Kaksplus.fi

25.10.2015

KaramelliKURPITSAnam.

Sellainen aivan perus, leppoisa lapsiperheen kauppareissu. Ja ahaa-elämys hevi-osastolla. Kurpitsa! Ei mikään perustylsä kesäkurppa, vaan ihan oikea kurpitsa. Sellainen iso ja oranssi, jonka Hyvähaltija muuttaa Tuhkimolle hevoskärryiksi. Sillä sekunnilla päätin että minäpäs näppäränä likkana teen meille Halloweenkoristeen.

Ja niinpäs me Lukan kanssa tehtiinkin. Siitä jopa tuli ihan hieno.


Ensimmäiseksi me pestiin ja kuivattiin kurpitsa kunnolla, ja leikattiin "hattu" irti.
Pitää kyllä olla todella terävä veitsi ettei tule vahinkoja.



Sitten kaivettiin siemenet pois, ja kaiverrettiin ylimääräistä kurpitsanlihaa pois.
Siemenet huuhdeltiin kunnolla kylmällä vedellä, ja levitettiin kuivumaan leikkuulaudalle.
(Ne on sitten ihan älyttömän liukkaita, leviävät melko näppärästi ympäri keittiötä jos taapero heittää niiden päälle appelsiinin.)
Kurpitsanpalat kattilaan ja kiehumaan. 
Sitten itse sen kurpitsan kimppuun. :)
 



Piirsin ihan kynällä ääriviivat, mutta eihän ne siinä juuri pysyneet niin mentiin ihan vapaalla kädellä. Pikkusen tuli erilainen mitä ajattelin, mut eihän sitä kukaan tiedä.. :)
 

 Tadaa!




Mutta sitten ne ihan älyttömän ihanat "sivutuotteet."
Kurpitsansiemenet on ihan sikahyviä! Anna niiden kuivua ihan rauhassayön yli, ja seuraavana päivänä kuullotat nopeasti öljyssä kullanruskeiksi, vähän suolaa pintaan ja avot!





Ja sitten se vahingossa syntynyt, ihan hirmuisen hyvä herkkupiirakka!
Karamellikurpitsapiirakka!

Ensin ihan perus murotaikinapohja, joko kaupan pakastealtaasta tai itsetehtynä. Tässä pikainen ohje jos itse haluaa tehdä.

125g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1dl sokeria
 ^Nämä vatkaimella vaahdoksi keskenään
1 kananmuna
 ^vaahdon sekaan vatkaimella
3-4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
 ^kuivat aineet keskenään sekaisin, ja vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen.

Taikina kannattaa laittaa jääkaappiin hetkeksi ennen kuin sen levittää, menee helpommin.
Sitten se vain painellaan vuokaan kunnolla reunoja myöden. Ei tarvitse leivinpaperia. Uuniin yksinään ilman täytettä 10 minuutiksi, 175 asteeseen.


Kondensoitua maitoa (halleluja!) valmiiksi karamellisoituna.

 Itse en enää uskalla lähteä keittelemään, viimeksi meinasi tosiaan koko keittiö palaa kun unohdin sen hellalle ja lähdin suihkuun. No se vesihän haihtuu sieltä pikkuhiljaa. Jännä juttu.
Mutta mä pistän sen nyt aivan täysin sen piikkiin, että olin juuri pissannut raskaustestiin, johon piirtyi kaksi viivaa.
Mentiin Lukan kanssa siitä kylpyyn, ja unohdin sen kattilan aivan täysin.
Kun tulin takaisin, kattilassa oli enää pari senttiä vettä. Tyhmänä tuuppasin kattilan äkkiä pois liedeltä, jolloin säilyketölkki osui kattilanreunaan, ja räjähti koko purkki. Siitä purkista räjähti kannet irti!
Silmälaseista lähti linssit. Matto, verhot ja kaikki muukin tekstiili meni roskiin, ja koko keittiö piti pestä lattiasta kattoon juuriharjalla.
Soitin Jussinkin paniikissa bänditreeneistä kotiin, kun pelästyin niin paljon. Onneksi Luka ei ollut mun sylissä.
Siitä sitten Luka kaverille hoitoon ja päivystykseen palovammojen kanssa.
Onneksi säästyttiin vain isolla säikähdyksellä.
Mutta ikinä en unohda sitä  iltaa, kun saimme tietää että odotan Viliä! :D
Ikävä tapaus meiän keittiölle ja kukkarolle, mutta kyllä siitä yhden hyvän anekdootin saa jälkikasvulle kerrottavaksi.


Mutta siihen itse asiaa. Täyte.
1 tlk kondensoitua maitoa
2 tlk soseutettua kurpitsaa
( ^soseutin sen keitetyn kurpitsan blenderissä valmiiksi,
 ja käytin mittana kondensoidun maidon tölkkiä)
2 keltuaista
2 kananmunaa
kanelia
inkivääriä (jauhettua)

Kaikki aineet sekaisin, ja kaadetaan varovasti esikypsennetyn muropohjan päälle.
Uuniin n.45minuuttia, 175 astetta.



Anna jäähtyä ainakin tunti, mielellään seuraavaan päivään. Huomasin että piiras oli vieläkin herkullisempaa seuraavana päivänä. ;)
Näkisin että tää piiras huutaa vaniljajäätelöä.. ;)

 
 Sosetta jäi vielä reilu desi, syötin sen Vilille bataattiin sekoitettuna. Tykkäs kovasti.
 Sitten sainkin Kesäkuisten -15 mammaryhmästä tietää,
 että uuden suosituksen mukaan alle 1 vuotiaille ei suositella enää annettavan kurpitsoja,
 koska ne keräävät luontaisesti nitraattia.
Tähän samaan ryhmään kuuluvat mm. pinaatti, punajuuri, lehtisalaatit, kiinankaali, rucola, tuoreet yrtit,
 lehti- ja kyssäkaali, retiisi, varsiselleri, fenkoli, idut ja juuresmehut.
Vili nyt kyllä söi tuon kurpitsan silti. Uskon että suositukset eivät ole ihan turhia, eikä niitä kukaan turhaan tutki, mutten silti usko että näin pienestä määrästä nyt haittaa on. Vai onko?

2 kommenttia:

JANNA // OO SIELLÄ JOSSAIN MUN kirjoitti...

Mä oon aika huoleton noissa ja ajattelin jo raskausaikana, et moni ruoka-aine kohtuudella on ok. :)

Ida // Mutsi ja Murupullat kirjoitti...

Sama homma. Kohtuus kaikessa. :)