. Eri syistä, mutta silti.
Leikkauksessa selvisi vuodon syy, istukka oli osittain repeytynyt. Syy siihen usein on verenpaineen hurja nousu. Istukan repeytyminen on hirmu vaarallista, ja useasti johtaa äidin tai vauvan menehtymiseen.

Tiesitkö, että istukan lääketieteelllinen nimi placenta,  on latinaksi leivonnainen tai kakku. Sinäänsä melko osuvaa. :D
Placenta uterina, kohdun kakku. Ruotsissa placentan ohella käytetään nimeä moderkaka.

Istukka on elin, joka on messissä koko raskausajan hedelmöityshetkestä lähtien. Se kehittyy sikiön, sekä äidin kohdun soluista. Istukan `lapsenpuoleiseen` osaan kiinnittyy sikiöstä lähtevä napanuora.
Istukan kautta beibi saa ravinteita ja happea, niitä superaineita. Ja sitä kautta poistuu myös kuona-aineet.
Istukka kasvaa ja uudistuu jatkuvasti, mutta sen toiminta hiipuu pikkuhiljaa loppuraskaudessa, ja useasti yliaikaisilla istukan toimintaa seurataankin tarkemmin.
Äidin ja sikiön molempien verenkierto menee istukan läpi, mutteivät ne kuitenkaan "kohtaa" siellä. Vauvan verenkierto menee napanuoran valtimoiden ja laskimon kautta, kun taas äidin kohdun lihasseinämän ja istukan välissä.
Tästä syystä sen istukan repeäminen on hengenvaarallista, molemmille. Koska kumpikin pahimmassa tapauksessa menettää hurjan paljon verta.
Vauvan veri, ja happi virtaa siihen saakka istukasta, kunnes napanuora katkaistaan.
Istukka myös tuottaa kaikki "ne" hormonit.


Edwardilla kuitenkin oli ihan uskomaton taistelijan asenne, ja keräsikin painoa hienosti. Tuplasi syntymäpainonsa jo kuuden viikon ikäisenä. 

Isi teki temput, ja kosi äitiä <3 josta pieni E aivan innostui. Heipat nenämahaletkulle, ja helou raitis ulkoilma!
Matkalla toki oli myös alamäkiä, Edward meinasi päästä kotilomille, mutta pulssinlaskujen vuoksi oli kuitenkin turvallisempaa pienen vielä olla sairaalassa, tyksiläisten hienossa ja hyvässä hoidossa. Supermies ei vain ihan vielä ole valmis. Kohta hän on, sanoi lääkäri.

Ja kymmenen viikkoisena, melkein laskettuna-aikana pikku-E pääsi kotiin. <3 39+3, 3270g ja 49cm.

Juurikin tälläiset tarinat saa mut ajattelemaan aina vain enemmän, että se on todellakin ookoo hehkuttaa, olla onnellinen, levittää hattaraa ja vaahtokarkkeja ja olla siirappinen ja pirun ylpeä niistä omista täydellisistä lapsista. Koska ne vaan on. Täydellisiä. Ja aikamoisia ihmeitä.Edwardin ensimmäinen ihan oma kakku,
Suklaapohjat, dumlemoussea, mustikoita ja puolukoita. Päällä vaahtokarkkimassaa ja tummaa suklaata.
Uskoisin, että toimii. Oikea karkinystävän unelma.

Väinö, Väiski the man täyttää 1vuotta! <3

Pieni ilopilleri sai myös aiivan ihanan kakun, toiveena oli Väiski Vemmelsääri, ja perheen Pirskatti-kissa koristeena. 
Väinön kakussa on myös suklaapohjat, dumlemoussea, mustikkaa ja puolukkaa.
Päällä vaahtokarkki- ja sokerimassaa. Koristeet on myös sokerimassasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. ❤